Δήλωση Γ. Ψυχογιού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2020

Δήλωση Γ. Ψυχογιού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δικαιώματα όλων

Η 3η Δεκεμβρίου, θεσπίστηκε το 1992 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία και να ενισχύσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Το 80% αυτών ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλο που πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε θετική κατεύθυνση για τα ΑμεΑ, ο αγώνας του αναπηρικού κινήματος για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο, αποδεικνύοντας ότι ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν απολύτως ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας και μέλημά μας είναι αφενός η αξιοπρεπής διαβίωσή τους και αφετέρου η ουσιαστική πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως είναι η εκπαίδευση, η εργασία, η συμμετοχή στα κοινά, τα μέσα μεταφοράς, η κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Παλεύουμε και στην Κορινθία, σε συνεργασία με τους φορείς και τα σωματεία των ΑμεΑ, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, αλλά και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και προκαταλήψεων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Πολιτείας και της καθολικότητας των δικαιωμάτων.

Η Ημέρα αυτή αποτελεί για κυβερνήσεις, οργανισμούς, κινήματα πολιτών και όλη την κοινωνία απλώς μια υπενθύμιση ότι οφείλουμε κάθε μέρα να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να υλοποιούμε πολιτικές που θα διασφαλίζουν στην πράξη τα δικαιώματα των ΑμεΑ και θα δημιουργούν τις συνθήκες για να αναπτύξουν τις πολύπλευρες δυνατότητες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες