Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Νέο Νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Απριλίου 13, 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Νέο Νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές


Την ίδια στιγμή που τα φτωχά λαϊκά στρώματα στενάζουν από την κρίση, η κυβέρνηση ψάχνει την ευκαιρία να προωθήσει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο με πρόσχημα την πανδημία. Υλοποιεί στο ακέραιο την πολιτική της ΕΕ, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό και προστατεύοντας το κέρδος των μεγάλων επιχειρήσεων. Το 2ο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές είναι σε αυτή την κατεύθυνση, ένας οδοστρωτήρας που οδηγεί τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές στην ανεργία.

Οι δήθεν βελτιώσεις του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν τη βασική στρατηγική που επιδιώκει τη συγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια σουπερ-μάρκετ και αλυσίδων και τον αργό αφανισμό των μικρών παραγωγών, των αυτοαπασχολούμενων και αυτών που εργάζονται στις λαϊκές αγορές.

Με το νέο πλαίσιο λειτουργίας που προτείνεται:

  • Χιλιάδες μικροπαραγωγοί θα χρειαστεί να «χρυσοπληρώσουν» για να κρατήσουν την άδειά τους. Σε 6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και εξόφληση όλων των οφειλών στους τωρινούς φορείς διαχείρισης. Οι βιοπαλαιστές μικροπαραγωγοί και μικροπωλητές, που έχουν μείνει με λειψό μεροκάματο για μήνες ολόκληρους και έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την κρίση, πρέπει να βρουν και να πληρώσουν για να μην χάσουν την άδειά τους. Με το πιστόλι στον κρόταφο!

  • Δίνεται η δυνατότητα για σύσταση εταιριών σε κατόχους αδειών παλιούς ή νέους. 

  • Οι φορείς διαχείρισης, ακόμα και αν είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θα λειτουργούν με κριτήρια «επιχειρηματικότητας», με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι λαϊκές αγορές θα γίνουν πεδίο ανελέητου ανταγωνισμού και στον ανταγωνισμό το μικρό ψάρι τρώγεται. Το μόνο κριτήριο είναι η εξασφάλιση κέρδους για τους φορείς διαχείρισης.

  • Αίρονται τα κοινωνικά κριτήρια και στη μοριοδότηση για τις θέσεις, σε περίπτωση ισοβαθμίας, πριμοδοτείται ο μεγαλύτερος τζίρος. Αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας. Για παράδειγμα η άδεια μπορεί να ανασταλεί αν κάποιος οφείλει στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες, αν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή αν καταλογιστεί φορολογική παράβαση.

  • Για τη λαϊκή οικογένεια θα μειωθεί σημαντικά η προσφορά προϊόντων σε χαμηλές τιμές και το αυξημένο κόστος της λειτουργίας θα μετακυληθεί και τελικά θα πλήξει το λαϊκό εισόδημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται στο πλευρό των μικροπαραγωγών και των μικροπωλητών λαϊκών αγορών και διεκδικούμε:

  • Τα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους στο 2ο σχέδιο νόμου για το Υπαίθριο Εμπόριο γιατί η φυσική κατάληξή του θα είναι χιλιάδες να πεταχτούν έξω από τις λαϊκές.

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας επαγγελματίας να μη βρεθεί στην ανεργία.

  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να μειωθεί η εισφορά των επαγγελματιών.

  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους, μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης τους σήμερα, αλλά και να τους προστατεύσουν την “επόμενη μέρα” από τα χρέη και τη χρεοκοπία, όπως:

    • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, για τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.

    • Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

    • Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο. 

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των παραγωγών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων στις λαϊκές, στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ Θεόδωρων
Χρήστος Ασημακόπουλος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Σικυωνίων
Βασίλης Νανόπουλος

Η Δημοτική Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Κορινθίων

Βιβή Τζέκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες