Ποδήλατα στο Λουτράκι, χωρίς ποδηλατοδρόμους! - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2021

Ποδήλατα στο Λουτράκι, χωρίς ποδηλατοδρόμους!


Πριν λίγες μέρες, τα μέλη της Ομάδας μας, είχαν τη χαρά να δεχθούν την απρόσμενη επίσκεψη ενός αγαπητού φίλου από το εξωτερικό, αλλά και φανατικού φίλου της πόλης του Λουτρακίου και της περιοχής μας, που ήρθε να απολαύσει τις διακοπές του στην πάλαι ποτέ όμορφη Λουτρόπολη.


Με λύπη αλλά και απογοήτευση ακούσαμε την εμπειρία του, που μοιράστηκε μαζί μας, από την περιήγησή του στην πόλη και στην παραλία Λουτρακίου, κάνοντας κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις, όπως:
  • Την έλλειψη σεβασμού του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Την κυκλοφορία μοτοσικλετιστών επί του παραλιακού πεζόδρομου.
  • Την απουσία επαρκών χώρων στάθμευσης.
  • Την έλλειψη καθαριότητας.
  • Την εγκατάλειψη του παραλιακού μετώπου γενικότερα.
  • Την κατάληψη πεζόδρομων από, παντός είδους, τροχοφόρα, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην έχει άνετη πρόσβαση στην παραλία και στα καταστήματά της.
  • Την εγκατάλειψη των παρτεριών και την απουσία πρασίνου.
Τα σκουριασμένα φωτιστικά στην παραλία, με τα φανάρια να γέρνουν και να στέκονται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των περιπατητών.
Την Κρήνη, με το ιαματικό νερό, στο παραλιακό μέτωπο, να έχει μεταβληθεί σε μολυσματική εστία.

Την έλλειψη νέων υποδομών που να δημιουργούν ως πόλος έλξης για τον επισκέπτη.

Όλα τα παραπάνω του προξένησαν αλγεινή εντύπωση, που δεν συνάδει με την εικόνα της παλαιόθεν φημισμένης Λουτρόπολης που είχε στο μυαλό του και στην καρδιά του, όλα αυτά τα χρόνια που δεν είχε καταφέρει να έρθει στην πατρίδα, όπως μας ανέφερε φανερά προβληματισμένος.


Σε μία βόλτα που έκανε μαζί μας στην πόλη, ήρθαμε κι εμείς σε πολύ δύσκολη θέση, ακούγοντας τις επισημάνσεις του. Περπατήσαμε μαζί του προς τους Καταρράκτες, όπου η καφετέρια που θυμόταν παλιά, δεν λειτουργούσε πλέον για να του προσφέρουμε έναν καφέ στο σημείο αυτό της πόλης που επιθυμούσε, ούτε βέβαια η Ιαματική Πηγή που ήθελε να επισκεφθεί αλλά ήταν κλειστή, ούτε ασφαλώς το υδροθεραπευτήριο λειτουργούσε Ιούνιο μήνα και δεν μπόρεσε να κάνει μερικά μπάνια όπως ήθελε. Μέσα σ’ όλα αυτά τα δρώμενα που έλαβαν μέρος στον περίπατό μας, με χαρά είδε, να έχουν τοποθετηθεί πάνω στο πεζοδρόμιο, απέναντι από το υδροθεραπευτήριο, ποδήλατα από το Δήμο προς ενοικίαση για το κοινό, για να μετακινούνται οι πολίτες εναλλακτικά στην πόλη.

Ο φίλος μας χάρηκε πολύ και αναφώνησε: ‘’μπράβο που ο Δήμος σας θέλει να είναι καινοτόμος και θέλει να υιοθετήσει τις πράσινες ποδηλατικές πολιτικές, όπως γίνεται και στην Ευρώπη και σε άλλες Ελληνικές πόλεις’’. ‘’Σκέφτομαι να νοικιάσω ένα ποδήλατο’’, μας είπε, και μας ρώτησε: ‘‘Που μπορώ να βρω ένα χάρτη με τις ποδηλατικές διαδρομές και τον ποδηλατόδρομο, για να τον ακολουθήσω και να επισκεφθώ την πόλη και την περιοχή με ασφάλεια;’’

Όμως δεν ήξερε ότι αυτή η πόλη του επεφύλασσε κι άλλες εκπλήξεις. Ξαφνιάστηκε όταν του απαντήσαμε ότι ποδήλατα υπάρχουν, αυτά τα ολίγα εκεί που βλέπει, αλλά ποδηλατόδρομος, για τους ποδηλάτες, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και φυσικά δεν υπάρχει ούτε καν μια υποτυπώδης διαγράμμιση. Εμείς εδώ, πρωτοτυπούμε φίλε μου του είπαμε χαριτολογώντας!! Κι αυτά που γνωρίζεις στην Ευρώπη που ζεις, να τα ξεχάσεις! Εδώ, είναι Λουτράκι και μιλάμε για παγκόσμια πρωτιά και πρωτοτυπία!



Μας κοιτούσε απορημένος όταν τον ενημερώσαμε ότι, για να κινηθεί στην πόλη, πρέπει να νοικιάσει το ποδήλατο, να κατέβει από το πεζοδρόμιο στο δρόμο μέσα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κι αφού σταθεί τυχερός και δεν τον παρασύρει κάποιο διερχόμενο όχημα και βρεθεί στο νοσοκομείο, θα είναι τυχερός γιατί έκανε αναμνηστική βόλτα με το μπλε ποδήλατο του δήμου. Τον ενημερώσαμε ακόμα, ότι μπορεί αν θέλει εναλλακτικά, να πάει προς τον παραλιακό πεζόδρομο με το ποδήλατο, κι αφού καταφέρει και δεν συγκρουστεί με τους περιπατητές και προκληθεί ατύχημα, πάλι θα είναι τυχερός που θα απολαύσει το ηλιοβασίλεμα, και δεν θα έχει ακούσει τα εξ’ αμάξης από τους περιπατητές, ή τους γονείς με μικρά παιδιά, που θα περνά ανάμεσά τους με το ποδήλατο και με το δίκιο τους.


‘’Δεν είναι δυνατόν’’!! μας λέει: ‘’Μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τις πόλεις και τους Δήμους που επιθυμούν να αναπτύξουν καινοτόμες ‘’πράσινες ποδηλατικές πολιτικές και να δημιουργήσουν πόλεις πρότυπα για τους πολίτες και το περιβάλλον’’!! ‘’Και τελικά’’, μας ρωτά: ‘’Οι τοπικοί άρχοντες δεν περπατούν εδώ που περπατάμε κι εμείς και έχω σκοντάψει σε τουλάχιστον πέντε σημεία στην παραλία με τις σπασμένες πλάκες, καλά δεν τα βλέπουν όλα αυτά; Οι πολίτες, δεν τα βλέπουν όλα αυτά, γιατί δεν διαμαρτύρονται για να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής’’;

Τι να του απαντήσουμε…, ειλικρινά αναρωτιόμαστε κι εμείς, εδώ και πολύ καιρό, για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Λουτράκι μας και μείναμε να κουνάμε κι εμείς το κεφάλι μας διερωτώμενοι πως, πότε και που θα σταματήσει αυτή η κατηφόρα και η παρακμή, για τον προικισμένο, από τον Θεό και τη φύση, τόπο μας.

Ομάδα Εργασίας Κοινωνικών Θεμάτων, της Δημοτικής Παράταξης ‘’αλλάζουμε ΜΑΖΙ’.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες