Φινλανδία και Σουηδία ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στις δύο χώρες
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin έχει τονίσει ότι το Ελσίνκι είναι αντίθετο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ ή στη δημιουργία βάσεων εντός της χώρας, εάν προσχωρήσει στη στρατιωτική συμμαχία.
Η Marin ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις εντός της Φινλανδίας.
«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε επίσης ότι η Σουηδία δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις του ΝΑΤΟ.
Τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ
Ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ με δικό τους πυρηνικό τους οπλοστάσιο, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Βάσει της συμφωνίας έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ εντός της Σουηδίας ή της Φινλανδίας.
Η ρωσική ενίσχυση
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν πρόσφατα προειδοποιήσει για πυρηνική συσσώρευση στη Βαλτική, εάν η Φινλανδία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Newsweek.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα μεταφέρει τα πυρηνικά όπλα πιο κοντά στις δύο χώρες.
«Δεν μπορεί να γίνει πια λόγος για κανένα καθεστώς χωρίς πυρηνικά για την περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov πρόσθεσε ότι ο Putin είχε ήδη δώσει εντολή στον στρατό να ενισχύσει τις δυνάμεις του απέναντι από την Ευρώπη.
Ενώ τα δύο κράτη δεν ενδιαφέρονται για πυρηνικά όπλα ή βάσεις, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στις χώρες σε εκ περιτροπής βάση.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη (18/5/2022), αλλά η Τουρκία εμπόδισε τη συμμαχία να διεξάγει συνομιλίες για την ένταξή τους.
Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξής τους στο PKK και των εξαγωγικών ελέγχων που επέβαλαν στην Τουρκία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν αποκαλύπτουν ακριβή στοιχεία για τα πυρηνικά αποθέματά τους που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη.
Το 2021, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 100 αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα σε πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε έξι βάσεις.
H Ουγγαρία στο πλευρό της Τουρκίας
Η Ουγγαρία ελπίζει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto στο Fox News.
«Χωρίς τουρκική συναίνεση, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, οπότε ελπίζω η διαπραγμάτευσή τους με την Τουρκία να είναι επιτυχής», σημείωσε.
«Η Τουρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς του ΝΑΤΟ, ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του ΝΑΤΟ, μια μεγάλη και σημαντική χώρα, επομένως οι ανησυχίες τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς¨»
H Ρωσική απάντηση
Οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρέδωσαν την Τετάρτη 18/5 επίσημα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τις αιτήσεις για ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 16 Μαΐου στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας στο Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει απάντηση στην επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε επίσης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, επειδή η Μόσχα δεν έχει προβλήματα με αυτές τις χώρες.
«Φωλιά τρομοκρατών»
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να σταματήσουν τις σχέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο η Τουρκία πιστεύει ότι είναι τρομοκρατική ομάδα.
Έκανε παρόμοια δήλωση στις 16 Μαΐου, ότι ήταν αντίθετος στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτές οι χώρες αρνήθηκαν να εκδώσουν άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Στη συνέχεια συμβούλεψε επίσης τους εκπροσώπους των Σκανδιναβικών χωρών να μην στείλουν επιτετραμμένους στην Άγκυρα…