«ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»! Σχέδιο ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης της Ε.Ε. για την ενέργεια! Έρχεται “ΚΟΦΤΗΣ” στη χρήση ΙΧ και τη θέρμανση - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2022

«ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»! Σχέδιο ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης της Ε.Ε. για την ενέργεια! Έρχεται “ΚΟΦΤΗΣ” στη χρήση ΙΧ και τη θέρμανση


Πρόκειται για ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ για την οποία σας είχε προειδοποιήσει το ΕΛ.

Πακέτο μέτρων με στόχο τη μείωση της ζήτησης στην ενέργεια, μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω fast-track μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνει το σχέδιο που θα παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Το σχέδιο στηρίζεται, από τη μία πλευρά, σε μέτρα άμεσης εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.


Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Ιδού συνοπτικά τα μέτρα που προτείνονται:
  • Χαμηλώστε τη θέρμανση τον χειμώνα και χρησιμοποιήστε λιγότερο το κλιματισμό το καλοκαίρι
  • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα
  • Οδηγείτε με πιο οικονομικό τρόπο
  • Μειώστε ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους, με χαμηλά το κλιματιστικό.
  • Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι τις Κυριακές στις μεγάλες πόλεις.
  • Περπατήστε ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο αντί αυτοκινήτου.
  • Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Ταξιδέψτε με τρένα αντί αεροπλάνων.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

(φωτο:eurokinissi)

1 σχόλιο:

  1. Αυστραλία: Φόρος ανά χιλιόμετρο οδήγησης...

    https://www.youtube.com/watch?v=Cg_hPdA-uzI

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες