Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2022

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ


Ο γνωστός κ. Βενιζέλος, προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να πουλήσει εκδούλευση στους πιο αντιδραστικούς κύκλους, με άρθρο του στα "Νέα" κάνει κριτική στην απόφαση του υπουργού Πλεύρη να επιστρέψουν οι υγειονομικοί σε αναστολή στις θέσεις τους από 1.1.23, γράφοντας ότι το κράτος υποχρεούται να εκδώσει νέα νομοθετική διάταξη, συνοδευόμενη από επιστημονική και αιτιολογική έκθεση, έτσι ώστε να "συμμορφωθεί" στο σκεπτικό του ΣτΕ που απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, και εν τέλει να παρατείνει τις αναστολές!

Ως δικηγόρος που ασχολούμαι με το θέμα των αναστολών από το Σεπτέμβριο του 2021, απαντώ τα εξής:

1._ Νομικά, το κράτος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (αλλά απλώς δικαίωμα) να εκδώσει κάποια νέα διάταξη σχετική με τις αναστολές. Μπορεί κάλλιστα να μην προβεί σε καμία ενέργεια και να αφήσει τις αναστολές να παραμείνουν νεκρές και στο μέλλον, όπως ουσιαστικά έχει αναγγείλει ο υπουργός με τη δήλωση ότι 1.1.23 οι υγειονομικοί επιστρέφουν.

2._ Αυτή τη στιγμή το μέτρο της αναστολής είναι ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ νομικά ανίσχυρο και ανύπαρκτο, δυνάμει της 2332/22 απόφασης του ΣτΕ που είναι ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ από τη δημοσίευσή της (24.11.22) και συνεπάγεται την ανυπαρξία των αναστολών στο διηνεκές και άνευ ετέρου.

3._ Συνεπώς, εφόσον η παράταση των αναστολών από 31.3.22 και μετά έχει κριθεί αντισυνταγματική, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μισθούς 9 μηνών (Απριλίου - Δεκεμβρίου 2022, εφόσον πράγματι επιστρέψουν 1.1.23) και οι εργοδότες που δεν τους έχουν καλέσει ήδη άμεσα να γυρίσουν στην εργασία, ΗΔΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ. Σημειωτέον ότι τα αρμόδια διοικητικά όργανα μπορούν να διωχθούν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) εάν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του αδικήματος (σκοπός ιδίου οφέλους ή βλάβης τρίτου).

4._ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ 1.4.22 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΙ. Επειδή φαίνεται ότι το κράτος δεν θα τους καταβάλει οικειοθελώς, οι εργαζόμενοι πρέπει να ασκήσουν αγωγές, που θα κερδηθούν σίγουρα.

5._ Τέλος, το αναγραφόμενο στο άρθρο του κ. Βενιζέλου, ότι "περιμένουμε την καθαρογραφή" της απόφασης δεν ισχύει, αφού εδώ και μέρες η απόφαση έχει καθαρογραφεί και γνωρίζουμε το πλήρες κείμενό της.

6._ Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε την άποψη του κ. Βενιζέλου πλέον πολιτικά περιθωριακή, αφού η απόφαση για μη παράταση των αναστολών και επιστροφή από 1.1.23 έχει ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τυχόν δε ανάκλησή της εκ μέρους της ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

Βασίλης Παπανικολάου νομικός και μέλος της Σ.Υ.Δ.Ε. Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες