Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά τόσο στην Κω όσο και στη Νέα Μάκρη δείχνουν για άλλη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς της υγείας όπως είναι τα ασθενοφόρα και οι διακομιδή των ασθενών και επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες που έχει αυτό το κράτος στο δίλημμα “ζωή ή κέρδος”.
Και εδώ στην Κορινθία είχαμε προειδοποιήσει σε προηγούμενη ανακοίνωση για το πρόβλημα που υπάρχει τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικό. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αναφορές για καθυστερήσεις μετά από κλήσεις στο ΕΚΑΒ. Επειδή δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δούμε και να θρηνήσουμε θύματα και στην Κορινθία κι επειδή η ασφάλεια της ζωής σε κίνδυνο δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους/οφέλους, με όρους επιχείρησης, προειδοποιούμε ξανά και απαιτούμε να παρθούν μέτρα. Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να ζήσει τις τελευταίες του στιγμές σε καρότσα φορτηγού, σε καμία οικογένεια να θρηνήσει εγκυμονούσα από καθυστέρηση ασθενοφόρου.
Πού είναι αλήθεια το δύσκολο στον 21ο αιώνα, να έχουμε τον απαραίτητο στόλο οχημάτων εξοπλισμένο με το αντίστοιχο προσωπικό; Και ενώ βλέπουμε οτι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για διακομιδή ασθενών, όλο και περισσότερο γίνεται χρήση ιδιωτικών ασθενοφόρων. Και όπως καταγγέλει η ΟΕΝΓΕ, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια στοχεύει στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών. Αντί για προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. Αντί για ανανέωση του στόλου τροχήλατων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πεπαλαιωμένα οχήματα που παρουσιάζουν συχνά βλάβες. Αντί για προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ, εξακολουθεί το επικίνδυνο χάος με επιφόρτωση του καθήκοντος συνοδείας βαρέως πασχόντων ασθενών (που διακομίζονται από ΚΥ σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο) στους γιατρούς των ΚΥ και των νοσοκομείων, ακόμα και σε γιατρούς αγροτικούς ή νέους ειδικευόμενους με ελάχιστη εμπειρία. Αντί για στόλο ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ταχύπλοων του ΕΚΑΒ στελεχωμένων από γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, διακομιδές από νησιά εξακολουθούν να ανατίθενται στην Αεροπορία Στρατού ή στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και στο Λιμενικό.
Οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα πάνε χέρι χέρι με το ανεπαρκέστατο δίκτυο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απο τη μία όταν δεν υπάρχει ενα ολοκληρωμένο υψηλούς ποιότητας δίκτυο Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι επόμενο τα νοσοκομεία να δέχονται μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών και οξέων αλλά και χρόνιων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο για μια απομακρυσμένη περιοχή όπως είναι η ορεινή Κορινθία που ο χρόνος αφιξης στο Νοσοκομείο Κορίνθου μπορεί να φτάσει και τη μιαμιση ώρα. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, ο τέως υπουργός Υγείας, Πλεύρης δήλωσε ότι δε συμφέρει να έχουμε δομές υγείας όλο το χρόνο, προαναγγέλοντας κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων. Από την άλλη οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κορίνθου οδηγούν σε διακομιδές στην Αθήνα για μια στεφανιογραφία σε ένα έμφραγμα, ή όταν χρειαστεί θωρακοχειρουργός, νευροχειρουργός ή γαστροσκόπηση, με όλη τη σημασία που έχει αυτός ο χρόνος καθυστέρησης άμεσης αντιμετώπισης.
Κι εδώ συνδέεται η ετοιμότητα ενός τμήματος επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορεί να μην είναι στελεχωμένο το ΤΕΠ απο μόνιμους γιατρούς εξειδικευμένους αλλά να καλύπτονται οι αναγκες του από ιατρούς από κέντρα υγείας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει τμήμα διαλογής που να μη διευκολύνει την πιο άμεση αντιμετώπιση και τη διαχείριση του όγκου των ασθενών. Επειδή η κατάσταση παρά τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού θυμίζει “Τέμπη” πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την πληρη στελέχωση και αναβάθμιση της λειτουργίας των ΤΕΠ.
Κι επειδή προεκλογικά πολλές πολιτικές δυνάμεις δείχνουν την “ευαισθησία” τους για το χώρο της υγείας, λέμε ότι είναι εντελώς υποκριτική καθώς αυτή η κατάσταση προβλέπεται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την υγεία. Την αποδεχόνται Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Την υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις που η μία συνέχιζε το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε η προηγούμενη. Με οργάνωση της πάλης και με ΚΚΕ πιο ισχυρό στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός και όσο γίνεται αδύνατη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μπορούμε να πούμε “ως εδώ” στην επίθεση που ετοιμάζουν. Η δράση του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, με τις 627 ερωτήσεις - επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις- που έκανε την τετραετία που πέρασε, αλλά κυρίως μέσα από τη δράση του στο κίνημα, σε κάθε Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, προνοιακή δομή και γενικά στις μονάδες Υγείας-Πρόνοιας φανερώνουν ότι ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να επιβάλει τη “θεραπεία στην ασθένεια”, που είναι το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να μην αναζητά “παυσίπονα για τα συμπτώματα” που μας οδηγεί “από το κακό στο χειρότερο”.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από την εξουσία του λαού μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Με εκπαίδευση του αναγκαίου σε αριθμό, ειδικότητες και κλάδους υγειονομικού προσωπικού και τη σχεδιασμένη πανελλαδική κατανομή του, με σύγχρονα επιστημονικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Με ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων υγείας, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, με ανάπτυξη της έρευνας και εφαρμογής όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, των φαρμάκων, εμβολίων και υγειονομικών υλικών. Για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος αυτός δρόμος, για πραγματική λαική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στηρίζουμε, δυναμώνουμε τη φωνή και τη δύναμη της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.