Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2023

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ του Κουντούρη Στυλιανού, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της παράταξής "Επιλογή ευθύνης - Ώρα για δράση"


'Άρθρο του Κουντούρη Στυλιανού, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της παράταξής "Επιλογή ευθύνης - Ώρα για δράση"

Κοινωνική πολιτική είναι το σύνολο των δημόσιων πολιτικών που αφορούν την κοινωνία και τον άνθρωπο. Στοχεύουν στις κοινωνικές ανάγκες και τους κοινωνικούς κινδύνους που η οικονομία της αγοράς, έχοντας ως κύριο στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους, δεν τις έχει στις προτεραιότητές της. Τα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση διαχειρίζονται τους δημόσιους πόρους προκειμένου να προσφέρουν κοινωνική προστασία. Όμως οι παροχές της κοινωνικής πολίτικής στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, έχει υπολειμματικό χαρακτήρα και δρουν ως ένα δίχτυ προστασίας για την αποφυγή της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Η χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής των δήμων βασίζεται στον τακτικό προϋπολογισμό προερχόμενη κυρίως από την κρατική χρηματοδότηση και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά κανόνα οι πολιτικές που ασκούνται έχουν κεντρικό σχεδιασμό(κρατικό) και η τελική υλοποίηση εκτελείται από τους τοπικούς οργανισμούς σπανίως με μικρές διαφοροποιήσεις.

Ένα σημαντικό κομμάτι στην οργάνωση των μηχανισμών της κοινωνικής προστασίας από τους δήμους είναι η λειτουργία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που διεκπεραιώνουν μεγάλο μέρος της πολιτικής του δήμου. Βάσει του έργου που υλοποιούν διακρίνονται σε α) ΝΠΔΔ που πραγματοποιούν δράσεις όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών β)ΝΠΔΔ που προωθούν και υποστηρίζουν τον πολιτισμό και γ) ΝΠΔΔ που υποστηρίζουν τον ομαδικό αθλητισμό.

Λόγω της μείωσης των δράσεων κοινωνικής πολιτικής από πλευράς κεντρικής διοίκησης, ο ρόλος της αυτοδιοίκησής και ειδικότερα των δήμων αναβαθμίζεται καθώς θα πρέπει να ασκήσουν κοινωνική πολιτική χρησιμοποιώντας και ιδίους πόρους αλλά και να δημιουργήσουν ένα μείγμα φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει την αυτοδιοίκηση, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις ομάδες εθελοντών.

Τέλος οι δήμοι πρέπει να είναι σε θέση να προωθούν την δικτύωση δομών καθώς και χρηστών με τις τοπικές κοινωνίες, να μπορούν να ανταποκρίνονται στους νέους κοινωνικούς κινδύνους αλλά και να ενσωματώνουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες χωρίς βέβαια να δημιουργούνται διαχωρισμοί, διακρίσεις και αναπαραγωγή στερεότυπων αντιλήψεων.

Συνεπώς είναι σημαντική η συμβολή του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων (Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π.) , ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και είναι ο φορέας άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του δήμου μας. Με τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και τους παιδικούς σταθμούς παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης στους δικαιούχους. Εδώ πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) που δημοσιεύθηκαν με την απογραφή πληθυσμού του 2021 στον δήμο μας παρατηρήθηκε αύξηση πληθυσμού. Αυτό από μόνο του είναι θετικό καθώς συνολικά στην επικράτεια είχαμε μείωση πληθυσμού. Έτσι είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των μόνιμων κατοίκων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, νέων παιδικών σταθμών και την λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).

Ο Κουντούρης Στυλιανός είναι δημόσιος υπάλληλος - οικονομολόγος και είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων με την παράταξη Επιλογή Ευθύνης – Ώρα για Δράση.


Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.