Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2023

Άρθρο της Φωτεινής Τσιρώνη Υποψήφιας Τοπικής Συμβούλου Ισθμίας της παράταξης "Επιλογή Ευθύνης-Ώρα για Δράση" του Κωστή Ζερβού


Άρθρο της Φωτεινής Τσιρώνη Υποψήφιας Συμβούλου Τοπικής Κοινότητας Ισθμίας Με την παράταξη "Επιλογή Ευθύνης-Ώρα για Δράση" Υποψήφιος Δήμαρχος Κωστής Ζερβός.

Η ονοματοδοσία της παράταξης μας κάθε άλλο παρά τυχαία πραγματοποιήθηκε και αντιπροσωπεύει αυτό που πρεσβεύουμε αλλά και αυτό που σηματοδοτούμε. Σε κάθε δημοκρατία οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιοι είναι αυτοί που θα τους κυβερνήσουν ή στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών ποιοί θα τους διοικήσουν για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Το μέλλον της χώρας γενικότερα και του τόπου ειδικότερα βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των πολιτών που ζουν σε αυτή. Το γεγονός αυτό δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να είναι απόλυτα αντιληπτό και απεμπολείται δεδομένης της μεγάλης αποχής που παρατηρείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει πειστεί πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και ως εκ τούτου θεωρεί πως απαξιώνεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα μέσω της μη συμμετοχής στις εκλογές, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πως επί του πρακτέου με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τα κακώς κείμενα. Συνεπώς, η συμμετοχή όλων μας στις εκλογές αποτελεί λογική αλλά και ηθική αναγκαιότητα αφού δεν είναι δόκιμο να επιτρέπουμε να αποφασίζουν άλλοι για θέματα που μας αφορούν άμεσα. Με άλλα λόγια, η αποχή από τις εκλογές δεν αποτελεί επιλογή ευθύνης!

Επιλογή ευθύνης, ωστόσο, σίγουρα δεν αποτελεί και η επιλογή του λιγότερο
«κακού» πολιτικού, αφού ο λιγότερο «κακός» πολιτικός θα φέρει το λιγότερο κακό αποτέλεσμα, όχι όμως το επιθυμητό. Φτάνει μόνο να αναλογιστούμε σε ποιο ευτελές σημείο έχει περιέλθει πολλές φορές η εθνική πολιτική σκηνή της χώρας, λόγω αυτού του τρόπου σκέψης και επιλογής. Δυστυχώς αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί το σύνολο της κοινωνίας σε αποτελμάτωση και ο καθένας ξεκινά να αναζητά ατομικές λύσεις σε ομαδικά προβλήματα πρακτική που επίσης δεν συνιστά επιλογή ευθύνης αφού οποιαδήποτε ψήφος προκύπτει από την εκπλήρωση μικροσυμφερόντων, διαιωνίζει τη μάστιγα του πελατειακού κράτους και της φαυλοκρατίας. Στόχος ενός πολιτικού και μιας παράταξης πρέπει να είναι να μεριμνήσει για την ευημερία του συνόλου και όχι να εξασφαλίσει την επανεκλογή του μέσα από ευτελή τεχνάσματα, χατίρια και ρουσφέτια. Στόχος μια δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου και όχι η εκπλήρωση διευκολύνσεων συγκεκριμένων μικροομάδων.

Ακόμη, δυστυχώς δεν είναι ακόμη αυτονόητο πως επιλογή ευθύνης σίγουρα δεν αποτελούν οι κιτρινισμοί και οι αντεγκλήσεις δίχως νόημα και πολιτικό χαρακτήρα, καταστάσεις που στοχεύουν στο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των πολιτών από τα ουσιώδη ζητήματα για τα οποία πολλοί αιρετοί και μη αιρετοί πολιτικοί δεν έχουν σαφή θέση λόγω άγνοιας και αδιαφορίας. Η δουλειά ενός πολιτικού είναι να προσπαθεί να δίνει λύσεις στα ποικίλα προβλήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Συνεπώς, είναι αδιανόητο άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια στον πολιτικό στίβο να μην γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα προβλήματα αλλά και να μην μπορούν να δώσουν λύση επί της ουσίας σε κανένα από αυτά ή ακόμη και όταν δίνουν μια κάποια λύση αυτή να είναι πρόχειρη και ενδεχομένως πρόσκαιρη. Από την άλλη δε, απαραίτητη διευκρίνηση αποτελεί στις μέρες μας το ότι μια επιλογή ευθύνης δεν προκύπτει μέσα από δημόσιες σχέσεις και από παραγοντισμό διότι το μοναδικό αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η εμπέδωση της καρεκλοθηρείας και του καθεστώτος της αυλής.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, από όλες τις ανωτέρω διαπιστώσεις προκύπτει πως επιλογή ευθύνης δεν είναι η απραξία κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της θητείας μιας δημοτικής αρχής και η πραγματοποίηση υποτυπωδών ή πρόχειρων προσπαθειών να μπαλωθούν επιφανειακά ορισμένες ανάγκες, κατά το χρονικό διάστημα που προηγείται των εκλογών, ώστε αυτές οι λιγοστές ενέργειες με τις οποίες βαυκαλίζεται η κοινή γνώμη να διατηρηθούν φρέσκες στη μνήμη της την ώρα της κάλπης. Τα πρόχειρα έργα είναι αποτέλεσμα πρόχειρης ψήφου. Τέλος, αυτό σηματοδοτεί πως επιλογή ευθύνης δεν αποτελεί η ολιγωρία για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και η ταυτόχρονη συγκάλυψη αυτής της ολιγωρίας με νέες υποσχέσεις που είναι καταδικασμένες να μείνουν υποσχέσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με τις προηγούμενες.

Επιλογή ευθύνης αποτελεί η συνειδητοποίηση ότι είναι ώρα για δράση.

Ζητάμε τη στήριξή σας επειδή θέλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση που περιγράψαμε ανωτέρω και την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος. Ζητάμε τη στήριξή σας για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου με τιμιότητα, σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη. Ζητάμε την ψήφο σας επειδή πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για δράση. Τιμάμε με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο σκέλος του ονόματος της παράταξης μας. Ζητάμε να μας δώσετε τη δυνατότητα να δράσουμε όλοι μαζί για το καλό αυτού του τόπου, για την ασφάλειά μας, για την βελτίωση της καθημερινότητας μας, για την ποιότητα της ζωής όλων μας. Η επιλογή ευθύνης είναι η συνειδητοποίηση ότι είναι ώρα για δράση.

Εμείς σας δίνουμε την επιλογή! Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε υπεύθυνα την δράση για το μέλλον του τόπου μας, ώστε να αφήσουμε πίσω την αδράνεια και την κακοδιοίκηση όλων των προηγούμενων τετραετιών.

Τα πρόχειρα έργα είναι αποτέλεσμα πρόχειρης ψήφου. Η λύση ανάγκης θα μας φέρει μπροστά σε μια νέα ανάγκη. Δεν τίθεται όμως θέμα λύσης ανάγκης, όταν υπάρχει λύση.

Φωτεινή Τσιρώνη
Υποψήφια Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ισθμίας
Με τον Κωστή Ζερβό

Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.