Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023

Έρχονται ψηφιακά κάτεργα! Πώς αντιδράμε! – Γ. Ζωγράφος


Αναφορικά με τη συνταγματικότητα του περιορισμού που επιβάλλεται στις συναλλαγές με μετρητά, μίλησε στον Focus FM 103.6 και στην εκπομπή “Focous 8-11” με τον Στέφανο Δαμιανίδη ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος.

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρξει μία κάθετη απάντηση. Επιγραμματικά θα σας έλεγα ότι είναι οριακά συνταγματική αυτή η προσπάθεια. Στην πράξη το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τις συναλλαγές με οποιοδήποτε τρόπο. Όσο για το ψηφιακό νόμισμα, αυτό ουσιαστικά έχει νομοθετηθεί από την Ε.Ε και η Ελλάδα ως μέλος της, έχει εισέλθει σε αυτό το πλαίσιο της υπεσυνταγματικής νομοθεσίας, στην οποία δεν μπορεί να έχει λόγο», διευκρίνισε ο γνωστός δικηγόρος.

Το αν θα μπορούσε η χώρα μας να έχει λόγο για το θέμα, με μία πρόβλεψη του Συντάγματος είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία δεν έγινε όταν έπρεπε να γίνει, σημείωσε ο κύριος Ζωγράφος, συμπληρώνοντας ότι ναι μεν οποιαδήποτε μορφή πληρωμής μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τις συνταγματικές αρχές, ωστόσο αυτό δεν παρέχει αυτόματα στον καθένα το δικαίωμα να εισβάλλει στον πυρήνα της προσωπικότητας του άλλου, περιορίζοντας την ελευθερία του. Και σε αυτό το πεδίο, όπως είπε, τίθεται το συνταγματικό ζήτημα.

«Διότι όταν κάποιος υποχρεώνεται να πληρώσει με ένα συγκεκριμένο μέσο, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέσο ελέγχεται πλήρως από εκείνον ο οποίος δέχεται την καταβολή. Αυτό λοιπόν στην πράξη, όταν επεκταθεί με το ψηφιακό νόμισμα, θα έχουμε μπει στο καθεστώς του απόλυτου ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, όχι απλά από τον ιδιώτη, ο οποίος είναι ο αντισυμβαλλόμενος, αλλά από τον Μεγάλο Αδελφό δηλαδή το κράτος. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτό εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, στην Κίνα », τόνισε ο κύριος Ζωγράφος.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

https://focusfm.gr
Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.