Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024

Ο Α.Γεωργιάδης φέρνει νέα χαράτσια: Έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εξέταση και 5 ευρώ για εμβολιασμό, η «ταρίφα»


Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από το αρμόδιο υπουργείο προβλέπονται νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (αίμα, ούρα κλπ) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κλπ).

Αντίστοιχα, τα φαρμακεία αναγνωρίζονται ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο φαρμακοποιός, εφόσον έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού, θα μπορεί να πραγματοποιεί όλα τα εμβόλια ενηλίκων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εφόσον υπάρχει συνταγή γιατρού (εξαιρούνται οι ανοσοκατεσταλμένοι) και τα εμβόλια στις εγκύους, εκτός αυτού της γρίπης. Γι΄ αυτές τις υπηρεσίες καθορίζεται το ποσό των 5 ευρώ συν ΦΠΑ που θα βαρύνει το άτομο που εμβολιάζεται.

Προσωπικός γιατρός
Στον προσωπικό γιατρό πρέπει να καταγράφονται και οι ανασφάλιστοι και οι αντίστοιχες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να τους συνταγογραφούνται τα φάρμακα, οι εξετάσεις και οι θεραπευτικές πράξεις τις οποίες χρειάζονται. Αυτές οι θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας.

Ειδικευόμενοι νοσηλευτές
Με το ίδιο νομοσχέδιο επίσης, συστήνονται 2.250 θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών, εκ των οποίων το 30% αφορά νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το υπόλοιπο 70% νοσηλευτές τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι θέσεις αφορούν υποψηφίους που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Φάρμακο
Σε ότι αφορά τον τομέα του φαρμάκου, το νομοσχέδιο προβλέπει κεντρική προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με διαγωνισμό από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), εξαιρούμενων των εμβολίων, των ορών, των αερίων ή άλλων ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, οι οποίες καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Τα σκευάσματα που προμηθεύεται η ΕΚΑΠΥ και αποτέλεσαν αντικείμενο συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, οι οποίες έχουν λήξει, αποζημιώνονται από 1.1.2024 μέχρι τη σύναψη νέων συμφωνιών βάσει των τιμών του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δηλαδή με τη νοσοκομειακή τιμή μείον 5%. Οι σχετικές δαπάνες είναι σύννομες και μπορούν να εκκαθαριστούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της ΕΚΑΠΥ.


Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.