Πυροπροστασία ακινήτων: Μία από τις πολλές αιτίες για τις οποίες η Ν.Δ. εισέπραξε «χαστούκι» στις Ευρωεκλογές - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Πυροπροστασία ακινήτων: Μία από τις πολλές αιτίες για τις οποίες η Ν.Δ. εισέπραξε «χαστούκι» στις Ευρωεκλογές


Ένας νόμος αντισυνταγματικός που απειλεί «το δικαίωμα στην ιδιοκτησία» όπως γνωμοδότησε ο Συνήγορος του Πολίτη

Μετά την έκδοση του πορίσματος του Συνήγορου του Πολίτη, με βάση το οποίο ο νόμος για την πυροπροστασία ακινήτων είναι αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος σωρεία μηχανικών και πολιτών «πυροβολούν» την κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι ο νέος κανονισμός ο οποίος δημεύει την ακίνητη περιουσία θα εκπέσει στο ΣτΕ.
Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη γνωμοδότησε πως «η κυβέρνηση επιβάλει υπέρμετρο κόστος στους πολίτες το οποίο απειλεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

Ο άδικος, παράλογος και ολοκληρωτικού τύπου νόμος ήταν και μία από τις αιτίες που χιλιάδες ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν την ψήφισαν σε αυτές τις ευρωεκλογές.


Πρόκειται για τον κανονισμό που υιοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζητεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμορφωθούν με ένα πλήθος απαιτήσεων, υπό το πρίσμα «υποχρεωτικών μέτρων» για τα οποία κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 28.000 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι ο… «Ροκφέλερ» ή όχι.
Αδιανόητα πρόστιμα

Μάλιστα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί είναι αντιμέτωπος με εξοντωτικά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως 54.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης ύψους δύο ετών.

Δηλαδή, «αν δεν έχεις τα χρήματα για να φτιάξεις το ακίνητό σου όπως σε διατάζουμε να κάνεις, απλά θα το πάρουμε και θα σε εξαθλιώσουμε για πάντα».

Και μετά η κυβέρνηση αυτή προσποιείται ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι πολίτες της γύρισαν την πλάτη στις προχθεσινές Ευρωεκλογές.

Ζητήματα συνταγματικότητας έχει ήδη θέσει ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης με επιστολή που απηύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας μεταξύ άλλων «τα υφιστάμενα ακίνητα να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων».

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη θύελλα των αντιδράσεων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσωρινά ανέκρουσε πρύμναν, λέγοντας ότι αυτό που προέχει για φέτος είναι «οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα» και όχι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η ΚΥΑ.

Του χρόνου όμως; Θα επανέλθουν και θα ζητούν τα ίδια παράλογα μέτρα; Γιατί αν κάποιος δεν έχει 30.000 € φέτος δε θα τα έχει ούτε του χρόνου.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι από τη φετινή αντιπυρική περίοδο (άρχισε την 1η Μαΐου) όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων, από μαντριού μέχρι κατοικίας, σε εκτάσεις που βρίσκονται μέσα ή σε απόσταση ως 300 μέτρων από δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο ή κηρυγμένες αναδασωτέες εκτός ή και εντός σχεδίου υποχρεούνται να ζητήσουν από ειδικούς μηχανικούς να τους φτιάξουν έκθεση αξιολόγησης επικινδυνότητας για το κτίριό τους και τεχνική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει τα μέτρα πυροπροστασίας που οφείλουν να λάβουν βάσει του συγκεκριμένου κανονισμού.

Ακολούθως οι ιδιοκτήτες πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά και να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο με την οποία θα βεβαιώνουν ότι τα εφάρμοσαν.

Η πυροπροστασία ακινήτων είναι ένα ακόμα δείγμα για την ουσία του οποιουδήποτε κυβερνητικού ανασχηματισμού.


Ακόμα κι αν αλλάξει ο υπουργός ο οποίος έβγαλε αυτό τον κανονισμό ο επόμενος θα το ακυρώσει;

Ή θα πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν δικηγόρους για να πάνε στο ΣτΕ για να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση με απύθμενο ολοκληρωτισμό επιχειρεί να τους αρπάξει την ακίνητη περιουσία;

Εντύπωση όμως όλα αυτά προκάλεσε η στάση των ΜΜΕ.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες κανένα δεν ανέφερε τίποτε για την πυροπροστασία ακινήτων και δεν ενημέρωνε τους πολίτες πλην του pronews.gr που πραγματοποίησε εκτενή αρθρογραφία επί του θέματος.

Όταν αναφέρθηκαν σε αυτό το παρουσίαζαν πως είναι κάτι καλό για τις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων και για την προστασία τους.

Δεν ανέφεραν το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν κερδίσει το «Τζόκερ» για να μπορούν να τα εφαρμόσουν και ότι εάν δεν το έκαναν θα τιμωρούνταν με φυλάκιση και απίστευτα πρόστιμα.

Για να υπενθυμιστεί τι συμβαίνει με τα απλήρωτα πρόστιμα, αυτά πηγαίνουν στην εφορία, εν συνεχεία βεβαιώνονται από την εφορία ως οφειλές προς το Δημόσιο και αργότερα όποιος δεν έχει να τα πληρώσει (που δεν θα έχει) απλά του παίρνουν το σπίτι.


Γιατί δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες εάν δεν τους τα κάνουν «πενηνταράκια» δεν καταλαβαίνουν τίποτε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες