Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ζητά άμεση απόσυρση της απαγόρευσης Φλωρίδη για τις ανταποκρίσεις από δίκες


Η 
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με ανακοίνωσή της το Σάββατο 20 Ιουλίου ενώνει τη φωνή της με φορείς και ενώσεις που έχουν ήδη καταδικάσει τη γενική απαγόρευση που αποδεδειγμένα εισάγεται με το νέο άρθρο, καθώς οδήγησε ακόμα και στην παραπομπή της λειτουργίας του Golden Dawn Watch σε αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

Ανοιχτά κατά της πρωτοφανούς απαγόρευσης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της 
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας:

H Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας δηλώνει την αντίθεση της με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και καταγγέλλει την προκλητική διάταξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θέτει νέους περιορισμούς στην διαδικασία άμεσης μετάδοσης πληροφοριών μιας δίκης, ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το το Άρθρο 31 του ν. 5119/2024: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ' εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».

Ήδη από την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, καταγγέλθηκαν στον Τύπο περιστατικά εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης. Χαρακτηριστικά στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στον δεύτερο βαθμό, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, όπου υπήρξε απαγόρευση γραπτής ανταπόκρισης της δίκης.

Αυτό το οποίο γίνεται φανερό με την συγκεκριμένη διάταξη, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει από πριν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ενισχύει την παρεμπόδιση της ενημέρωσης όσον αφορά δίκες με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής ή της επικείμενης δίκης του εγλήματος των Τεμπών. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εισήγαγε την παραπάνω διάταξη, αντίθετα όμως βαραίνει και τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που την στήριξαν υπερψηφίζοντας την.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ζητά την άμεση απόσυρση και κατάργηση της αντιδραστικής αυτής διάταξης.

Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.