Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια


Τους έλεγαν Βασίλη και Δημήτρη. Ηταν 35 και 40 ετών, κάτοικοι της Ανω Πιτσάς και έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν ένα συγχωριανό τους. 

Ο χαμός τους άφησε έξι παιδιά ορφανά. Ηταν δύο από τους χιλιάδες πολίτες που βλέπουμε live σε τηλεοπτικές καλύψεις να βοηθούν τους πυροσβέστες εδώ και τέσσερα καλοκαίρια στάχτης επειδή τα χέρια των επαγγελματιών δεν φτάνουν. Τα οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.000 εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας δεν λέει λέξη για τα κενά, πετάει στον δρόμο 3.500 εποχικούς πυροσβέστες μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ αναφερόμενος στους εθελοντές κάνει λόγο για «νέο πατριωτισμό».

Ανοίγουμε τον φάκελο του νομικού πλαισίου που ισχύει για τους εθελοντές πυροσβέστες και καταδεικνύει ότι ο εθελοντισμός αποτελεί ακόμη ένα άλλοθι για να μην ενισχύσει την πυροσβεστική η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Θεατές στο ίδιο έργο»

Ο Γιώργος Γουρδουράκος, πυροσβέστης με πολυετή πείρα και πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων, είναι κατηγορηματικός:

«Γινόμαστε στο ίδιο τραγικό έργο θεατές και στο έργο έχουμε και απώλειες».
«Σαφώς και εξυπηρετεί την κυβέρνηση ο εθελοντισμός, γιατί πρωτίστως, κατά το δικό τους σκεπτικό, δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις επαγγελματικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά. Κάπως έτσι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, τον οποίο προσανατολίζουν σε εξοπλισμούς για την αεροπυρόσβεση, drones κ.λπ. Η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τέσσερα καλοκαίρια τώρα. Ξεχνά πως αν δεν πατήσει η μπότα του πυροσβέστη, η φωτιά δεν σβήνει».

Το πώς έχει αναπτυχθεί το φαινόμενο των αυτόκλητων εθελοντών αναλύει ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ξεκάθαρα καταδεικνύεται η ευθύνη του δόγματος των εκκενώσεων και του 112. «Ο εθελοντισμός έχει προσφέρει στην Ελλάδα σε πολλά επίπεδα, όπως και στη δασοπυρόσβεση» τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, «όμως δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Ακουσα τον περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά, που είπε πως θέλει να εκπαιδεύσει αυτόκλητους εθελοντές. Εδώ δεν μιλάμε για τάξη. Ποιος να εκπαιδευτεί; Λες στους κατοίκους ενός χωριού να πάνε έτσι να εκπαιδευτούν στην πυροσβεστική; Δεν πάει έτσι. Θεωρώ πως έχουμε χάσει την μπάλα με τα διάφορα καθεστώτα εθελοντισμού. Ο αυτόκλητος εθελοντισμός, που δεν υπάγεται σε κάποιο νομικό καθεστώς, έχει αναπτυχθεί και αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή τα πολλά μηνύματα του 112. Αυτό ξύπνησε πολλούς και τους λέει “μας διώχνουν”. Πού να πάμε; Αφού το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει την περιουσία μας, καίγονται σπίτια. Θα μείνουμε εμείς να προστατέψουμε τα σπίτια μας. Ετσι δημιουργήθηκε ο αυτόκλητος εθελοντισμός, ο οποίος βοηθά για να σωθούν περιουσίες γιατί το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει όλους τους πολίτες».

https://karditsastakra.com


Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.