Κοροϊδία: Μόλις 100 εκατ. από τα 2 δισ. που βγάζουν, χάνουν οι τράπεζες από τα κυβερνητικά μέτρα για τις προμήθειες


Παρά τον επικοινωνιακό θόρυβο με τον οποίο η κυβέρνηση συνόδευσε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα του περασμένου μήνα, η επίπτωση στα έσοδα των τραπεζών θα είναι μικρή, έως αμελητέα, αφού οι συγκεκριμένες προμήθειες για μεταφορά χρημάτων περιορίζονται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως, σε σύνολο περίπου 2 δισ. ευρώ εσόδων από προμήθειες κάθε είδους τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν για διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλες υπηρεσίες -οι οποίες μένουν άθικτες....

Ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών στα εμβάσματα κατ΄ανώτατο όριο στο 0,5 ευρώ για ποσά έως 5.000 ευρώ, ενώ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει οι τράπεζες να καταργήσουν πλήρως τις προμήθειες για πληρωμές λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, όταν γίνονται μέσω web-banking και mobile-banking.

Παρά τον επικοινωνιακό θόρυβο με τον οποίο η κυβέρνηση συνόδευσε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα του περασμένου μήνα, η επίπτωση στα έσοδα των τραπεζών θα είναι μικρή, έως αμελητέα, αφού οι συγκεκριμένες προμήθειες για μεταφορά χρημάτων περιορίζονται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως, σε σύνολο περίπου 2 δισ. ευρώ εσόδων από προμήθειες κάθε είδους τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν για διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλες υπηρεσίες -οι οποίες μένουν άθικτες.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των τραπεζών για το πρώτο εννεάμηνο του 2024 και τις προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί για το σύνολο του περασμένου έτους, οι προμήθειες θα έφταναν τα 2 δισ ευρώ. Μετά την κατάργηση των προμηθειών στις πληρωμές και το πλαφόν στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι το ποσό θα είναι λίγο κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, μεταξύ 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ.

Το δε πλαφόν για τις προμήθειες στα εμβάσματα προκύπτει και ως υποχρέωση από τον νέο κανονισμο που εξομοιώνει το κόστος αποστολής χρημάτων εντός της ΕΕ για όλους τους τύπους μεταφοράς χρημάτων.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες για το 2024 είναι περίπου 20% αυξημένα σε σχέση με το 2023, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 56% από το έτος 2020.

Τη χρονιά εκείνη τα μέτρα για την πανδημία οδήγησαν το κοινό στις ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες αποδείχθηκαν χρυσοφόρες για τις τράπεζες αφού έσπευσαν να αυξήσουν το κόστος για όλες τις συναλλαγές.

Πιο επιθετική στάση από όλες τήρησε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία διπλασίασε τα έσοδά της από προμήθειες μέσα στα 4 αυτά χρόνια, ενώ το 2024 η ετήσια αύξηση την οποία πέτυχε ήταν και αυτή η υψηλότερη, της τάξης του 19%.

Δεύτερη ήρθε η Εθνική τράπεζα η οποία το 2024 αύξησε τα έσοδα από προμήθειες κατά 15%, ενώ στην τετραετία η αύξηση που πέτυχε ήταν 60,4%.

Τρίτη ήταν η Eurobank, που το 2024 πέτυχε αύξηση προμηθειών 12% και 47,2% στην τετραετία.

Τέταρτη ήρθε η Alpha Bank η οποία αύξησε τα έσοδά της από προμήθειες κατά 11% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στην τετραετία η αύξηση ήταν 18,3%.

trapezes1 88fae

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Νεότερη Παλαιότερη