Η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σημείωσε άνοδο, ξεπερνώντας τα 204 ευρώ/MWh αυτή την εβδομάδα. Αυτή η σημαντική αύξηση είναι αξιοσημείωτη, ειδικά αν συγκριθεί με τη μέση τιμή του Ιανουαρίου, η οποία ήταν 135,13 ευρώ/MWh.
Οι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, ανησυχούν και για τα υψηλότερα δημοτικά τέλη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ενέργειας. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που προσθέτει στην ανησυχία τους.
Βασικός παράγοντας που οδηγεί τις αυξήσεις φαίνεται πως είναι το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία βρέθηκε σε υψηλό διετίας, καθώς αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.
Μαζί με το φυσικό αέριο, η χαμηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας και η υψηλότερη ζήτηση οδήγησαν τις τιμές στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε άνοδο, με τους περισσότερους εβδομαδιαίους μέσους όρους να ξεπερνούν τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε αυτό πρέπει κανείς να υπολογίσει και την ανησυχία της αγοράς για τα αποθέματα που «αδειάζουν», με τους αναλυτές της Goldman Sachs να σχολιάζουν πως εάν η Ευρώπη θέλει να επαναφέρει τα επίπεδα αποθήκευσης τουλάχιστον στο 85% μέχρι τον Οκτώβριο, τότε οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να είναι κατά 8% υψηλότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Παράλληλα, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή παραμείνει ασυνήθιστα ισχυρή ή εάν οι Ασιάτες αγοραστές αυξήσουν τις εισαγωγές ΥΦΑ, οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο και ενδεχομένως να φθάσουν τα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που θα ήταν 68% υψηλότερες από τη βασική πρόβλεψη.
Tags:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ