Νέα μέτρα και το μπαλάκι στην Τρόικα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2014

Νέα μέτρα και το μπαλάκι στην Τρόικα


Νέα πρόταση για εισπρακτικά μέτρα θα θέσει επί τάπητος,  η κυβέρνηση, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γκίκα Χαρδούβελη, μετά από συμφωνία στο χθεσιν Euro Working Group. Έτσι οι ευθύνες πέφτουν στην Τρόικα

Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η Τρόικα για το 2015, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται “οδυνηρές” (για ποιον;) παρεμβάσεις,όπως στον ΦΠΑ, με κατάργηση μειωμένων (6,5%) ή και άλλων συντελεστών, καθώς και άμεση αλλαγή μισθολογίου. Το θέμα που αφορά στο ασφαλιστικό, σε εκκρεμότητα.

Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Διαφορετικά, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει λύση, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο «Β» για την παράταση του μνημονίου. Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Έτσι κι αλλιώς, χαμένοι…

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για λίγες ελπίδες και πολύ λεπτές ισορροπίες, καθώς η επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι του διαλόγου και η συμφωνία με μικρή «τεχνική» παράταση του μνημονίου, στην οποία αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προϋποθέτει πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσει φέτος από τη Βουλή. Στο μεταξύ, ό,τι είναι να ξεπουληθεί, ξεπουλιέται όσο όσο στην ελίτ.

Διαφορετικά, δηλαδή αν έρθει το 2015, επί τάπητος τίθεται, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το σενάριο μεγάλης παράτασης του μνημονίου, που επίσης επιχειρείται επικοινωνιακά να ονομαστεί «τεχνική».
Σενάρια για αύξηση συντελεστή ΦΠΑ 6,5%

Σενάρια για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης. Ωστόσο, το σενάριο που κυριαρχεί είναι αυτό της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Η “λύση” αυτή φαίνεται, προς το παρόν, να γίνεται δεκτή από το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, μια αύξηση του μειωμένου συντελεστή για όλα τα προϊόντα που υπάγονται σε αυτόν προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί και ο συντελεστής των φαρμάκων, απόφαση εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον ΦΠΑ κάνουν λόγο για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% σε 8% έως 10% για τον τουρισμό, προκειμένου να βρεθεί «ζεστό» χρήμα που αναζητά η Τρόικα για την κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού. Βέβαια, την περίπτωση πτώσης του τουρισμού οπότε κι ερχόμαστε στα ίσα μας, αυτό δεν το εξετάζει κανείς. Κάτι πήγε να πάει καλά και κοιτάζουν να το διαλύσουν κι αυτό. Όμως…

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, εκτός από τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, υπάγονται ακόμα σήμερα:
τα φάρμακα
οι θεατρικές παραστάσεις
τα βιβλία
οι εφημερίδες και τα περιοδικά

άρα αναμένονται κι άλλοι κλάδοι να φάνε γερό χτύπημα, κλάδοι που ήδη έπασχαν.
Αμετακίνητη η Τρόικα (ή τραβάτε την κυβέρνηση κι ας κλαίει)

Πηγές της Τρόικα ξεκαθαρίζουν ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να είναι η πιστοληπτική γραμμή ECCL. Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση» πρώτα και υπό αυτό το πρίσμα «θεωρούν ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν χρήσιμη». (Από τότε που άρχισαν οι συναντήσεις στο Παρίσι, και όσο “συναντιούνται”, εμείς οι υπόλοιποι νιώθουν με περίεργη κακή ενέργεια. Λέτε να δουλεύει εκείνο το χααρπ;)

Αναφέρουν όμως ότι περιμένουν «ακόμη ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ, στις αγορές προϊόντων, καθώς και αλλαγές στον νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία».

Σύμφωνα με το Έθνος, ζητούν να αλλάξει πάλι το καθεστώς της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, και ο λόγος της κυβέρνησης δεν μετράει μια, αλλά γίνεται ό,τι θέλει η Τρόικα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχτεί ανοιχτά ότι δεν είναι κυβέρνηση. Κι ας αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, αν θέλει Ελληνική κυβέρνηση που να κυβερνάει κατόπιν εντολής του ή απλούς υπαλλήλους της Τρόικας. Αλλά Θέατρο Σκιών που το πληρώνουμε αδρά, δεν μας χρειάζεται καθόλου αυτή τη στιγμή!

http://nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες