«Ιδιότυπη υποκρισία» στις Σκουριές - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Αυγούστου 01, 2015

«Ιδιότυπη υποκρισία» στις Σκουριές

Από τη Χαλκιδική μέχρι την Αθήνα, η αναφορά του πρωθυπουργού στις Σκουριές στη ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο» προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Η φωνή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ιερισσό ακούστηκε δυνατά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όταν στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέση, και διάβασε μια οξύτατη επιστολή που εγκαλεί για εμπαιγμό τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο επί προσωπικού για να επανορθώσει ως προς τον αριθμό των εργαζομένων στον οποίο αναφέρθηκε και να επαναλάβει τη θέση του για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα δικαίωση του αγώνα των κατοίκων.
Ο Δήμος Αριστοτέλη κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα τις επόμενες κινήσεις του, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για δικαίωση του κινήματος. Ωστόσο, παρά τις φωτιές που άναψαν και τους τόνους που ανέβηκαν, καμία σαφής απάντηση (πολλώ δε μάλλον κανένα χρονοδιάγραμμα) δεν δόθηκε τόσο για την περιοχή όσο και για τους εργαζόμενους.
«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, που προεκλογικά δεσμευόταν για το κλείσιμο των Σκουριών από την κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε τύπου αποσαφήνιση σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής. «Το κίνημα λαμβάνει μόνο υποσχέσεις, ενώ η εταιρεία συνεχίζει το καταστροφικό έργο της μετατρέποντας το βουνό Κάκαβος σε ένα ρημαγμένο τοπίο».

Αδιάσειστα στοιχεία

Τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως εδώ και πέντε μήνες έχουν καταθέσει στοιχεία που αποδεικνύουν παράνομες εργασίες της εταιρείας στο βουνό, ενώ εγκαλούν το υπουργείο ότι δεν προχώρησε στο οριστικό κλείσιμο των Σκουριών, παρόλο που είχε στη διάθεσή του και τον χρόνο και τα νομικά στοιχεία για να ολοκληρώσει τον έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών και να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του κόμματος.
«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιότυπη υποκρισία από τους ίδιους τους συντρόφους μας, οι οποίοι μεταθέτουν τη διάσωση του τόπου μας που καταστρέφεται καθημερινά στο άγνωστο μέλλον με νέα κάθε φορά προσχήματα», τονίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στον χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Κανείς δεν θα πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους και να γίνει αντιληπτό ότι η συνάντησή μας με την Αριστερά έγινε μέσα από αγώνες και όχι κωλοτούμπες και ξεπουλήματα».
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους στις Σκουριές -παρασύρθηκε, όπως είπε, καθώς η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη αναφερόταν σε «5.000 εργαζόμενους» (σ.σ. η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν «για τον αγώνα που δεν δόθηκε από την Αριστερά στις Σκουριές, όπου η εταιρεία ακόμα λειτουργεί κι οι άνθρωποι τρώνε ξύλο»). Επί της ουσίας του ζητήματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στη δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».

Απορεί ο Σκουρλέτης

«Στην κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων» προανήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα είναι τα επόμενα βήματα του υπουργείου Ανάπτυξης ο Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. «Μου κάνει εντύπωση η σκληρή ανακοίνωση των συντρόφων καθώς πριν από 3 ημέρες συναντηθήκαμε για το ζήτημα» είπε ο υπουργός, που εξήγησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο με όλους τους αρμόδιους και έπειτα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.
Το υπουργείο αναμένεται να τοποθετηθεί σε σχέση με την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της επένδυσης. Η εταιρεία καλούνταν από τον απερχόμενο υπουργό κ. Λαφαζάνη να καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη μεταλλουργίας και να αποδείξει τη δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου flash smelting, ιδιαίτερα στις τοπικές συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού. Η απάντηση του υπουργείου θα κρίνει τόσο το μέλλον της επένδυσης όσο και της περιοχής.
Στο θέμα παρενέβη και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη (η πλειοψηφία του πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ): «Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου δημιουργίας τετελεσμένων. Κάθε μέρα που περνά, το περιβάλλον στη Χαλκιδική καταστρέφεται, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται και το μέλλον του τόπου μας υπονομεύεται. Είναι η ώρα να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και με σαφήνεια η κυβέρνηση ΤΩΡΑ πάνω στο θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες