Μάριος Μαρινάκος: Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παλεύουν να δημιουργήσουν είδηση από το τίποτα, για να σας πείσουν, ότι δεν υπάρχει ζωή εκτός ΕΕ. - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2016

Μάριος Μαρινάκος: Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παλεύουν να δημιουργήσουν είδηση από το τίποτα, για να σας πείσουν, ότι δεν υπάρχει ζωή εκτός ΕΕ.


Επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι ακούνε σχετικά με το Brexit και τις συνέπειές του, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματά...


Η πτώση της αξίας ενός νομίσματος, στις αγορές συναλλάγματος, δεν είναι κατ' ανάγκη κακή. Μπορεί ταυτόχρονα να ιδωθεί ως αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και απόπειρα διάσωσης της υπεραξίας της οικονομίας της. Αντίστοιχη κίνηση έκανε με την υποτίμηση του γουάν η Κίνα πέρσι το καλοκαίρι, ενώ από το 2010 η Ρωσία έκανε το ίδιο στο ρούβλι, ώστε να μην πλήττεται η ρωσική οικονομία από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Τα κράτη που έχουν εθνικό νόμισμα, μπορούν να πληθωρίζουν το νόμισμά τους, μπορούν να πληθωρίζουν το χρέος τους, να μειώνουν τα κόστη σε σχέση με τον ανταγωνισμό και να κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα.

Βέβαια, αντίθετα, μπορούν, να εφαρμόζουν πολιτική σκληρού νομίσματος (ιδίως αν θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη της ανάπτυξης ή να περιορίσουν ελλείμματα και χρέος), για να κρατάνε χαμηλά τον πληθωρισμό και να ελέγχουν τις αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες ή μπορούν, τέλος, να προσδένουν την οικονομία τους σε ένα ξένο νόμισμα, ελπίζοντας να τους κάνει.

Τρανό παράδειγμα αυτού του τελευταίου είναι η Βενεζουέλα. Το νόμισμα της χώρας έχει προσδεθεί στο δολάριο, με αποτέλεσμα η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη μονεταριστικών λύσεων, έφερε πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση.

Τα ξένα νομίσματα για τις εθνικές οικονομίες είναι σαν να προσπαθούμε να φορέσουμε ένα μαγιό της Ζιζέλ σε μια χοντρούλα Ισλανδή.

Ούτε το μέγεθος του ρούχου είναι σωστό, ούτε το ρούχο ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία της περιοχής. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το ευρώ και την Ελλάδα.

Το ευρώ για την Ελλάδα είναι ακριβό, έφερε τρομακτικό κρυφό πληθωρισμό, οδήγησε σε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών και διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους. Ήταν το λάθος ρούχο, στη λάθος θερμοκρασία...

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παλεύουν να δημιουργήσουν είδηση από το τίποτα, για να σας πείσουν, ότι δεν υπάρχει ζωή εκτός ΕΕ. 


Ωστόσο, η ταχύτατη επάνοδος σε επίπεδα προ Brexit, τόσο για τη λίρα, όσο και για το χρηματιστήριο (τον FTSE 100), δείχνει απλά, το αυτονόητο: Ότι δεν ήρθε η καταστροφή. Υπάρχει ζωή κι εκτός ΕΕ. Και δεν είναι μαύρη, όπως προσπαθούν να μας πείσουν...

Η δε οικονομία δεν είναι κάτι γραμμικό και στείρο, περιστρεφόμενο αποκλειστικά γύρω από την ΕΕ και το ευρώ. Οικονομία είναι πρωτίστως ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι και ο βαθμός στον οποίο σέβεσαι τους πολίτες, τις παραγωγικές δομές και συνολικά τη χώρα σου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες