Υποχρεωτική η αναγραφή αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

Υποχρεωτική η αναγραφή αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις


Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και ο Εμπορικός & Εισαγωγικό Σύλλογος Πατρών (ΕΕΣΠ)  ενημερώνουν για τις επερχόμενες μεταβολές στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών με κάρτα και για το καθεστώς της σχετικής ενημέρωσης προς τους καταναλωτές, όπως θα ισχύσουν από 1η Φεβρουαρίου 2017...

Με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων - δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.  Σε συνέχεια της ανωτέρω ρύθμισης, με την παρ. 3 του άρθρου 65 του  ίδιου νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι θα καθοριστούν με ΚΥΑ, οι επιχειρηματίες που υποχρεωτικά θα δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής βάσει των κύριων ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσής τους με την προμήθεια των μέσων, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στις Τράπεζες, καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.  Η προβλεπόμενη ΚΥΑ που, δυνητικά και βάσει της εξουσιοδοτικής διάταξης, μπορεί να ορίσει ως υπόχρεες επιχειρήσεις αποδοχής καρτών όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα εκδοθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα  με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου 4446/2016, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.  Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
Δεδομένων αυτών, από 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες.  Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι.
Προς διευκόλυνσή των συναδέλφων, επισυνάπτουμε του παρόντος, πινακίδες «ανακοίνωσης προθήκης – ταμείου» όπου αναγράφεται ότι το κατάστημα διαθέτει ή όχι τερματικό αποδοχής καρτών, POS.
Με το άρθρο 62 παρ. ιη΄ του παραπάνω νόμου, θεσπίστηκε ο «Επαγγελματικός Λογαριασμός» των επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου. Ο Λογαριασμός αυτός συνδέεται μεν με τις πιστωτικές κάρτες των πελατών της επιχείρησης, όπως είχαμε προτείνει, αλλά δυστυχώς απέχει παρασάγγας από τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που αποτελεί πάγιο αίτημά μας και είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.  Τουλάχιστον η επίσημη θεσμοθέτησή του είναι ένα πρώτο βήμα.  Η θέση τόσο της ΕΣΕΕ όσο και του ΕΣΣΠ είναι ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα πρέπει –πριν να είναι πλέον αργά για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας- να θωρακιστεί θεσμικά, να προστατευθεί από τις κατασχέσεις και να αποτελέσει τροφοδότη των υποχρεώσεων της επιχείρησης, από όπου θα καταβάλλονται οι οφειλές προς το δημόσιο, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί των εργαζομένων, τα ενοίκια και όλες οι λοιπές υποχρεώσεις, η κάλυψη των οποίων κρατάει την επιχείρηση στην ζωή.
Παρακολουθούμε τα σχετικά θέματα και θα ενημερώσουμε  τόσο για την έκδοση της σχετικής ως άνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους τελικούς υπόχρεους ηλεκτρονικών πληρωμών ΚΑΔ, όσο και για τις εξελίξεις σχετικά με τον επαγγελματικό λογαριασμό.
Τέλος, υπενθυμίζουμε στα Μέλη μας, τη συνεργασία που έχει εξασφαλίσει ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών με την ATTICA BANK για την εγκατάσταση μηχανημάτων POS με χαμηλή προμήθεια. Συγκεκριμένα, η ΑTTICA BANK προσφέρει αποκλειστικά για τα Μέλη του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών,  μηχάνημα POS δωρεάν για ένα χρόνο με 0,80% προμήθεια. Αν οι συναλλαγές υπολείπονται των 10.000 ευρώ το χρόνο, το δεύτερο έτος θα καταβάλλεται το ποσό των πέντε (5) ευρώ το μήνα πλέον ΦΠΑ. Για όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται, η γραμματεία του ΕΕΣΠ (πλατεία Γεωργίου Α΄25, 1ος όροφος) είναι στη διάθεσή τους, στο τηλέφωνο 2610273257 και στο e-mail: eesp@otenet.gr


Εκ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες