Επιστρέφουν για προαπαιτούμενα και πρόσθετα μέτρα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2017

Επιστρέφουν για προαπαιτούμενα και πρόσθετα μέτρα


Στην Αθήνα επιστρέφουν την Τρίτη οι επικεφαλής της αποστολής του «κουαρτέτου» με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου...

Στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, που αφορούν στις αλλαγές στα εργασιακά, στον τομέα της ενέργειας, όπως και το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Στην ατζέντα υπάρχουν και τα ακανθώδη ζητήματα με τα πρόσθετα μέτρα που έχει ζητήσει μερίδα των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους πιστωτές της Αθήνας, οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία, που θα αφορά και το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, και τα αντισταθμιστικά «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η τελική συμφωνία θα είναι δημοσιονομικά ισορροπημένη και ότι για «κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης», όπως διαμήνυσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.

«Ισορροπημένο» πακέτο ζητάει ο Μοσκοβισί

Σε αυτό το πλαίσιο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε σήμερα (Δευτέρα) την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 -κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα».

Επιμένει στη θέση του το ΔΝΤ

Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ευρωζώνη συνεχίζουν να αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στη θέση του και ζητάει για μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά, όπως ξεκαθάρισε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις.

«Αγκάθι» είναι επίσης το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να δώσουν τις «διευκρινίσεις» που ζητά το Ταμείο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών.

«Περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σε συνέντευξή του στην «El Pais», ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για γεφύρωση των διαφορών και δήλωσε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», καθώς «αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα μόνο επειδή υπέθεταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε αυτό».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες