Κυκλαδίτικη Πίτα Βουτηχτή - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Κυκλαδίτικη Πίτα Βουτηχτή


Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    3 αυγά
    2 φλ. φρέσκο γάλα
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    Για τη γέμιση
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    4 κολοκύθια
    2 καρότα
    1 ματσάκι μικρά τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια
    1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
    1/2 ματσάκι μάραθο
    αλάτι
    πιπέρι
    300 γραμ. ξυνομυζήθρα Πάρου
    300 γραμ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου

Εκτέλεση

Για την κυκλαδίτικη πίτα λαχανικών, τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη κολοκύθι και καρότο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους. Σοτάρουμε 2′ επιπλέον. Προσθέτουμε τα βότανα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα.

Τρίβουμε το Σαν Μιχάλη ή το κόβουμε σε μικρά καρέ.

Σε μπολ βάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με το σύρμα.
Λαδώνουμε ταψί 38-40 εκ. Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο. Στρώνουμε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτάμε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά.

Επαναλαμβάνουμε βουτηγμένο φύλλο, στρώνουμε και πασπαλίζουμε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνουμε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζουμε από 1 στεγνό φύλλο). Κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο.

Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάμε με μαχαίρι. Περιχύνουμε με όσο υγρό περίσσεψε. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα .Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Extra tips

-Αυτή η πίτα σηκώνει και ψήσιμο σε αέρα και κάτω αντίσταση. Τοποθετούμε το ταψί για το πρώτο μισάωρο στην κάτω σχάρα του φούρνου και μετά στη μεσαία να φουσκώσει σαν σουφλέ, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
-Προσοχή, εάν η γέμιση σας έχει κρατήσει υγρασία προσθέστε λίγο αλεύρι, τραχανά ή καλαμποκάλευρο την ώρα που πασπαλίζετε τις στρώσεις.

argiro.gr

syntages-matigr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες