Ένωση Εισαγγελέων : Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2018

Ένωση Εισαγγελέων : Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων


Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις Εισαγγελίες της χώρας και για τον υπερβολικό χρόνο που απαιτείται στην εκδίκαση των υποθέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), Ελευθέριος Μιχαηλίδης, κατά τις εργασίες της χθεσινής 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί και είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο».

Υποστηρίζοντας ότι με την κατάσταση αυτή μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ, αναφέρθηκε στις συνεχείς καταδίκες από την Ευρώπη για καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν αίθουσες από το Ναυτοδικείο και το Στρατοδικείο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε επίσης ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300.

Οσον αφορά την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.

Κάνοντας κάποιες προσωπικές, όπως είπε, σκέψεις, ανέφερε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 3.400 είναι προφυλακισμένοι, μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μηνο) και παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις, οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για την αξιοπιστία στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες