Η κυβέρνηση νομοθετεί για την κατοχύρωση της de facto ισότητας των φύλων, για την ποιότητα και επιτάχυνση της πολιτογράφησης και για την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

Η κυβέρνηση νομοθετεί για την κατοχύρωση της de facto ισότητας των φύλων, για την ποιότητα και επιτάχυνση της πολιτογράφησης και για την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων


Στην ομιλία της για την ψήφιση του σ/ν « Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας- Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας –Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπές διατάξεις" στην ολομέλεια της βουλής σήμερα, η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας, Μ. Θελερίτη, και κύρια εισηγήτρια του σ/ν, τόνισε ότι το νομοσχέδιο, δημιουργεί τις βάσεις και τις προυποθέσεις για την έμπρακτη κατοχύρωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας, της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής.

Ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές, και η θεσμοθέτηση ότι κάθε Υπουργείο θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δράσεις και προγράμματα σε ετήσια βάση, στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την βουλεύτρια στην πρόβλεψη των μέτρων που αφορούν τα ΜΜΕ και την ανάγκη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας στη βάση της ισότητας, καθώς και στην λειτουργία των δομών & υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών που πλέον κατοχυρώνονται και μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας. Τέλος αναφέρθηκε στην σημασία της αύξησης της ποσόστωσης των υποψηφίων ανά φύλο από 30% σε 40% ανά εκλογική περιφέρεια, που στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική ζωή.

Σχετικά με τις αλλαγές στις διαδικασίες πολιτογράφησης για την κτήση ιθαγένειας, η κα. Θελερίτη επισήμανε ότι το σ/ν βελτιώνει και επιταχύνει τις διαδικασίες με σκοπό την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα είναι ενιαίο, ομοιογενές, διαφανές και ταχύτερο με σκοπό τη μείωση του αριθμού των διοικητικών και δικαστικών προσφυγών για την κτήση ιθαγένειας, άρα και ο φόρτος της διοίκησης και των δικαστηρίων. Η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης, η θεσμοθέτηση ειδικού πανελλαδικού ενιαίου τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας αλλά και η διευκόλυνση της απόδοσης ιθαγένειας σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένα πρόσωπα με νοητική στέρηση ή βαριά ψυχική ασθένεια αλλά και ανιθαγενείς ΡΟΜΑ, δημιουργούν ένα αναθεωρητικό θεσμικό πλέγμα που ακολουθεί πλέον τα ευρωπαϊκά πρότυπα απόδοσης ιθαγένειας.

Όσον αναφορά τις ρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, η κα. Θελερίτη αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές αλλαγές : στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 50% και στην κατάργηση των επικεφαλής των συνδυασμών για τις κοινότητες.

Τέλος, σχετικά με την διάταξη που αφορά την αναστολή των προσλήψεων πριν την διεξαγωγή εκλογών στην Τ.Α υπογράμμισε ότι είναι ένα απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά υπηρεσιακά κενά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την κάλυψη επιτακτικών, ζωτικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες