EKTAKTO - Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση στην Α. Μεσόγειο: «Θα σπεύσουν πλοία ξένων χωρών στη περιοχή» – «Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν» (BINTEO - HXHTIKA) - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2019

EKTAKTO - Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση στην Α. Μεσόγειο: «Θα σπεύσουν πλοία ξένων χωρών στη περιοχή» – «Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν» (BINTEO - HXHTIKA)


Η θαλάσσια εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η γεώτρηση από την Τουρκία , είναι κατά τον καθηγητή γεωπολιτικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Γιώργο Φίλη, η απόδειξη μίας διαρκούς και χωρίς επιστροφή
κλιμάκωσης από πλευράς του Ερντογάν, ως μονόδρομος της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης και με όρους γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως σημείωσε , αν οι πράξεις πολεμικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ, μείνουν αναπάντητες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι άμεσα στο Καστελόριζο.
Κατά τον ίδιο η Γαλλία θα παίξει αρχικά τον κύριο ρόλο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ όπως εξήγησε οι νέες ισορροπίες στην Μέση Ανατολή μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Ισραήλ , δίνουν πολλές απαντήσεις και για το αδιέξοδο σήμερα της Τουρκίας, που ανεβάζει έτσι το θερμόμετρο χωρίς επιστροφή σε Κύπρο και Αιγαίο, όπως αναφέρει η neakriti.gr
Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία:
Ο καθηγητής είπε πως τις επόμενες ημέρες, ή εβδομάδες, θα σπεύσουν πλοία ξένων χωρών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο λόγω της τεταμένης κατάστασης. Το σημαντικότερο όμως στην βαρυσήμαντη τοποθέτησή του, βρίσκεται στο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες για το μέλλον της Μ. Ανατολής. 
ΗΠΑ-Ρωσία-Ισραήλ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και επεξεργάζονται την λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα», η οποία θα αλλάξει τον χάρτη της Μ. Ανατολής, όπου σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η Τουρκία θα βρίσκεται εκτός παιχνιδιού.
Στη συνέχεια τόνισε πως θα υπάρχει κλιμάκωση στην περιοχή από την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα, στην ουσία παίζεται ακόμα και η προσωπική του ύπαρξη.
Εν συνεχεία έριξε βόμβα, καθώς δήλωσε πως η Άγκυρα έχει τρυπήσει με τον ΠΟΡΘΗΤΗ εδώ και λίγες ημέρες.
Το σημαντικότερο της τοποθέτησής του βρίσκεται στο σημείο όπου κάνει λόγο πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε διαραγματεύσεις με την Τουρκία. Δεν πρέπει να πέσουν στο τραπέζι ζητήματα υφαλοκρηπίδας.
Τόνισε επίσης πως η Γαλλία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη περιοχή μαζί με τις ΗΠΑ, ενώ είπε πως εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μεγαλύτερη πρόκληση, η Μόσχα δεν θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο.
Ακούστε το ηχητικό:
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΙΡΗ ΜΠΟΣΗ 
Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδική σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση, μιλώντας στον 98.4 , εξήγησε γιατί οι καταστάσεις σε Περσικό Κόλπο αλλά και Ανατολική Μεσόγειο, συνδέονται και με τους παίκτες ισχύος και με το βασικό πρόταγμα των σύγχρονων οικονομικών και όχι μόνο πολέμων που είναι ο ενεργειακός πλούτος.
Οι δηλώσεις αλλά και οι πράξεις Ερντογάν στην περιοχή μας, θα πρέπει πέραν πάσης αμφιβολίας να μας προετοιμάζουν πλέον ως κράτος για μια δυναμική αποτροπή, αφού κατά την κ. Μπόση η κλιμάκωση είναι πλέον μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Ακούστε το ηχητικό:

Tην ίδια στιγμή, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στη Ανατολική Μεσόγειο έχουν σημάνει συναγερμό. Η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας μάλιστα για «θαλάσσια εισβολή». Η ένταση στην περιοχή έχει ανέβει επικίνδυνα με βασική προτεραιότητα να μην συμβεί κάποιο ατύχημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε για όλα όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «θαλάσσια εισβολή», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα ως μέσο αντίδρασης.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η Κύπρος  έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων σε όσους συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες. Η υπόθεση πηγαίνει, μάλιστα, στην ΕΕ.  Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ.
«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων.Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», είπε ο κ. Προδρόμου.
Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες. «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».
oparlapipas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες