Μετεωρίτης έπεσε τη νύχτα μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Ιουλίου 20, 2019

Μετεωρίτης έπεσε τη νύχτα μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου


θεαματική καύση στην ατμόσφαιρα και η πτώση ενός μετεώρου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, το βράδυ της Τετάρτης, προκάλεσε αίσθηση στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της λάμψης και του θορύβου τού φαινομένου, όμως για τους αστρονόμους είναι μάλλον ένα κοινότοπο συμβάν, που απλώς έτυχε να γίνει αντιληπτό.

Εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο για μετεωρίτη, καθώς οι αναφορές μιλούν για λάμψη που ακολουθήθηκε από έντονο κρότο. Πάντως δεν προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, το αντικείμενο είχε βάρος περίπου δύο κιλών και «μέγεθος λάχανου».

«Πέτρες πέφτουν συνεχώς από τον ουρανό», δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών Πάνος Πάτσης. Οπως είπε, αυτό που συνέβη στο Ιόνιο, «δεν είναι κάτι ασύνηθες» και, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιον μικρό μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη -και στην Ελλάδα- απλώς συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε σε άλλες απομονωμένες περιοχές

Το λαμπερό αντικείμενο, που διέσχισε τον ουρανό, παρατήρησαν και κάτοικοι άλλων περιοχών, ακόμη και της Αθήνας.

Το φαινόμενο έγινε έντονα αντιληπτό από τους κατοίκους της Ζακύνθου στις περιοχές Μαχαιράδου και Αλυκών όπου ανέφεραν πως είδαν μια λάμψη να «σχίζει» τον ουρανό από Δύση προς Ανατολή, ακολουθούμενη από έντονο κρότο.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα παρόλο που οι μαρτυρίες ανέφεραν πως η λάμψη φώτισε τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλονιάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς μελετά μαρτυρία κατοίκου, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση ενός φωτεινού αντικειμένου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο (Λειβαθούς και Ελειού).

Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση του φλεγόμενου αντικειμένου αναστάτωσε και τη Θεσσαλονίκη, καθώς αρκετά ήταν τα τηλεφωνήματα πολιτών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ήθελαν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς ήταν αυτό που είδαν.

Καθησυχαστικός ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ότι κάθε μέρα, πέφτουν 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων στη γη.

Τόσο ο Διονύσης Σιμόπουλος, όσο και ο Πάνος Πάτσης, απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα η πτώση να σχετιζόταν με θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, ο οποίος απόψε θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Επίσης, όπως είπαν, είναι μικρή η πιθανότητα να επρόκειτο για μετέωρο από τους διάττοντες Λεοντίδες, η «βροχή» των οποίων είχε κορυφωθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Για βολίδα μετεωρίτη, δηλαδή απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, έκανε λόγο και ο καθηγητής Αστρονομίας Νίκος Ματσόπουλος.

www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες