Δύο απαντήσεις για την Τουρκία και τα Σκόπια - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Αυγούστου 17, 2019

Δύο απαντήσεις για την Τουρκία και τα Σκόπια


Του Μίκη Θεοδωράκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Διαβάζω ότι κάποιοι με κατηγορούν ότι ενώ επικαλούμαι τον ρεαλισμό στις σχέσεις μας με την Τουρκία, τον ξεχνώ όταν πρόκειται για τα Σκόπια.

Θεωρώ όμως ότι με τα Σκόπια δεν έχουμε καμμιά διαφορά που να επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή και πολύ περισσότερο να ενέχει σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου ή πολέμου. Αυτοί θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες. Δηλαδή παίρνουν ένα όνομα ελληνικό. Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε στην πράξη να το κάνουν. Άλλωστε στην ομιλία μου στο Σύνταγμα ήμουν σαφής για την ευθύνη της Ελλάδας που άφησε να ανατραφούν πολλές γενιές σ’ αυτή την πρώην χώρα της Γιουγκοσλαυίας με το ψέμα αυτό, γεγονός που κάνει να φαίνεται σχεδόν άδικη (αυτό ακριβώς είπα) την απαίτηση να παραιτηθούν από αυτό. Και πρότεινα να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να ζουν με αυτόν τον εθνικό τους μύθο χωρίς εμείς να τους αναγνωρίσουμε ποτέ ως «Μακεδόνες».

Για ποιον λόγο; Γιατί απλούστατα, εάν η χώρα μας αναγνωρίσει τον μύθο αυτόν, τότε ο μύθος μεταβάλλεται σε αληθινή πραγματικότητα. Δηλαδή τους χαρίζουμε ένα κομμάτι από το δικό μας σώμα. Και είναι αυτό εθνική μειοδοσία απέναντι στην ακεραιότητα της πατρίδας μας που θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, δεδομένου ότι η Μακεδονία όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Κρήτη και όλες οι άλλες επαρχίες της Ελλάδας δεν ανήκουν σε μας αλλά διαχρονικά στην ιστορία του ελληνικού Έθνους, σε όλες τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων που έχυσαν ακόμα και το αίμα τους για να γίνουμε αυτό που είμαστε, όπως και σ’ αυτούς που θα ρθουν μετά από μας.

Κανείς επομένως δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα και μάλιστα μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που περιφρόνησε βάναυσα την θέληση του λαού μας, ο οποίος υπερασπίστηκε και θα υποστηρίζει πάντα τον σεβασμό της ιστορίας μας και της ακεραιότητας της χώρας μας.

Κατά τα άλλα μπορούμε να έχουμε ως γειτονικά κράτη καλές σχέσεις, όπως ακριβώς δηλαδή γινόταν πάντα, και πριν την υπογραφή της σύμβασης των Πρεσπών. Άλλωστε τα Σκόπια είναι γεμάτα από ελληνικές επιχειρήσεις. Οι Σκοπιανοί επισκέπτονται ελεύθερα την χώρα μας κι εγώ προσωπικά διηύθυνα στα 1997 τη μουσική του μπαλέτου μου «Ζορμπάς» με την εθνική τους ορχήστρα και χορωδία παρουσία του τότε προέδρου τους κ. Γκλιγκόρωφ και χιλιάδων ακροατών που με χειροκρότησαν με ιδιαίτερη θέρμη.

Από πολύ παλιά, όταν η επίσημη πολιτική της χώρας μας μάς δηλητηρίαζε με τον «από βορρά κίνδυνο», εγώ επισκεπτόμουν τις βαλκανικές χώρες και τους διαβεβαίωνα ότι ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με αυτή την φιλοπολεμική προπαγάνδα. Είχα συναντήσεις με τον Ζίβκωφ, τον Τσαουσέσκου, τον Αλία στην Αλβανία και τον στρατάρχη Τίτο που με είχε τιμήσει με την φιλία του. Κι αυτό γιατί είχα πάντα την άποψη και την υποστήριζα έμπρακτα, ότι πρέπει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους λαούς και κυρίως τους γειτονικούς.

Αντίθετα με την Τουρκία, ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» που δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσει, είναι υπαρκτός. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί ανώδυνα να διαιωνίζεται, όπως με τα Σκόπια. Οπότε, σε αντίθεση με το «Σκοπιανό», θα πρέπει προασπίζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματά μας και μη παραχωρώντας σπιθαμή της εδαφικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, να βρούμε μια λύση ως προς το οικονομικό σκέλος, που αφ’ ενός θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τον μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτο υποθαλάσσιο πλούτο μας και αφ’ ετέρου θα διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή.

AΠΑΝΤΗΣΗ 2

Διαβάζω σε άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου – απάντηση στο δικό μου άρθρο για τη σημερινή κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία (https://hellasjournal.com/…/krima-giati-o-mikis-theodoraki…/), ότι «αθώωσα το καθεστώς Ερντογκάν» και «πίστεψα τις ψευτιές του Ακιντζί»!

Προς Θεού! Τι σχέση έχει ο Ερντογκάν και ο Ακιντζί με τη δική μου σκέψη, το ήθος και τον πατριωτισμό μου; Και από πού προκύπτει ότι προτείνω να μοιραστούν στην Κύπρο τα όποια έσοδα 50%-50%;

Το μερίδιο των δύο πλευρών υποθέτω ότι πρέπει να είναι ανάλογο με τον πληθυσμό της κάθε πλευράς. Νομίζω ακόμα ότι δεν είμαι απλώς πατριώτης μαχητής αλλά ταυτόχρονα και προ παντός υπεύθυνος όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ελληνισμού.

Η διαφορά μου με τους άλλους υπήρξε το γεγονός ότι ανιχνεύω καλλίτερα και προβάλλω χωρίς φόβο τον ακριβή συσχετισμό δυνάμεων σε κάθε περίπτωση. Όχι για να υποταχθώ σ’ αυτόν αλλά για να τον αντιμετωπίσω με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την χώρα μας. Όχι με λόγια αλλά με έργα.

Έτσι θεώρησα ότι η στάση μας ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν:
Πρώτον: ότι είναι και θα είναι πάντοτε γειτονική χώρα και γειτονικός λαός, με τον οποίο πρέπει να συζήσουμε ειρηνικά χωρίς εκπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα.

Δεύτερον: Στην γειτονική μας χώρα συμβαίνουν απρόβλεπτες εξελίξεις απέναντι στις οποίες οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Άλλωστε χάσαμε την Μικρά Ασία και την μισή Κύπρο γιατί είτε αγνοήσαμε είτε υποτιμήσαμε αυτές τις εξελίξεις και δεν τις αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και ωφέλιμα για τον λαό μας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο. (Εκτός βεβαίως της ανεπάρκειας και των εγκληματικών ενεργειών μιας δικτατορικής κυβέρνησης στην δεύτερη περίπτωση…).

Τρίτον: Και στις δύο περιπτώσεις προδοθήκαμε από τους μεγάλους μας «Συμμάχους».

Τέταρτον: Πρέπει να καταλάβουμε επί τέλους ότι είμαστε απολύτως μόνοι και με βάση αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να χαράζουμε την στρατηγική και την τακτική μας.

Πέμπτον: Συμφωνούμε ότι θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας, έστω και αν αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες από μας δυνάμεις όπως κάποτε η Ιταλία του Μουσολίνι, η Γερμανία του Χίτλερ και τώρα οι εθνικιστές της Τουρκίας.

Με βάση αυτά τα πέντε σημεία, ας εξετάσουμε με ρεαλισμό τη σημερινή κατάσταση όπως την διαγράφει η ύπαρξη των υδρογονανθράκων. Το βασικό ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε είναι αν έχει ή όχι η Τουρκία τη δύναμη να εμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της που οι ειδικοί τον υπολογίζουν σε δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ!

Ομολογώ ότι για την επίλυση των διαφορών που ανέκυψαν, μεγάλο βάρος στη σκέψη μου είχε αυτός ο αμύθητος πλούτος. Φτάνει να τον εξασφαλίσουμε όχι μόνο από την Τουρκία αλλά πρώτα-πρώτα από τις Μεγάλες Δυνάμεις που καραδοκούν να τον πάρουν όλο για τον εαυτό τους. Έχω ήδη επισημάνει ότι δεν μπορεί η Ευρώπη των Τραπεζών να επηρεάζεται από μια οικονομία που αντιπροσωπεύει το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Γι’ αυτό η τελευταία κρίση που μας γονάτισε, δεν είναι κατά τη γνώμη μου μονάχα οικονομική. Οι όροι των Μνημονίων (ειδικά και μόνο για την Ελλάδα) δεν ήσαν μόνο οικονομικοί αλλά κυρίως στόχευαν στη διάλυσή μας, ως λαού και ως χώρας. Όπως για παράδειγμα η αναγκαστική παράδοση σ’ αυτούς της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας αλλά και του Εθνικού μας Πλούτου. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να αγνοεί αυτό τον τεράστιο εθνικό κίνδυνο. Δηλαδή την υποταγή και την μεταβολή του λαού μας σε φοβισμένο και πειθήνιο όργανό τους, ώστε να βάλουν στο χέρι τον υποθαλάσσιο εθνικό μας πλούτο στο σύνολό του!

Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι α λα καρτ αλλά οφείλει να βλέπει και να αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους. Και ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από τους άσπονδους φίλους μας. Που είναι και οι πιο σοβαροί.

Αθήνα, 15.8.2019
Μίκης Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες