ΕΑΚΠ: Άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό με ευθύνη του κράτους κι όχι των πυροσβεστών - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020

ΕΑΚΠ: Άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό με ευθύνη του κράτους κι όχι των πυροσβεστών


Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, με την οποία τονίζει πως πρέπει να παρθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό με ευθύνη του κράτους κι όχι των πυροσβεστών.

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από τις πρώτες μέρες της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα και συγκεκριμένα από τις 6 Μαρτίου, πραγματοποίησε παρέμβαση για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες 2 παρεμβάσεις (10 και 13 Μαρτίου, βλέπε στο site της Ε.Α.Κ.Π.).
Απευθυνθήκαμε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της συγκεκριμένης νόσου, αλλά και τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε πυροσβέστες στην Πελοπόννησο, ζητήσαμε να εφαρμοστούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στους χώρους της υπηρεσίας και στα επιχειρησιακά συμβάντα που εμπλεκόμαστε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στην αποστολή μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την υγεία των συμπολιτών μας. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη σοβαρή κατάσταση, ζητήσαμε να πραγματοποιηθούν άμεσα:

• Η απολύμανση όλων των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων του Π.Σ., η καθαριότητα τους σε καθημερινή βάση από μόνιμο προσωπικό, για να μην επιφορτίζονται οι πυροσβέστες και με αυτά τα καθήκοντα που αφενός δεν προβλέπονται από το καθηκοντολόγιο τους, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο των ασθενειών.

• Η χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών και αντισηπτικών διαλυμάτων, για το προσωπικό όλων των υπηρεσιών.

• Η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να είναι κονής χρήσης όπως οι ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και οι κατάλληλες σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές.

• Ο καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

• Η ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. και ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους υπαλλήλους του.

• Η αναστολή λειτουργίας των Σχολών Δοκίμων Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις οποίες είχαν παρουσιαστεί ύποπτα κρούσματα

• Ο περιορισμός στην προσέλευση των πολιτών, με ελεγχόμενη είσοδο στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, στα γραφεία και τα τμήματα που εξυπηρετούν το κοινό.

Ορισμένα από τα αιτήματα που έθεσε η Ε.Α.Κ.Π. στις παρεμβάσεις της έχουν υλοποιηθεί από την Πολιτική και τη Φυσική Ηγεσία, όπως η αναστολή λειτουργίας των Πυροσβεστικών Σχολών και ο πλήρης περιορισμός στην προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες μας.
Τα περισσότερα μέτρα όμως, που πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτή την σοβαρή κατάσταση, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Συγκεκριμένα, η απολύμανση και η καθαριότητα σε καθημερινή βάση των υπηρεσιών, οι ιατρικοί έλεγχοι στο προσωπικό, η χορήγηση ιατρικών μασκών – γαντιών – αντισηπτικών διαλυμάτων – ατομικών προσωπίδων – σύγχρονων Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Η Ε.Α.Κ.Π. θα συνεχίσει να αναδεικνύει αυτές τις σοβαρές ελλείψεις και να διεκδικεί να καλυφθούν άμεσα.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε για ακόμα μια φορά και τη στάση του απερχόμενου προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου. Οι συγκεκριμένοι υποτιθέμενοι συνδικαλιστές:

• Αντί να πιέζουν συνεχώς την Πολιτική και τη Φυσική ηγεσία να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους πυροσβέστες και στους συμπολίτες μας, περιορίστηκαν στο να ζητήσουν από την Ε.Α.Κ.Π. να συμφωνήσει για να χορηγηθεί ένα ποσό από το ταμείο του σωματείου μας για «αγορά ειδών προστασίας» των συναδέλφων, όπως αναφέρουν και σε σημερινή ανακοίνωση τους.

• Επικαλούνται την «γραφειοκρατική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού» και μας προτείνουν να προμηθευτούμε μέσα προστασίας με τα χρήματα του ταμείου του σωματείου, δηλαδή να πληρώσουμε με τα δικά μας χρήματα τα μέσα προστασίας, επειδή οι κυβερνήσεις δεν μπορούν (δεν θέλουν λέει η Ε.Α.Κ.Π.) να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις που έχουν, για την προστασία της ζωής μας. Σε ανάλογες προτάσεις και ενέργειες προχωρούν και άλλα προεδρεία πρωτοβάθμιων σωματείων στη χώρα (Αργολίδας, Κεντρικής Μακεδονίας κ.α.).

Η υποχρέωση που έχουν οι συνδικαλιστές είναι να διαθέτουν τα χρήματα του ταμείου του σωματείου, για να διεκδικηθούν αιτήματα προς όφελος των πυροσβεστών. Γι αυτό έχουν εκλεγεί και όχι για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις του κράτους, από τα χρήματα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σωματείο.

Με τις πρακτικές αυτές οι υποτιθέμενοι συνδικαλιστές του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Π. Ηπείρου, επιχειρούν:

• Να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους από την πραγματική διάσταση του προβλήματος και να δώσουν βαρύτητα αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη» όπως επιχειρεί και η κυβέρνηση.

• Να καπηλευτούν ένα σοβαρό ζήτημα και να στήσουν μία ακόμη «φιέστα», πάνω στα προβλήματα που αφορούν τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Εκμεταλλεύονται την ανησυχία των πυροσβεστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι δεν προστατεύονται ούτε στοιχειωδώς, απέναντι σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «θα προσπαθήσουν να προμηθευτούν οτιδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο», χωρίς να αναφέρουν ποιοί είναι αυτοί οι τρόποι, για να τους γνωρίζουν και οι συνάδελφοι. Μήπως είναι τα μπαλώματα ενός μικρού μέρους των ελλείψεων, από δωρεές ιδιωτών, επιχειρηματιών, Δημάρχων ή Περιφερειαρχών όπως προωθείται τα τελευταία χρόνια ή και από δωρεές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (βλ. Ε.Υ.Π.Σ. Μαγνησίας) ;

Για να διαλύσουμε και την τελευταία αμφιβολία που μπορεί να υπάρχει στη συνείδηση κάθε καλοπροαίρετου συναδέλφου, ότι αυτή η τακτική έχει αποκλειστικό στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος και τη δημιουργία εντυπώσεων, καλούμε το απερχόμενο προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου να απαντήσει στο εξής ερώτημα:

Έχει τα χρήματα το ταμείο του σωματείου, για να καλύπτει ανάγκες σε μέσα ατομικής προστασίας, για 650 περίπου μόνιμους και 5ετείς πυροσβέστες που υπηρετούν στην Ήπειρο; ή μήπως θέλουν να γίνει η χορήγηση επιλεκτικά σε ορισμένους συναδέλφους κάποιων υπηρεσιών;

Το «ενδιαφέρον» του απερχόμενου προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου για τα προβλήματά μας, το είδαν οι πυροσβέστες από τη στάση που κράτησε, όταν στήριξε τον νόμο της ψευτοαναδιοργάνωσης του Π.Σ. που υποβαθμίζει κι άλλο τις υπηρεσίες μας, καταργεί τα δικαιώματά μας και ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ.

• Το διαπίστωσαν τόσα χρόνια από την απροθυμία να διεκδικήσουν την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ, Ανθυγιεινού και Επικινδύνου που θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια και να προχωρήσει στην επιβαλλόμενη χορήγηση όλων των Μ.Α.Π. αλλά και των προληπτικών ελέγχων που πρέπει να γίνονται.

• Το συνειδητοποίησαν από την έλλειψη αντιδράσεων για την τραγική κατάσταση που έχει επιβληθεί στην καθαριότητα των υπηρεσιών.

Αντιθέτως όμως για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα για την υγεία και την ασφάλεια μας, είδαν μόνο την Ε.Α.Κ.Π. να:

• Παρεμβαίνει και να διοργανώνει μόνη της αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο.

• Να διώκεται στέλεχος της γιατί ανέδειξε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων όλα αυτά τα προβλήματα.

• Στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων στην Π.Υ. του Αερολιμένα Σαντορίνης για τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν και εργάζονταν επί 2,5 χρόνια, τόσο τον Νοέμβριο του 2019 όσο και τώρα που τους έκαναν έξωση από τα κοντέινερ γιατί διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη μέτρων από τον Κορωναϊο.

Προβλήματα όμως γνωστά και στο προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αλλά και της τοπικής Ένωσης Νοτίου Αιγαίου, που είναι συνοδοιπόροι του απερχόμενου προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου και που όχι μόνο έλαμψαν δια της απουσίας και της αδιαφορίας τους, αλλά παρότρυναν τους ταλαιπωρημένους συναδέλφους, να καθίσουν στα αυγά τους και να μην υποβάλουν αναφορές!! ( βλ. eakp.gr & alt.gr )

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, καλεί τους συναδέλφους να διεκδικήσουμε να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που θα προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια στη δουλειά μας. Να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας για την προστασία όλων των κατοίκων της χώρας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες