Δραματικές είναι οι εκκλήσεις των Ιατρών από όλα τα νοσοκομεία της χώρας για προσωπικό που έχει παγώσει στους αριθμούς του 2019 και για υλικά που δεν υπάρχουν, ενώ ακόμη κι αυτά που δόθηκαν ως δωρεές από ιδιωτική πρωτοβουλία από ιδρύματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊου.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, από τις 870 κλίνες ΜΕΘ που είχε ανακοινώσει κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μόλις οι 210-220 προορίζονται για τη νοσηλεία των ασθενών με τον κορονoϊό, καθώς δεν έχουν μειωθεί οι ανάγκες για τα υπόλοιπα περιστατικά. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσε ότι για την πραγματική διαθεσιμότητα από τις 215 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, οι 90 θέσεις έχουν καλυφθεί από τους ήδη διασωληνωμένους ασθενείς από τη νόσο, όπερ σημαίνει ότι ήδη οι μισές ΜΕΘ είναι πλέον είναι κατειλημμένες. Όσο για τις επιτάξεις των ιδιωτικών, παρά το διπλασιασμό της αποζημίωσης, δεν έχουν προχωρήσει, ενώ όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αν παραστεί ανάγκη οι ιδιωτικές κλινικές δεν εξυπηρετούν ασθενείς με κορονοϊό, αλλά θα παίρνουν όλα τα άλλα περιστατικά, ώστε να μείνει το ΕΣΥ αποκλειστικά στην διαχείριση της πανδημίας.
Προσωπικό
Παρά την εξαγγελία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια από τις 23 Μαρτίου, ότι θα γίνουν «όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δέκα μέρες μετά, οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως η ιατρός Δέσποινα Τοσονίδου Πρόεδρος Σωματείου Ασκληπιείου Βούλας καταγγέλλει (βίντεο) ότι δεν έχει προχωρήσει καμιά πρόσληψη. Αυτό που γίνεται είναι απλώς εσωτερικές μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε θέσεις που χρειάζονται άμεση στελέχωση. Ακόμη πιο δραματική είναι η εικόνα στην επαρχία, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο Καστοριάς, που παραμένει χωρίς πνευμονολόγο, ένα μήνα μετά το πρώτο κρούσμα την Ελλάδα. Σαν να φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις προσλήψεις ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, όπως ήταν άλλωστε και στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Επίσης, ανησυχητικό είναι αυτό το οποίο οι Ιατροί λένε ότι δηλαδή το «Μένουμε σπίτι» μπορεί να μετατραπεί σε «Κινδυνεύουμε στο σπίτι» αφού η ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Υγείας να κλείσει τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια και άλλες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στο πλαίσιο της εσωτερικής μετακίνησης που αναφέραμε παραπάνω, αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα και συμβουλή, ιδιαίτερα στην επαρχία που οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες.
Ένα τέτοιο περιστατικό κόστισε και την ζωή μιας 40χρονης που πέθανε σπίτι και παρά του ότι ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει μετά τον θάνατο της ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιοι υποκείμενο πρόβλημα υγείας» με το κλείσιμο αυτών των κέντρων υγείας δεν θα μπορούν να έχουν οι πολίτες επικοινωνία με ιατρό
Στο ΕΚΑΒ από άποψη υλικού, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαθιόπουλο, πρόεδρο των εργαζομένων, καθώς -όπως δήλωσε- λόγω έλλειψης χρησιμοποιούν το υλικό μόνο στα πιθανά κρούσματα, αλλά από άποψη στελέχωσης είπε ότι χρειάζονται περίπου 600 άτομα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες
Μέσα ατομική προστασίας
Παρά τις ανακοινώσεις ότι έρχονται υλικά, αυτά ακόμη δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι Ιατροί να αναγκάζονται να κάνουν «οικονομία» με το να βγάζουν τις εφημερίες με απλή μάσκα την οποία φορούν όλο το 24ωρο ή ακόμη και να καταφεύγουν σε πατέντες να παίρνουν μάσκες και γυαλιά από είδη κηπευτικής. Στο Νίμιτς και στο Ασκληπιείο Βούλας οι ελλείψεις είναι σοβαρές, το νοσοκομείο Καστοριάς έχει κάνει λογαριασμό IBAN που ζητάει εράνους και στο νοσοκομείο Γρεβενών διέθεσε 600 μάσκες η Ελόνα Αγκόλι, μία ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στα Γρεβενά, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μίας υπεύθυνης υπαλλήλου του νοσοκομείου, κερδίζοντας τα εύσημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά παράλληλα αποκάλυψε την ανυπαρξία του Κράτους
Στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας οι γιατροί ράβουν μάσκες για τον Covid-19
Και στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας μετά το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου το προσωπικό έραβε στη ραπτομηχανή μάσκες από σεντόνια, (διότι σε κάθε τμήμα αντιστοιχούν μόλις δύο απλές χειρουργικές μάσκες), οι γιατροί ξεσπούν σε σχετική τους ανακοίνωση :
Γράφουν στην ανακοίνωσή τους χαρακτηριστικά:
«Σας ενημερώνουμε ότι στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, έχουμε έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για Covid-19 (ειδικές στολές γυαλιά μάσκες ffp3) και δυστυχώς από χθες έχουμε και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες (δεν έχουμε ούτε για τις χειρουργικές επεμβάσεις). Ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες!!! υφασμάτινες!!!!Περιμένουμε τον Covid-19 ράβοντας μάσκες»