Ως βαθιά ταξικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, εφόσον έρχονται μειώσεις στον αριθμό των μαθητών στις τάξεις του Δημοτικού , ενώ η μάθηση της γνώσης αντικαθίσταται από ένα όρο «δεξιότητες».
«Οι μαθητές δεν αποκτούν τα θεμέλια να αναπτύξουν κριτική σκέψη, αλλά αποκτούν δεξιότητες. Αυτό είναι μια ιδεοληπτική εμμονή, η οποία μέσα από το σχολείο δεν ακολουθεί στη διάπλαση πολιτών, που σκέφτονται, που μπορούν να αποφασίσουν, να έχουν κρίση, αλλά σε ανθρώπους, που είναι καλο εκπαιδευμένες μηχανές» τόνισε μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας" και πρόσθεσε ότι ούτε τα νηπιαγωγεία δεν θα γλιτώσουν από το νομοσχέδιο, «τα νήπια θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και αυτά, να μπουν σε μια διαδικασία δεξιοτήτων, που θα έπρεπε να κάνει ένα παιδί κανονικά σε μια άλλη τάξη του δημοτικού, πιο προχωρημένη».
Για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας, «πηγαίνει σε μια εξεταστική αντίληψη» με αύξηση μαθημάτων, «επανέρχεται η κατάπτυστη τράπεζα θεμάτων, η οποία απαξιώθηκε από όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, ως μια εξεταστική διαδικασία, που είναι απαράδεκτη για τα σχολεία και είπαμε ότι εκεί, που τα άφησε ο κ. Αρβανιτόπουλος (2013), έρχεται η κ. Κεραμέως να τα επαναφέρει». Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, που «γυρίζουν τα σχολεία στις δεκαετίες ’50 και ’60 το να αναγράφεται η διαγωγή στο απολυτήριο, το θέμα της βάσης του 10. Είναι πράγματα αναχρονιστικά, εμμονές μιας κυβέρνησης, που θεωρεί ότι η πειθαρχία με αυταρχικό τρόπο είναι ότι καλύτερο για την παιδαγωγική διαδικασία».
Ακόμη, το νομοσχέδιο καταργεί το μάθημα, που αποτελεί τη βάση όλων των κοινωνικών επιστημών, της Κοινωνιολογίας, η οποία αντικαθίσταται από τα Λατινικά. «Θα μπορούσε να υπήρχε το μάθημα για τα παιδιά, που έχουν θεωρητική κατεύθυνση, δεν μπορεί αντ΄αυτού να καταργείται ένα μάθημα, εκεί είναι πραγματικά εμμονή μιας κυβέρνησης, που είχε εκφραστεί μέσω του υπουργού της, Αδ. Γεωργιάδη ότι η Κοινωνιολογία φτιάχνει Αριστερούς πολίτες, άρα την καταργούμε, λες και οι Επιστήμες είναι Αριστερές ή Δεξιές» σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αναφορικά με τις αλλαγές, που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εκεί έρχεται «ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων μέσω κερκόπορτας. Επιτρέπεται τα ΑΕΙ να συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, δηλαδή με κολλέγια στην Ελλάδα, που έχουν κάνει μια υποτιθέμενη συνεργασία με ένα ξένο πανεπιστήμιο, να στήσουν μαθήματα μέσα στο ΑΕΙ προπτυχιακά μαθήματα με δίδακτρα, τα οποία μπαίνουν από την πίσω πόρτα, στο όνομα τη εξωστρέφειας». Ακόμη και στα ΕΠΑΛ έρχονται αλλαγές , όπου «απαγορεύεται η εγγραφή σε άτομα άνω των 17 ετών… Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι λαιμητόμος για τον περισσότερο κόσμο ή θα πρέπει οι μαθητές του Λυκείου, που μετατρέπεται σε ένα διάδρομο εξετάσεων, να πηγαίνουν στα φροντιστήρια».
Σ. Αναγνωστοπούλου: Με τη ΝΔ έχουμε φτάσει σήμερα να μην έχουμε προστασία της πρώτης κατοικίας
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/5 τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου ότι αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα το έχουν αφήσει για τελευταία στιγμή κρατώντας τόσο κόσμο σε αγωνία. «Δεν είναι ότι δεν τους αφήνουν οι θεσμοί, διότι ούτε εμάς μας άφηναν, αλλά κάπου θα πρέπει να συγκρουστείς και να δώσεις μια μάχη, αλλά ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι είναι αντιπαραγωγικό να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Με αυτή τη βαθιά θέση της ΝΔ έχουμε φτάσει σήμερα να μην έχουμε προστασία της πρώτης κατοικίας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, που είχε ψηφίσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα, με ένταξη και μικρό επιχειρηματιών στην προστασία της πρώτης κατοικίας, επιδότηση δανείου με οικονομικά κριτήρια, διαγραφή χρέους αν ξεπερνά την αντικειμενική αξία, κ.α. «Η κυβέρνηση δεν είχε να κάνει τίποτε άλλο, από το να επεκτείνει αυτό το νόμο».
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, μετά τις σκέψεις της κυβέρνησης να επιδοτεί το κράτος το 40% έως 60% του μισθού των εργαζομένων, οι οποίοι με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα κληθούν να δουλέψουν με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια. «Ο κ. Βρούτσης μιλά και θεσμοθετεί κατώτατο μισθό με επαίσχυντο υποκατώτατο, που είχε επιβάλλει ο ίδιος το 2012, και τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας (εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία) . Αυτά η ΝΔ τα είχε πει πριν την πανδημία και είναι ευκαιρία τώρα , με τον κ. Βρούτση, που είπε ότι γράφεται το νέο Εργατικό Δίκαιο. Να μην έχουμε Μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις» επισήμανε.
Σ. Αναγνωστοπούλου: Να υπάρξει ενημέρωση και διαφάνεια για το Δημόσιο χρήμα
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας υπογράμμισε ότι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το που και πως έχει αξιοποιηθεί το δημόσιο χρήμα και πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί από μαξιλάρι των 37 δις ευρώ. «Τα ΚΕΚ ήταν η κορυφή του παγόβουνου, με τα voucher και με την τηλεκατάρτιση, που είχε πει Η Ε.Ε. ότι δεν χρειαζόταν τα χρήματα του ΕΣΠΑ να περάσουν από εκεί. Έπρεπε να πάνε κατευθείαν στους επιστήμονες, έστησαν γλέντι με δυο πλατφόρμες, που έστησαν, και φτιάχτηκαν αφού είχε υπογράψει ο κ. Βρούτσης και τους είχε αναθέσει να κάνουν αυτή τη δουλειά, 80 εκατ. του δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να πάνε στους επιστήμονες και όχι 600 ευρώ. Στήθηκε ολόκληρη μηχανή από αυτές, που μας έχει συνηθίσει, η ΝΔ».
Ακόμη, υπήρξε απευθείας ανάθεση από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στις φυλακές της χώρας σε δυο εταιρείες, οι οποίες άλλαξαν αντικείμενο από τη μια μέρα στην άλλη, «για να πάρουν απευθείας ανάθεση (740.000 ευρώ) απεντόμωση και απολύμανση των φυλακών», ενώ για τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν στα ΜΜΕ, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι ζητήσαμε από τον κ. Πέτσα να μας πει αναλυτικά, που πήγαν αυτά τα χρήματα, σε ποιους και με ποια κριτήρια. «Η εταιρεία, που ανέλαβε να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία, είναι η εταιρεία, που έκανε την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Βγήκε πάλι ο κ. Πέτσας και είπε με θράσος ότι δίνουν επιπλέον 9 εκατομμύρια ευρώ. Να στηριχθούν τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Για αυτό βλέπουμε τα κεντρικά ΜΜΕ εν χορό να στηρίζουν μια κυβέρνηση και να μην ακούγεται απολύτως καμία άλλη φωνή. Βρισκόμαστε στο κανονικό πρόσωπο μιας δεξιάς, η οποία είχε προσπαθήσει να καμουφλαριστεί, αλλά 9 μήνες διακυβέρνησης αρκούσαν για να δούμε το πραγματικό της πρόσωπο».