Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σία Αναγνωστοπούλου, μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τη Μαρία Γεωργίου.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως: «Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, οι ειδικοί λένε ότι δεν έχουμε μεγάλο ποσοστό ανοσίας μέσα στην κοινωνία και δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα εμβόλια είτε φάρμακα που να επιτρέπουν την έξοδο στην κανονικότητα και ειδικά στα σχολεία χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Τα σχολεία έκλεισαν επειδή η επιστημονική κοινότητα –μετ΄ επιτάσεως μάλιστα- έλεγε ότι τα παιδιά μεταδίδουν δραματικά τον ιό στον πληθυσμό. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί πάση θυσία είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Να φροντίσει δηλαδή το υπουργείο την ομαλή διαδικασία των εξετάσεων. Μέχρι το Σεπτέμβρη η Πολιτεία έχει τον καιρό να προετοιμάσει τις σχολικές μονάδες. Δεν είναι τα σχολεία στην κατάλληλη κατάσταση για να δεχτούν μαθήτριες και μαθητές σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστούν σύμφωνα με τους ειδικούς για το πώς θα είναι οι όροι υγειονομικής ασφάλειας. Χρειάζεται μελέτη. Τι θα κερδίσουν οι μαθητές σε ένα μήνα με το άνοιγμα των σχολείων τώρα; Αν πρέπει να λειτουργήσει η Γ΄ Λυκείου, γιατί κάποια σχολεία δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την ύλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλη σχολική μονάδα γι΄ αυτό. Το Γυμνάσιο και το υπόλοιπο Λύκειο σε τι θα ωφεληθούν για ένα μήνα; Δεν συζητάμε για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, πείτε μου ποιο παιδί του δημοτικού θα βγει στο προαύλιο του σχολείου και θα τηρήσει κανόνες υγιεινής;
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός χθες λέγοντας: «Πρέπει να πάμε σιγά σιγά στην κανονικότητα όπως κάνουν όλες οι χώρες, αυτό είναι βέβαιο. Δεν μπορούμε να μείνουμε μέσα στα σπίτια για πάντα. Πρέπει να έχουμε όμως κάποια όπλα μαζί μας. Άκουσα χθες τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκες υποχρεωτικά –δεν θα σχολιάσω το οξύμωρο των δηλώσεων κατά καιρούς αλλά ας το δεχθούμε για τις μάσκες- συνεπώς πρέπει να υπάρχουν μάσκες για να γίνει αυτό. Πρέπει να επιστρέψουμε σιγά σιγά και με πολύ προσεκτικά βήματα στην κανονικότητα. Αυτό που δεν μας είπε ο Πρωθυπουργός είναι τι μέτρα έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για να μείνει η κοινωνία όρθια σε αυτό το επόμενο βήμα. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, η υγειονομική ασφάλεια αλλά και οπωσδήποτε η οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας.
Σε επίπεδο Ευρώπης το θέμα της οικονομίας δεν έχει κλείσει. Και αυτό που είναι το πολύ σκοτεινό σημείο είναι ότι όσο καθυστερούμε και εμείς σαν χώρα σε εθνικό επίπεδο αλλά και η Ευρώπη να πάρουμε εμπροσθοβαρώς μέτρα, η ύφεση θα βαθαίνει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εμπροσθοβαρή μέτρα με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» είναι γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί πάρα πολύ ο λόγος ανάμεσα στο ΑΕΠ και το χρέος. Θα βρεθούμε πάλι σε μία ύφεση που θα είναι το μεγάλο πισωγύρισμα για τη χώρα μετά από δέκα χρόνια κρίσης που πέρασε».
Σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών η βουλευτής τόνισε: «Βγαίνουμε στην κανονικότητα με κάποια πράγματα που δεν εξασφαλίζουν απολύτως την ασφάλεια των πολιτών αλλά εδώ αποφασίζουν οι ειδικοί. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών με το άνοιγμα των εκκλησιών. Η Ιερά Σύνοδος, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έχει αποφασίσει ότι πράγματι με τη λειτουργία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών; Και εκεί πρέπει ο κάθε θεσμός να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το ζήτημα.
Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως: «Βεβαίως έχουμε ατομική ευθύνη όλοι οι πολίτες. Όταν μιλάει όμως ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναφέρει πως έχει συλλογική ευθύνη η κυβέρνηση καταρχάς για να μπορούν οι πολίτες να διατηρήσουν την ατομική τους ευθύνη. Δεν άκουσα ποια είναι η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης στο υγειονομικό κομμάτι. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έδειξαν την ατομική τους ευθύνη, νομίζω ότι αποδειχθήκαμε εξαιρετικά πειθαρχημένοι. Η ατομική ευθύνη όμως αποκτάει αξία όταν η ίδια η Πολιτεία της επιτρέπει να έχει ένα νόημα. Αν δεν έγινε αυτό το διάστημα ότι έπρεπε να γίνει στον υγειονομικό κλάδο, ενίσχυση δηλαδή του εθνικού συστήματος υγείας, εκεί η ατομική ευθύνη όλων δεν έχει κανένα νόημα. Χάνει τη μεγάλη αξία της. Το ότι άντεξε το σύστημα μέχρι τώρα το οφείλουμε στους ίδιους τους υγειονομικούς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οφείλουμε στο ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι πριν την πανδημία θεωρούσε ότι έπρεπε να κλείσει νοσοκομεία –για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην κοροϊδευόμαστε- και οι υπουργοί της θεωρούσαν ότι έπρεπε να απολυθούν γιατροί. Άντεξε λόγω της ευθύνης που δείξαμε όλοι και δεν είχαμε συνωστισμό στις ΜΕΘ και βέβαια το ότι πάρθηκαν νωρίς μέτρα, αυτό το πιστώνουμε και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στην κοινωνία που ακολούθησε αυτά τα μέτρα. Επειδή όμως μάλλον από το Σεπτέμβρη όπως λέγεται θα έχουμε νέο κύμα κρουσμάτων, πρέπει άμεσα να γίνει ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καταρχάς και κατεξοχήν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκεί όπου πρέπει να πηγαίνουμε όλοι μας για να μην μπουκώσει το σύστημα υγείας στην Τριτοβάθμια Υγεία, δηλαδή στα νοσοκομεία. Πρέπει αυτό το διάστημα γρήγορα να στηθεί το σύστημα υγείας, να γίνουν πάση θυσία προσλήψεις και διαγνωστικά τεστ. Πρέπει να εφοδιαστεί η χώρα και να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε».