Τρίτη, Απριλίου 28, 2020

Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει τελικά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ωράριο καταστημάτων και σχολεία

Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει τελικά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ωράριο καταστημάτων και σχολεία

Η ώρα της αλήθειας για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού πλησιάζει καθώς σήμερα στις έξι το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το βασικό χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επηρεάζει την άρση και άλλων μέτρων, αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Αν και στο τραπέζι έπεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, από το να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία, πλην ενδεχομένως της Γ΄ Λυκείου, μέχρι το να ανοίξουν στις 11 Μαΐου όλες οι τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, φαίνεται πως τελικά εκτός απροόπτου προκρίνεται η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Δηλαδή στις 11 Μαΐου θα ξεκινήσουν μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου, μία ή δύο εβδομάδες αργότερα μαθήματα στη Β΄ και Α΄ Λυκείου και στα Γυμνάσια και στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα δημοτικά.

Στην απόφαση αυτή έπαιξαν ρόλο τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η ανάγκη να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι γονείς στις δουλειές τους και να σταματήσουν οι άδειες ειδικού σκοπού, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία. Φέρεται επίσης να προκρίνονται απόψεις υπέρ της ανοσίας των παιδιών όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, καθώς 

ο κορονοϊός δεν εξαφανίζεται μεν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μειώνεται πολύ η μετάδοση του.

Σημειωτέον πάντως ότι πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους ξανά στο σχολείο για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολικές μονάδες, τα οποία θα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να περιοριστούν, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τάξη, των γνωστών συνθηκών υγιεινής στα δημόσια σχολεία και της κατάστασης των κτιρίων, αλλά ειδικότερα στις μικρές ηλικίες της δυσκολίας τήρησης αποστάσεων μεταξύ των παιδιών.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα απαντά σε όλες τις ανησυχίες των γονέων.

Τα θέματα που αφορούν στην παιδεία θα εξειδικεύσει αύριο Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την άρση των υπόλοιπων μέτρων θα εξειδικεύσουν μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα στην ενημέρωση μετά τη δήλωση θα συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Το σπάσιμο της ώρας αιχμής

Μία από τις δύσκολες «εξισώσεις» της σταδιακής μετάβασης σε μία νέα κανονικότητα, αφορά στην αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αφενός, ουκ αν λάβεις περισσότερους συρμούς και οχήματα από τους μη έχοντες οργανισμούς. Αφετέρου και το προσωπικό δεν επαρκεί. Προκειμένου λοιπόν να παραμείνει η πληρότητα σε μετρό και λεωφορεία κάτω από 50%, με πρόταση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει σε μία λύση υπέρβασης του προβλήματος ώστε να «σπάσει» η ώρα αιχμής, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να βγουν στους δρόμους περισσότερα λεωφορεία από τα υπάρχοντα και στις ράγες περισσότεροι συρμοί από τους υπάρχοντες.

Αναμένεται λοιπόν να δοθούν οδηγίες για τμηματική προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων σε τρία κύματα, με παράλληλη επέκταση της ώρας προσέλευσης κατά μισή ώρα νωρίτερα.

Δηλαδή να πηγαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη δουλειά τους στις επτά, στις οκτώ και στις εννέα το πρωί. Ταυτόχρονα, στόχος είναι το 70% των δημοσίων υπαλλήλων να συνεχίσει με τηλε- εργασία, η οποία θα ενθαρρυνθεί και στον ιδιωτικό τομέα, όπου επίσης αυτό είναι πρακτικά δυνατό. Στον ιδιωτικό τομέα επίσης στόχος είναι να ξεκινά το ωράριο ανά κύματα, στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι τράπεζες, ενώ όσον αφορά στο λιανεμπόριο (και με δεδομένο ότι τα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι τα μικρά καταστήματα λιανικής, αν και χωρίς τους περιορισμούς ατόμων ανά τμ που ισχύουν στα σουπερμάρκετ), η εισήγηση είναι να ξεκινά το ωράριο μετά τις ώρες αιχμής, δηλαδή στις δέκα το πρωί. Αυτό άλλωστε έχει προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος με ανακοίνωση του και φαίνεται ως προς αυτό υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση.

Το SMS στο 13033 και το έντυπο αιτιολόγησης μετακίνησης θα πάψουν να αποτελούν υποχρέωση από τις 4 Μαΐου. Οι μετακινήσεις όμως εκτός της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή του παλιού νομού, θα απελευθερωθούν σε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και η μετάδοση του ιού σε επαρχία και νησιά. Ειδικότερα για τα νησιά, η άρση των περιορισμών στα ταξίδια φαίνεται πως θα πάει Ιούνιο.

Όταν σχεδιάζεται να ανοίξουν και πάλι τα τουριστικά καταλύματα ετήσιας λειτουργίας, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα εποχικά. Σημειωτέον πάντως ότι πολλοί επιχειρηματίες, ειδικά όσοι έχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καν εφέτος, ώστε να πληρώσουν μόνο το μόνιμο προσωπικό, να αποφύγουν τα έξοδα και την κακή δημοσιότητα μίας καραντίνας των επισκεπτών λόγω κρουσμάτων, να ζητήσουν απλώς μία παράταση των δανειακών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, ελπίζοντας ότι το 2021 τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Σταδιακή και σε δύο φάσεις θα είναι η χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στις εκκλησίες και τους λατρευτικούς χώρους όλων των θρησκειών και δογμάτων.
Η τέλεση θείας λειτουργίας παρουσία κοινού δεν αναμένεται να επιτραπεί από τις 4 Μαΐου, αλλά θα είναι πιθανότατα στο δεύτερο κύμα άρσης μέτρων (στη δεύτερη φάση θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ), πιθανότατα με τήρηση ορισμένων περιορισμών για την αποφυγή συνωστισμού.


Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.