Snowden: Θεωρεί ότι η πανδημία είναι κόλπο για να θεσπιστούν μόνιμα μέτρα επιτήρησης;


Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν μέτρα επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού. Αλλά αξίζουν τον κόπο;

Ο Edward Snowden δεν το πιστεύει.

Ο πρώην τεχνικός της CIA, της οποίας οι διαρροές εξέθεσαν την κλίμακα των προγραμμάτων κατασκοπείας στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι μόλις αυτή η τεχνολογία βγει από το κουτί, θα είναι δύσκολο να την επαναφέρουμε.


“Όταν φύγουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, φαίνεται πως μερικά θα παραμείνουν”, ανέφερε ο Snowden σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να διευρυνθεί. Στη συνέχεια, οι αρχές είδαν ότι απέκτησαν ακόμη περισσότερη εξουσία και άρχισε να τους αρέσει.

Οι υποστηρικτές των δρακόντειων μέτρων ισχυρίζονται ότι οι κανονικοί κανόνες δεν είναι επαρκείς κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόλις συγκρατηθεί ο πυρήνας της πανδημίας. Αλλά μια σύντομη αναστολή των πολιτικών ελευθεριών μπορεί να επεκταθεί γρήγορα.


Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρουν σύντομα νέες χρήσεις για την τεχνολογία. Και όταν περάσει η κρίση, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν νέους νόμους που θα καθιστούν τους κανόνες έκτακτης ανάγκης μόνιμους και θα τους εκμεταλλεύονται για να ελέγξουν τις διαφωνίες και την πολιτική αντιπαράθεση.

Επίσης οι φήμες που κυκλοφορούν ότι η Αμερική θέλει να εντοπίζει την τοποθεσία των πολιτών της για να παρακολουθεί την πανδημία – μέσω του κινητού – κάνει τις ανησυχίες εντονότερες..

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ισχυρή μέθοδος εντοπισμού της εξάπλωσης του ιού και των κινήσεων των ανθρώπων που τον έχουν. Αλλά θα είναι επίσης ένα δελεαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση τρομοκρατών – ή οποιωνδήποτε άλλων πιθανών εχθρών των κρατών.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος παρακολούθησης των ανθρώπων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Στην Κίνα, οι θερμικοί σαρωτές που είναι εγκατεστημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς εντοπίζουν τους ασθενείς με πυρετό, ενώ στη Ρωσία τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου εντοπίζουν τους ανθρώπους που σπάζουν τους κανόνες της καραντίνας.

Η επιτυχία του AI είναι η αποτελεσματικότητά του – και σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η υπερβολική αποτελεσματικότητα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία, γι ‘αυτό περιορίζουμε τις αστυνομικές δυνάμεις μέσω μέτρων όπως τα ένδικα μέσα και πιθανή αιτία σύλληψης.

Ο Snowden ανησυχεί ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσθέτουν AI σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης που έχουν.

«Ξέρουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο», είπε. “Γνωρίζουν ήδη πού κινείται το τηλέφωνό σας. Τώρα γνωρίζουν τι είναι ο ρυθμός της καρδιάς σας, ποιος είναι ο παλμός σας. Τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν να ενώνουν όλα τα στοιχεία και να εφαρμόσουν τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό;

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας στις καλύτερες περιόδους, πόσο μάλλον σε μια παγκόσμια κρίση.

Ο Snowden δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα της πανδημίας. Αλλά πιστεύει ότι είναι ένα παροδικό πρόβλημα το οποίο τελικά θα επιλυθεί με τα κατάλληλα εμβόλια.

Ωστόσο, οι συνέπειες των μέτρων που εισάγουμε σήμερα θα είναι μόνιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία που αναπτύσσουμε τώρα πρέπει να είναι ανάλογη με κάθε φάση της επιδημίας. Η διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και η διαβούλευση με το κοινό θα διασφαλίσουν ότι αυτό είναι εντός του κράτους δικαίου και διατηρεί τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα δρακόντεια μέτρα μπορεί να είναι ανεκτά εάν μας οδηγήσουν στην πανδημία. Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, όταν ο κορωνοϊός φύγει.

Πηγή: thenextweb.com

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Νεότερη Παλαιότερη