Προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων αρχών μετά τις πλημμύρες στην Κινέτα τα ξημερώματα της 25ης Νοέμβρη 2019, καταλογίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, επιρρίπτοντας κυρίως ευθύνες στην Περιφέρεια αλλά και στον Δήμο.
Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν, ότι ορισμένες φορές η βροχόπτωση είναι εξαιρετικά έντονη και ο όγκος του νερού μεγάλος, αλλά αναδεικνύουν και έναν επιπλέον παράγοντα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων που δεν είναι άλλος από την χρόνια έλλειψη ουσιωδών αντιπλημμυρικών έργων.
Η Κινέτα αποτελεί ένα από τα τουριστικά «καμάρια» των Μεγάρων, με χιλιάδες λουόμενους, διαφόρων ηλικιών, κάθε καλοκαίρι, να κατακλύζουν την περιοχή, για να απολαύσουν τα μπάνια τους στα κρυστάλλινα Σαρωνικιώτικα νερά της.
Μετά την τελευταία καταστροφική πλημμύρα διάφορα σημεία σε παράδρομους κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, που οδηγούν στις παραλίες, έχουν μετατραπεί σε χώρους, όπου η αποκαρδιωτική τους εικόνα μόνο αρνητικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει.
Όπως δείχνει και ο φωτογραφικός φακός της «Αιχμής» και του aixminews.gr, οι ανύπαρκτες παρεμβάσεις αποκατάστασης είναι μέχρι στιγμής εμφανέστατες.
Η άσφαλτος είναι «ξηλωμένη» σε πολλά σημεία ενώ δεν είναι λίγοι οι παράδρομοι, που είναι κυριολεκτικά «κομμένοι» στα δύο. Μιλάμε για μια θλιβερή εικόνα, η οποία εξακολουθεί, να υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής από τη θεομηνία. Σε πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει στις άκρες του δρόμου και έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος αυτών λακκούβες, που έχουν τη μορφή κρατήρων, αποτελώντας επικίνδυνες παγίδες για πεζούς και διερχόμενα οχήματα.
Σε απόγνωση οι κάτοικοι…
Οι πληγέντες- κάτοικοι της Κινέτας, που έκαναν δηλώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν στις περιουσίες τους (οικίες, μάντρες αυλών, αποθήκες, οικόπεδα, ελαιόδεντρα, αυτοκίνητα κ.ά) δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση και καμία βοήθεια ή αποζημίωση, όπως υποστήριξαν.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις όλων, το καλοκαίρι σχεδόν χάθηκε για τους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής αλλά η ταλαιπωρία αυτών και των κατοίκων δεν θα τερματιστεί όπως προβλέπεται ούτε και το χειμώνα. Και αυτό διότι δεν είναι απίθανο η περιοχή να βρεθεί εκ νέου στο έλεος των έντονων βροχοπτώσεων, αφού – όπως καταγγέλλεται– κανένα αντιπλημμυρικό έργο ουσίας δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ και το τοπικό οδικό δίκτυο προβλέπεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με κίνδυνο (κάτι που απευχόμαστε), να χαθούν και ανθρώπινες ζωές.
«Οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές – Αντιμετωπίζουμε οικονομικά & λειτουργικά προβλήματα»
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φαντάκη, ιδιοκτήτη κομμωτηρίου επί της ΠΕΟΑΚ που υπέστη, όπως δείχνουν και οι εικόνες, ολοκληρωτική καταστροφή από τη θεομηνία της 25ης Νοέμβρη, οι πλημμύρες έχουν επιφέρει σοβαρές ζημιές σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις της περιοχής, φέρνοντας σε απόγνωση όλους τους επιχειρηματίες.
Ο κ. Φαντάκης υποστήριξε, πως σχεδόν όλες οι βασικές δημόσιες υποδομές στην περιοχή της Κινέτας είχαν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ συνάμα είχαν πληγεί και οι περισσότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μηχανολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα, εξαρτήματα, διάφορα μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός αναλόγως του είδους των επιχειρήσεων καθώς και κτηριακές δομές, να έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες να μην είχαν τη δυνατότητα, να λειτουργήσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους αφού εξαιτίας της οικονομικής τους δυσπραγίας δεν μπορούσαν, να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ήταν δυνατή και η πρόσβαση σε αυτές.
Ο κ. Φαντάκης συνεχίζοντας, δήλωσε, πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης των καταστροφών, έχουν μια δαιδαλώδη και χρονοβόρα μορφή, η οποία, θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων σε περίπτωση «που κάποιος δεν έχει δυο φράγκα στην άκρη για να φτιάξει την επιχείρησή του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας, πως «δεν υπάρχει μια ενιαία κρατική στρατηγική διότι τη διαδικασία για τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις την έχει αναλάβει η Π.Ε. Δυτικής Αττικής ενώ τις αντίστοιχες για τις οικίες την έχει αναλάβει ο Δήμος Μεγαρέων».
«Ο κ. Πατούλης ήλθε, είδε, απήλθε και έκτοτε αγνοείται»
Όσο αφορά τα σπίτια αρκετοί από τους κατοίκους εκφράζουν οικτρά παράπονα για τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκουν συνεχώς αιτιολογία για να μας βγάλουν εκτός αποζημιώσεων» και συνεχίζουν λέγοντας, πως «τα περισσότερα σπίτια κόβονται από τη διαδικασία με τη δικαιολογία πως είναι εξοχικά – 2η κατοικία και δεν αποζημιώνονται».
Μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για ανήθικες υπεκφυγές, που δείχνουν την παντελή έλλειψη κρατικής πρόνοιας. Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν, πως «δεν υπάρχει φάκελος, που να μην έχει «πετσοκοφτεί» όσο αφορά πάντα τις αποζημιώσεις. Και όπως λένε, «υπάρχουν σπίτια που υπέστησαν ζημιές 25.000 ευρώ και στο τέλος θα πάρουν το πολύ αποζημίωση 2.500 ευρώ».
Όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, με μπροστάρη το δικηγόρο τους Δ. Μπάρδη, έχουν γίνει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου με τον Εισαγγελέα, να έχει πάρει καταθέσεις από όλους τους μάρτυρες- μηνυτές και να εκκρεμούν οι απολογίες των εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου.
Αξίζει τέλος, να αναφερθεί, πως σχεδόν όλη η γειτονιά στο συγκεκριμένο σημείο τα «έχει βάλει» με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη για τον οποίο ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «είναι απών από όλα. Την επόμενη της καταστροφής ήλθε, είδε απήλθε και έκτοτε αγνοείται».
Ανεκδοτική υπόθεση προεκλογικών υποσχέσεων
Οι κάτοικοι της Κινέτας οργισμένοι και συνάμα στεναχωρημένοι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, εγκαταλελειμμένοι από το Δήμο Μεγαρέων. Αντιπροσωπευτικά είναι τα λόγια μόνιμης κατοίκου της Κινέτας, η οποία δήλωσε, πως «την Κινέτα την έχουν ξεγραμμένη από το χάρτη. Ντάνες τα σκουπίδια όλο το καλοκαίρι, ντάνες τα φερτά υλικά από το βουνό, ντάνες τα ξερόχορτα και η ύδρευση έχει καταντήσει ανεκδοτική υπόθεση προεκλογικών υποσχέσεων όλων των υποψήφιων Δημάρχων».
Η απελπισία πλέον είναι έκδηλη στα πρόσωπα όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων αλλά και των ιδιοκτητών διαφόρων μικροεπιχειρήσεων εστίασης.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Χαράλαμπου Μαλαμπέτσα που διατηρεί επιχείρηση δίπλα από το ξενοδοχείο Κινέτα Beach, ο οποίος βρήκε το ψυχικό σθένος, να μιλήσει και αγανακτισμένα δήλωσε, πως «αισθανόμαστε ζητιάνοι των νόμιμων και αυτονόητων παροχών, που δικαιούμαστε από την Πολιτεία, ύστερα από τέτοιου είδους καταστροφές και παρόλο που είμαστε τυπικότατοι στις υποχρεώσεις μας έναντι της δημοτικής αρχής αυτή μένει μόνο σε ρητορικές υποσχέσεις».
Στην ερώτηση, εάν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως η δημοτική αρχή ήρθε τις επόμενες ημέρες μετά την πλημύρα «για τα μάτια του κόσμου» και συμπλήρωσε, πως «από τους αρμόδιους μόνο ο Αντιδήμαρχος Στ. Ν. Φωτίου έδειξε ένα ενδιαφέρον, το οποίο όμως παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο όσο αφορά την αποκατάσταση του δρόμου και των περιουσιών μας» και συμπλήρωσε, πως «πέταξαν φειδωλά λίγο πισσοχάλικο και τέλος».
Ο επιχειρηματίας συνέχισε, λέγοντας, πως όλοι οι κάτοικοι των σπιτιών επί της οδού Θεοφανίδη αλλά και σε άλλους δρόμους, που υποχώρησαν από την βροχή, αναγκάστηκαν, να δαπανήσουν τεράστια χρηματικά ποσά από την τσέπη τους για την ανέγερση των μαντρών τους και τόνισε, πως «πέραν των χρημάτων που δαπανήσαμε όλοι στη γειτονιά, για να ανοίξει όσο ήταν δυνατόν ο δρόμος προς τη θάλασσα, αναγκάστηκα να δώσω 7.000 ευρώ για να αναστηλώσω τη μάντρα στο σπίτι μου. Δεν κλείναμε μάτι εγώ και η γυναίκα μου υπό το φόβο των ληστών όσο το σπίτι ήταν εκτεθειμένο και περιμέναμε την δημοτική αρχή, να αποφανθεί για το ποιές κινήσεις θα κάνει» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις».
Κατά τη διάρκεια της συνομιλία μας με τον κ.Μαλαμπέτσα βγήκε από το απέναντι μπαλκόνι γειτονικού σπιτιού ένα ανδρόγυνο, που με ύφος ειρωνικό, απόρροια της απελπισίας του, έλεγε χαρακτηριστικά «κοιτάξτε έναν δρόμο, που σε 15 ημέρες θα φιλοξενήσει τουρίστες στο Κινέτα Beach από τη Γαλλία» και συμπλήρωσε λέγοντας «βγάλτε φωτογραφίες για να τις κάνουν καρποστάλ για την τουριστική καμπάνια Καλοκαίρι 2020 στα Μέγαρα».
Τέλος, μια άλλη κάτοικος επί της οδού Θεοφανιδη, η κ. Καραγιάννη, ανέφερε, πως σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Φωτίου πήρε ως απάντηση ότι «ο δρόμος είναι τέλειος και δεν χρειάζεται να γίνει καμία άλλη παρέμβαση».
Πρόσβαση αμαξιδίων ΑΜΕΑ στην παραλία μέσω… αυλών!
Τέλος, βλέποντας την κατάσταση από καθαρά ανθρώπινη πλευρά, αξίζει, να αναφερθεί, πως εντύπωση και συγχρόνως θλίψη μας προκάλεσε το γεγονός, πως εξαιτίας της καταστροφής του δρόμου είναι αδύνατη η πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες και κυρίως των αναπηρικών αμαξιδίων προς τη θάλασσα.
Οι φωτογραφίες της «Αιχμής» με τα αμαξίδια, να διέρχονται μέσα από τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της θλιβερής εικόνας, που δεν τιμάει κανέναν μας και το μόνο που προκαλεί είναι ντροπή.
Δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι η προσβασιμότητα στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Το θέμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία ξεκινάει από το σύνολο του κοινωνικού ιστού.
Σίγουρα μια παραλία δεν αρκεί μόνο να είναι προσβάσιμη αλλά παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, που θα επιφέρουν επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η άμεση όμως και εύκολη πρόσβαση σ` αυτή είναι η αρχή για ένα θετικό αποτέλεσμα και αποτελεί έναν από τους πρωτεύοντες παράγοντες που αυτή τη στιγμή δεν υφίστατο.
Καλούμαστε όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία, και ιδιαίτερα οι τοπικοί άρχοντες, να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία, βάζοντας όλοι μαζί από ένα λιθαράκι στο να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα, να απολαύσουν τις χαρές της ζωής τους με όσο το δυνατό λιγότερες ελλείψεις.
Κλείνοντας, θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας, να δηλώσουμε, πως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει, να επιληφθούν του θέματος και να μη ρίχνει η μία υπηρεσία τις ευθύνες στην άλλη και στο κέντρο θύματα των πολιτικών παιχνιδιών, να βρίσκονται οι κάτοικοι της Κινέτας.
Ευελπιστούμε, πως τα προβλήματα στην περιοχή θα λυθούν, διότι στην Περιφέρεια και σε θέση κλειδί, αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής βρίσκεται ένα «δικό μας παιδί», ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, που είμαστε σίγουροι, πως θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είναι επιβεβλημένη η εύρεση ουσιώδους λύσης διότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεν μπορούν, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, ώστε να κινηθεί η τοπική οικονομία και οι εικόνες με τα αναπηρικά αμαξίδια, που διέρχονται μέσα από το γκαζόν των αυλών των σπιτιών δεν τιμούν σε καμία περίπτωση την περιοχή των Μεγάρων και τους ίδιους τους Μεγαρίτες.
Ιερόθεος Ιωάννου – Ειδικός συνεργάτης στην ΑΙΧΜΗ – aixminews.gr
Φιλόλογος- Ειδικός Παιδαγωγός- Εκπαιδευτής Ενηλίκων
πηγή Αιχμή Μεγάρων