Αναλυτικά η ομιλία του:
Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία φοβούνται ότι οι όροι κάτω από τους οποίους θα εργάζονται θα επιδεινωθούν άρδην με το νέο νομοθέτημα, αφού με τις ρυθμίσεις μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο οι όροι εργασίας των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους καθώς και η ποιότητα του έργου τους.
Καταρχάς απελευθερώνει τις απολύσεις και δίνει τη δυνατότητα για μείωση ωραρίου μονομερώς, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν θα επιβλέπει τον διορισμό των εκπαιδευτικών.
Κατά δεύτερον, ως συνέπεια του πρώτου, υποβαθμίζει τον ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό και ασφυκτικό ως προς τη δομή και την οργάνωσή του σχολείο• ένα σχολείο μη δημοκρατικό και ανελεύθερο.
Επιπλέον δάσκαλοι και καθηγητές θα λογίζονται πλέον ως κοινοί εργαζόμενοι σε μία κοινή εμπορική επιχείρηση και θα υπάγονται στις διατάξεις του ρυθμίζουν την εργασία από το αρμόδιο Υπουργείο (το Εργασίας δηλαδή) και όχι το Παιδείας όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Στο περιβόητο άρθρο 3 εμπεριέχεται η φράση “πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες”. Πλέον, ο κάθε σχολάρχης θα μπορεί να μετατρέπει το σχολείο του κατά τις απογευματινές ώρες σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή φροντιστήριο ενίσχυσης της απόδοσης στα μαθήματα του ημερήσιου προγράμματος. Οι καθηγητές όμως θα υποχρεούνται να απασχολούνται σ’ αυτά χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. Ο νόμος είναι σαφής: “Υπολογίζονται ως ώρες κανονικής εβδομαδιαίας διδασκαλίας”.
Οι συνέπειες αυτές ασφαλώς και συσχετίζονται με τις αποκαλύψεις για χρηματοδότηση του κυβερνώντος κόμματος από ισχυρούς σχολάρχες και ο τρόπος/χρόνος παρουσίασης του σχεδίου νόμου συνηγορούν υπέρ αυτού.