Πού θα κριθεί η νίκη πότε θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα...
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών!
Οι περισσότεροι αναλυτές φέρονται να συγκλίνουν σε αυτό: ή το αποτέλεσμα θα φανεί από νωρίς με ευρύ προβάδισμα Μπάιντεν ή η μάχη θα είναι σκληρή και κάποια αποτελέσματα θα καθυστερήσουν με την ανατροπή Τραμπ να είναι, σε αυτό το σενάριο πιθανή.
Όπως όλα δείχνουν ο νικητής των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί σε 10 πολιτείες κλειδιά, στις οποίες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν. Οι συγκεκριμένες πολιτείες είναι: η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του νυν Αμερικανού προέδρου το 2016, αλλά και η Τζόρτζια, η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας.
Το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί, λογικά, περίπου στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, καθώς οι τελευταίες κάλπες στην πολιτεία της Αλάσκας αναμένεται να κλείσουν γύρω στις 7.00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που οι κάλπες θα κλείνουν, ανακοινώνονται τα exit poll.
Πως εκλέγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ: Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην Προεδρία πρέπει να κερδίσει στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Ο λαός εκλέγει σε κάθε Πολιτεία εκλέκτορες και αυτοί μετά εκλέγουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο νικητής χρειάζεται τουλάχιστον 270 εκλεκτορικές ψήφους, σε σύνολο 538, με κάθε πολιτεία να δίνει έναν αριθμό εκλεκτορικών ψήφων ανάλογο με τον πληθυσμό της. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκλεγεί ένας υποψήφιος που ήρθε δεύτερος σε συνολικό αριθμό ψήφων, αλλά επικράτησε στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επειδή κέρδισε περισσότερες πολιτείες – ή απλώς αρκετές με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. Με άλλα λόγια, ο συνολικός αριθμός ψήφων δεν έχει ουσιαστική σημασία καθώς αρκεί μόλις μία ψήφος διαφορά ώστε να κριθεί μια πολιτεία και να κερδίσει ένας υποψήφιος όλους τους εκλέκτορες της – ακόμα και αν χάσει κάποια άλλη πολιτεία με τεράστια διαφορά, όπως άλλωστε συνέβη τρεις φορές τον 19ο αιώνα, αλλά και δύο στην πρόσφατη εκλογική ιστορία με τον Τζορτζ Μπους το 2000 αλλά και τον σημερινό Πρόεδρο το 2016.
Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον πλανήτη.
Η αναγγελία του νικητή θα στείλει το μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η αμερικανική υπερδύναμη.
Οι σχολές είναι δύο:
- Η δεξιά σχολή του Τραμπ, ενάντια στα μέτρα περιορισμού με αφορμή τον κορωνοϊό, υπέρ της διακρατική συνεννόησης με τον εξίσου δεξιό Πούτιν της Ρωσίας και κατά της εξαντλητικής παρέμβασης των Αμερικάνων σε μέτωπα πολέμου.
- Η αριστερή-διεθνιστική σχολή του Μπαίντεν και του Βαθέος Κράτους, υπέρ του Lockdown, κατά του Πούτιν αλλά έτοιμη για διάλογο με την Ρωσία, εφόσον αποδεχθεί τις «επιταγές» του Διεθνισμού και της παγκόσμιας κυβέρνησης, έτοιμη να ξαναστείλει τις ΗΠΑ στα πεδία της μάχης σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή (βλ. Αραβική Άνοιξη).
Θα υπάρξει καθαρός νικητής; Θα οδηγηθεί η διεκδίκηση της Προεδρίας στα δικαστήρια, όπως συνέβη το 2000 μεταξύ Μπους και Αλ Γκορ; Ή οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν στο χάος;
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στραφεί εναντίον της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω ταχυδρομείου (επιστολική ψήφος), καθώς θεωρεί, όχι άδικα, ότι θα διευκολύνει την νοθεία στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης προσπάθειας των Δημοκρατικών (πρώτη φορά θα είναι;) να του «κλέψουν» την νίκη στις σημερινές Αμερικανικές Εκλογές 2020, κλιμάκωσε τη ρητορική του, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που, κατ’ αυτόν, ενδέχεται να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους».
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ: Το δικαστήριο προ ημερών επέτρεψε στην Πενσυλβάνια, πολιτεία που συγκαταλέγεται σε αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, να καταμετρήσει θεωρώντας έγκυρες τις ψήφους που θα φτάσουν μέσω ταχυδρομείου ως και τρεις ημέρες μετά την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών 2020, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερων δικαστηρίων έπειτα από προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της απόφασης των τοπικών αρχών.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ ΗΠΑ: Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η επιστολική ψήφος είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Μόνο οι εκτός της χώρας Αμερικανοί δίνουν την ψήφο τους διά επιστολής. Όλοι οι υπόλοιποι με μόνιμη κατοικία τις ΗΠΑ μπορούν μέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα, αλλά με επιστολική δεν υπάρχει εμπειρία. Οι Δημοκρατικοί επιθυμούσαν διακαώς την χρήση της επιστολικής ψήφου με αφορμή τον… κορωνοϊό.
«Θα επιτρέψει αχαλίνωτη και ανεξέλεγκτη απάτη και θα υπονομεύσει ολόκληρο το νομικό μας σύστημα. Θα προκαλέσει επίσης βία στους δρόμους. Κάτι πρέπει να γίνει!», ανέφερε ο Τραμπ για την επιστολική ψήφο και την υπόθεση της Πενσυλβάνιας.
Ήδη πάντως μαγαζιά οχυρώνονται και στρατιώτες της εθνοφυλακής έχουν σπεύσει σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς η μάχη θα είναι επικίνδυνη και μακρά εξαιτίας της διαφορετικής ώρας που υπάρχει στις διάφορες Πολιτείες λόγω γεωγραφίας.
Tags:
ΔΙΕΘΝΗ