Μπορεί να περάσατε κοροναϊό και να μην το καταλάβατε; Δείτε τα δέκα συμπτώματα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Αυγούστου 05, 2021

Μπορεί να περάσατε κοροναϊό και να μην το καταλάβατε; Δείτε τα δέκα συμπτώματα

 του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Δέκα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως κάποιος πέρασε κοροναϊό και δεν το κατάλαβε, αναφέρει μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology.

Κι αυτό γιατί  με την έναρξη του νέου κοροναϊού, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει διάφορες επιπλοκές που συνοδεύουν την ασθένεια:

Από πυρετό και πονόλαιμο έως κόπωση, τα συμπτώματα COVID-19 που εμφανίζονται μπορεί να έχουν από ήπιες έως θανατηφόρες συνέπειες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις  τα συμπτώματά του κοροναϊού συγχέονται με αυτά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων:

Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Επομένως, είναι πολύ πιθανό κάποιος να αγνοεί τα συμπτώματα και να ανακάμπτει μόνος του.

Παράλληλα πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου, δεν κάνουν τεστ καθόλου.

Η ίδια μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology αναφέρει ότι:

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι σε 412 ασθενείς που παρατήρησαν, το 82% από αυτούς έδειξε σημάδια νευρολογικών προβλημάτων που υπήρχαν ακόμη και μετά τη θεραπεία τους με τον ιό.

Εκτός από αυτό, τα άτομα ανέπτυξαν επίσης ορισμένα άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό COVID-19 νωρίτερα. 

Εδώ είναι 10 συμπτώματα που μπορούν να σου πουν το ίδιο.

1. Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι πονοκέφαλοι έχουν αναφερθεί ως ένα από τα κοινά συμπτώματα του COVID-19. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο πόνο στο κεφάλι έως σοβαρούς πόνους που μπορεί να φαίνονται αφόρητοι.

2. Μυϊκοί πόνοι

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, το 44,8% των εθελοντών που συμμετείχαν στο πείραμα ανέπτυξαν μυϊκούς πόνους ως αποτέλεσμα του COVID-19. Εκτός από αυτό, ο μυϊκός πόνος είναι επίσης ένα σημάδι πως νόσησες για αρκετές μέρες.

3. Επίμονος βήχας χωρίς φλέγματα

Αν είχατε ξηρό (μη παραγωγικό) βήχα που χρειάστηκε καιρό για να υποχωρήσει, ενδέχεται να ήταν σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σε τέτοια περίπτωση, ο βήχας σας θα ήταν διαφορετικός απ’ ό,τι συνήθως. Θα είχε αρχίσει ήπια, αλλά ύστερα θα επιδεινώθηκε για τις επόμενες 5-7 ημέρες.

4. Απώλεια όσφρησης/γεύσης

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, ιδιαίτερα διαδεδομένο στους περισσότερους ασθενείς με COVID. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχεις τον κοροναϊό ή όχι.

Η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας (BAO) αναφέρει ότι η αιφνίδια απώλεια αυτών των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό.

Εάν υπήρξε κάποια περίοδος που νιώθατε ότι τα τρόφιμα και τα ροφήματα είχαν διαφορετική γεύση απ’ ό,τι συνήθως, ίσως είχατε νοσήσει. Το ίδιο και αν δεν είχαν καμία γεύση. Μπορεί πάλι να αδυνατούσατε για εβδομάδες να ξεχωρίσετε τις διάφορες μυρωδιές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχεδόν 80% όσων βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό, παρουσιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται στις ήπιες μορφές της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός.

5. Πόνος στα μάτια

Πολλοί άνθρωποι που είχαν θετικά αποτελέσματα για τον κοροναϊό έχουν παραπονεθεί ότι εμφανίζουν πόνο στα μάτια. Αλλά πιστεύεται επίσης ότι προκαλείται λόγω του μεγάλου αριθμού ωρών που αφιερώνουν στην οθόνη οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του lockdown.

6. Κόκκινα μάτια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί συνιστούν να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ιδίως με άπλυτα χέρια. Ένας λόγος γι’ αυτή τη σύσταση είναι ότι υπάρχει περίπτωση να μολύνει ο νέος κοροναϊός τα μάτια.

Αν είχατε επιπεφυκίτιδα, που σας προκαλούσε κόκκινα μάτια και δακρύρροια, σε συνδυασμό με πυρετό ή επίμονο βήχα, ενδέχεται να είχατε μολυνθεί από το νέο κοροναϊό.

7. Δύσπνοια

Η δύσπνοια δεν είναι τυπικό σύμπτωμα της γρίπης ή του κρυολογήματος. Ωστόσο οι δυσκολίες στην αναπνοή είναι συχνές στους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Όταν την εκδηλώσατε, μπορεί να νομίζατε ότι έχετε βρογχίτιδα, την οποία μπορεί να προκαλέσει η νόσος Covid-19. Ή μπορεί να νομίζατε πως έχετε κρίση άγχους ή πανικού. Ωστόσο στην περίπτωση του κοροναϊού, η δύσπνοια δεν διαρκεί έως μία ώρα, όπως συμβαίνει με την κρίση πανικού. Επιπλέον, συνοδεύεται από συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, λέει η Dr. Pathak.

8. Ανεξήγητη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο οι πάσχοντες παρατηρούνται πως συχνά είναι ακραία. Μερικοί δεν έχουν δυνάμεις ούτε για να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Επιπλέον, η κούρασή τους δεν υποχωρεί, όσες ώρες κι αν κοιμηθούν.

Μάλιστα η ανεξήγητη, ακραία κόπωση μπορεί να επιμείνει για ημέρες ή ακόμα και για εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υποχωρήσει για λίγο και ύστερα να επανεμφανιστεί. Το μοτίβο αυτό είναι ύποπτο ότι μπορεί να σας είχε μολύνει ο κοροναϊός.

9. Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ξαφνική διάρροια, μπορεί εύκολα να αποδοθούν σε διάφορες αιτίες. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology, συσχέτισε ορισμένα από αυτά με την λοίμωξη Covid-19.

Όπως έδειξε η μελέτη αυτή, οι μισοί ασθενείς από την επαρχία Hubei στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, είχαν ανορεξία. Επιπλέον, ο ένας στους τρεις είχε οξεία διάρροια. Επομένως, είναι πολύ ύποπτο εάν είχατε τέτοιου είδους συμπτώματα για μερικές μέρες, σε συνδυασμό με συμπτώματα από το αναπνευστικό.

10. Brain fog

Ομίχλη εγκεφάλου ή ψυχική σύγχυση έχει επίσης αναφερθεί μεταξύ των συμμετεχόντων. Αν και ένα από τα λιγότερο γνωστά και σπάνια συμπτώματα του COVID-19, περίπου το 31,8% των εθελοντών το βίωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ένα άσχημο κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα («ίωση») μόνο σπάνιο δεν είναι τον χειμώνα. Αν όμως είχατε κάποιο στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, μπορεί να το είχε προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Αυτό ισχύει κυρίως εάν είχε διαρκέσει πολύ (δύο εβδομάδες ή περισσότερο), δεδομένου ότι οι κοινές ιώσεις συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να συνοδευόταν από πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Πώς να βεβαιωθείτε

Ένα τεστ αντισωμάτων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, εάν τα ύποπτα συμπτώματά σας οφείλονταν στον κοροναϊό. Το τεστ γίνεται με εξέταση αίματος, η οποία ανιχνεύει τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμά τον εκάστοτε ιό ή βακτήριο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φέρουν αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά.



Πηγή: medlabgr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες