Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2021
Δ.Γάκης στο pronews.gr: «Έτσι θα λύναμε το πρόβλημα με τον κορωνοϊό και τις ΜΕΘ σε μια εβδομάδα - Τι έκανα με τον MERS»
Οι προτάσεις του Δ.Γάκη για τη λύση του προβλήματος που... δεν ακούστηκαν από την κυβέρνηση
Ο γιατρός και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης, μίλησε στο pronews.gr και στον Θάνο Νικηταρά και έδωσε προτάσεις για το πως θα μπορούσε να λυθεί το άλυτο πρόβλημα με τον Covid-19 στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους 20.126 άτομα με κορωνοϊό, παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να επενδύει σε δύο μέτρα, μαζικός εμβολιασμός και απαγορεύσεις. Μέτρα που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.
Αντιθέτως, αποκαλύφθηκε προσφάτως (μέσω της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα) ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΕΣΥ και κυρίως στην υποστελέχωση του και σα να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση έβγαλε σε αναστολή 7.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τους οποίους πλέον ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δίνει τελεσίγραφο, καθώς εάν δεν εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτιο θα απολυθούν.
Ο Δ.Γάκης αποκάλυψε αποκλειστικά στο pronews.gr πως θα μπορούσαμε σε λίγες ημέρες να λύσουμε το πρόβλημα με τις ΜΕΘ.
«Όταν πήρα τη σύνταξη μου πήγα στη Σαουδική Αραβία και έπεσα πάνω στον MERS, έναν τρομακτικό κορωνοϊό με 45% αρχική θνητότητα στις εντατικές», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας το τι έκανε ο ίδιος για την αντιμετώπιση του.
«Τους είπα πως πρέπει να μετασχηματιστούν ΜΕΘ, σε γυάλινα δωμάτια, να μπουν συστήματα αρνητικής πίεσης, δηλαδή αντλίες που ρουφάνε αέρα και τον περνάνε από φίλτρο ΗΕΡΑ και στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της στελέχωσης, διότι οι Σαουδάραβες δεν είχαν εντατικολόγους».
Πώς λύθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης: «Ήρθαμε σε επικοινωνία με διεθνή πρακτορεία εξεύρεσης γιατρών και νοσηλευτών, η μεγάλη πηγή ήταν από την Ινδία, όπου έχουν και γιατρούς που δεν στοιχίζουν πολύ και έχουν αγγλική εκπαίδευση, είχαμε γιατρούς που πληρώνονταν 1.000-2.000 ευρώ, όταν οι καλοί γιατροί έπαιρναν 10.000-20.000.
Οι Ινδοί με βραχείες συμβάσεις και νοσηλεύτριες Φιλιππινέζες, οι οποίες είναι πενταετούς φοίτησης πανεπιστημιακής και στοίχιζαν περίπου 500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν αν θέλαμε, να προσλάβουμε τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών για να εξασφαλίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλίνη που χρειάζονται ειδική οι μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Εμείς είχαμε επτά νοσηλεύτριες ανά κλίνη, κάτι που έχει η Γερμανία, η Ελβετία κτλ.
Ας μην πάρουμε 7, ας πάρουμε 5, εδώ έχουμε 2,3 νοσηλεύτριες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η νοσηλεύτρια θα φύγει από το κρεβάτι και θα πρέπει να πάει και στο διπλανό κρεβάτι να φροντίσει τον άρρωστο και αυτός μπορεί να έχει κάποιο μικρόβιο και να το μεταφέρει στον άλλο ασθενή. Έτσι λοιπόν πέφτει το επίπεδο νοσηλείας».
Φυσικά ο Δημήτρης Γάκης ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πρέπει να «προσλάβουμε όλους τους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν σχέση με εντατική», ενώ εξέφρασε την αντίθεση του για τις αναστολές εργασίες στους υγειονομικούς.
«Θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα να είχαμε λύσει με ελάχιστο κόστος το θέμα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτριών εντατικής με βραχέα συμβόλαια, τα λεγόμενα locum. Θα έρχονταν σαν τρελές οι Φιλιππινέζες γιατί εδώ κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν χρειάζεται να φοράνε μπούρκα και οι Ινδοί γιατί έχουν γνώση και θαυμάζουν τον ελληνικό πληθυσμό και εάν μου πείτε ότι αυτοί δεν μιλάνε ελληνικά θα σας πω ότι κανένας άρρωστος στις ΜΕΘ δεν μιλά, είναι διασωληνωμένος. Με ενδιαφέρει να μιλά αγγλικά και να μιλά με τους υπόλοιπους γιατρούς», πρόσθεσε ο Δ.Γάκης.
«Αν θες να δώσεις λύσεις μπορείς να τις δώσεις και οι λύσεις αυτές ήταν λιγότερης από μιας εβδομάδας. Μέσα σε δύο ημέρες είχαμε προσλάβει πάνω από 150 νοσηλεύτριες και γιατρούς για να στελεχώσουμε πλήρως τις ΜΕΘ και να ανεβάσουμε το επίπεδο αντιμετώπισης κατά του MERS. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν ερχόταν αυτός ο ιός στην Ελλάδα με την ανικανότητα που έχουμε», τόνισε επίσης ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ.
Παράλληλα στάθηκε και στον εξοπλισμό που υπάρχει στα νοσοκομεία εκτός Αθήνας: «Επίσης έπρεπε να εξοπλίσουμε όλες τις ΜΕΘ στο ίδιο επίπεδο, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ των ΜΕΘ των Αθηνών και της υπολοίπου Ελλάδος».
Ο Δ.Γάκης αναφέρθηκε επίσης και στις ενέργειες που έκανε ο ίδιος όσο ήταν διοικητής του ΑΧΕΠΑ, «είχα φροντίσει να εξοπλίσω το ΑΧΕΠΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχουν πάνω από 10 μονάδες στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν με ΕCΜΟ, το οποίος είναι συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης και την συνδέεις με βοήθεια καρδιοχειρουργών», σημειώνοντας βεβαίως ότι οι συγκεκριμένες συσκευές είναι πανάκριβες, αλλά σωτήριες, «αυτές οι μονάδες είναι που ίσως χαρακτήρισε ο M.Γιαννακός VIP», πρόσθεσε.
Ποια νοσοκομεία έχουν τέτοιες μονάδες: «Το ΑΧΕΠΑ έχει από το 2009 τέτοιες μονάδες, ο Ευαγγελισμός έχει, το Σωτηρία έχει, γενικά νοσοκομεία που έχουν καρδιοχειρουργική μπορούν να έχουν υποστήριξη για ΕΚΜΟ, θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία μας τέτοιες δυνατότητες και όχι μόνο το high flow».
Σε ερώτηση εάν έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες προτάσεις ξεκαθάρισε ότι έχει στείλει άπειρες εκθέσεις στο υπουργείο Υγείας, αλλά κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τις προτάσεις, όχι μόνο τις δικές του, αλλά και άλλων έμπειρων επιστημόνων.
Ο Δ.Γάκης είναι χειρούργος με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, με πάνω από 2.000 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι είναι γνώστης ειδικών λοιμώξεων. Εκτός απ' αυτά εκπαιδευτικά στο Στρατό στον βιολογικό πόλεμο, ενώ σε επτά επιστρατεύσεις που είχε στην καριέρα του σαν επίστρατος αξιωματικός ήταν αξιωματικός ραδιολογικού και βιοχημικού πολέμου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν μέλος της ομάδας που την βιοτρομοκρατική απειλή, ενώ σαν διοικητής του ΑΧΕΠΑ αντιμετώπισε τρεις επιδημίες, τον SARS-CoV-1, την γρίπη των πουλερικών και τον Η1Ν1.
Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.