Πριν από έναν ακριβώς χρόνο οι καλαμιώνες της λίμνης Στυμφαλίας, ενός υγροβιότοπου ενταγμένου στο δίκτυο Natura, κάηκαν από φωτιά που έβαλαν άγνωστοι. Τότε ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας, κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά με την οποία ζητούσε επίσημες απαντήσεις από την πολιτεία για τα αίτια της πυρκαγιάς και την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στην χλωρίδα και πανίδα της λίμνης.
Στην τότε Αναφορά ζητούσαμε απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάμβανε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αυτού του είδους τα περιστατικά.
Αντί της ανακοίνωσης μιας συγκεκριμένης δέσμης ενεργειών, παρακολουθήσαμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, Νίκο Ταγαρά να επισκέπτεται την λίμνη Στυμφαλία να υποστηρίζει την ορθολογική διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα της περιοχής.
Τον ακούσαμε να δηλώνει ότι είναι σε εξέλιξη ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τη Στυμφαλία, να διαπιστώνει ότι για να μπει μια τάξη και να καταλογιστούν ευθύνες πρέπει να ανατεθούν ρόλοι και να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διαχείριση της λίμνης και να τονίζει με στόμφο ότι «αυτά τα πράγματα έχουν τελειώσει».
Παρά τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις που ακούσαμε από τον Κορίνθιο υφυπουργό και εκπρόσωπο της κυβέρνησης, σήμερα ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές.
Οι καλαμιώνες να καίγονται και πάλι ανεξέλεγκτα από φωτιές. Φωτιές που μπήκαν από ποιους και για να εξυπηρετήσουν άραγε ποια συμφέροντα;
Θα ξανάρθει άραγε ο κύριος υφυπουργός να ανακοινώσει μελέτες και αρμοδιότητες, να καταλογίσει ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν – όταν βέβαια ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες; Θα τολμήσει άραγε να μας πει ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από το ασαφές τοπίο διαχείρισης της λίμνης;
Τίθεται το ερώτημα: γιατί όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα Life για τη διαχείριση και κοπή των καλαμιώνων δεν είχε μπει ούτε μια φωτιά στη Στυμφαλία και γιατί δεν χρηματοδοτείται σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανάλογο πρόγραμμα που και τον υγροβιότοπο θα προστατεύσει και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των καλαμιώνων θα αποτρέψει;
Η εμπειρία χρόνων, κυρίως από τη Ευρώπη, διαπιστώνει ότι η κοπή των καλαμιώνων είναι η καλύτερη διαχειριστική πρακτική, για να μην εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε αντίθεση με την καύση που προκαλεί μεταξύ των άλλων μεγάλη μείωση των ασπόνδυλων, που τρώνε τα υδρόβια πουλιά. Επιπλέον, με την καύση καταστρέφονται πολλές φωλιές υδρόβιων πουλιών, ό,τι χειρότερο για την ορνιθοπανίδα της λίμνης.
Συνεπώς, για να προστατευτεί ο υγροβιότοπος της λίμνης Στυμφαλίας, απαιτούμε:
Την έμπρακτη προστασία της περιοχής, χωρίς παλαιοκομματικές υποσχέσεις και μεγαλόστομα ταξίματα και σίγουρα μακριά από επιχειρηματικές παρεμβάσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση της λίμνης. Ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τι, με σαφήνεια και υπευθυνότητα.
Την εκπόνηση, επιτέλους, των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που αφορούν στη λίμνη Στυμφαλία και τη διαχείριση του υγροβιότοπου. Απαραίτητο σε αυτές να ζητηθούν και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν το συγκεκριμένο οικοσύστημα, αλλά και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Απαιτούμε την ουσιαστική και χωρίς ημίμετρα προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί την κληρονομιά των παιδιών μας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και ψεύτικων υποσχέσεων.
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας