Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία, γράφει η Yeni Safak που ως πιστό “φερέφωνο” της κυβέρνησης Ερντογάν βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες να μην “εκτουρκιστεί” η κεντροασιατική χώρα (σε μια έμμεση παραδοχή ότι οι ταραχές είχαν και αυτό το σκοπό εκτός της οικονομίας).
Όμως τις “φωτιές” τις βάζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum, το οποίο προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία καθώς υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών στα εσωτερικά προβλήματα, αφού προηγουμένως παραθέτει απόσπασμα της Habertürk για εξελίξεις και «στο Ανατολικό Τουρκεστάν» σε μια προειδοποίηση προς όλους.
Η οξεία κρίση στο Καζακστάν, το ενδιάμεσο αποκορύφωμά της με την ανάπτυξη στη χώρα αυτήν των ένοπλων δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, «μπορεί να δράσει μόνο σε περίπτωση απειλής ή επίθεσης», έχουν προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Regnum.
Την ίδια στιγμή ο Μπούνιαμιν Γεσίλ, Τούρκος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την Κεντρική Ασία, ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί με αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν «μέσω του Καζακστάν ορισμένες δυνάμεις έπληξαν μόνο τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν και να τορπιλίσουν την ενσωμάτωση στον μετασοβιετικό χώρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήγμα δέχεται και η Τουρκία.
Καλεί να δοθεί προσοχή στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της νέας ένωσης, της Ενωσης Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη.
Το θέμα αφορά τη μετάβαση της καζακικής γλώσσας στο λατινικό αλφάβητο, την οργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την απλούστευση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου προκειμένου να σχηματιστεί μια οικονομική και στρατιωτικοπολιτική συμμαχία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας.
Από αυτήν την άποψη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόβαλε τη θέση των «έξι κρατών και ενός έθνους».
Αυτός είναι ο λόγος που ο Γεσίλ πιστεύει ότι «η παρέμβαση της Ρωσίας θα τη βλάψει με την ευρεία έννοια» (και γι αυτό αυτοί οι σχεδιασμοί αποκαλύπτονται από ρωσικά ΜΜΕ).
Παρατηρεί, ωστόσο, ότι πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που περιέχουν κριτικές για το ότι «η άρχουσα ελίτ του Καζακστάν μπορεί να πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνο μέσω μιας συμμαχίας με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η Ενωση Τουρκικών Κρατών «γίνεται το κύριο όπλο της Δύσης στον αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας».
Τουρκία, Καζακστάν στο ίδιο ρέμα – πληθωρισμός, ακρίβεια, αλλαγή εξουσίας
Τώρα, η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δηλώνει με «έκπληξη»: «Οι χώρες του CSTO ανταποκρίθηκαν γρήγορα στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγιεφ, στέλνοντας ειρηνευτικό σώμα στη χώρα» και «πρέπει να περιμένουμε στοχευμένη επιβεβαίωση της εξωτερικής προέλευσης των αναταραχών και των τρομοκρατικών ομάδων του Καζακστάν».
Τα ταραχώδη γεγονότα στο Καζακστάν είναι πιθανό να διαρκέσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η Αγκυρα υποπτεύεται ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ελίτ του Καζακστάν.
Εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η αναταραχή στο Καζακστάν συνέπεσε με τις προετοιμασίες για τις συνόδους κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την τουρκική Habertürk, «όλα μόλις αρχίζουν» και σύντομα το «Ανατολικό Τουρκεστάν» θα γίνει η αρένα ενός σπουδαίου παιχνιδιού.
Σε δημόσιο επίπεδο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Καζακστάν» και «αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα ενός φιλικού κράτους».
Η Τουρκία έχει τους δικούς της λόγους για αυτήν την «ιδιαίτερη προσοχή». Σε αυτήν, όπως και στο Καζακστάν, υπάρχει το πρόβλημα της αλλαγής της εξουσίας και ο πληθωρισμός που είναι αχαλίνωτος.
Και κύριος παράγοντας είναι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων, για να μην αναφέρουμε την ξηρασία.
Και στην Τουρκία όλα μπορούν να φουντώσουν «ξαφνικά», καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.
Οθωμανικό παραλήρημα από τη Γενί Σαφάκ
Στις Τουρκικές Δημοκρατίες, εκτός της Τουρκίας, η πιο ισχυρή χώρα είναι το Καζακστάν, γράφει ο αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ και συνεχίζει:
“Ο κόσμος βγήκε ξαφνικά στους δρόμους, τα αγάλματα του Ναζαρμπάγιεφ, του αρχηγού της «σιδηράς πυγμής» του Καζακστάν, καταστράφηκαν σε όλη τη χώρα!
Αυτό που συνέβη είναι ανατριχιαστικό: Μοιράζονταν όπλα χωρίς άδεια στους ανθρώπους με αυτοκίνητα στο Καζακστάν, άρχισαν να πυροβολούν από τα παράθυρά τους!
Είναι όλα αυτά μια προσπάθεια υποκίνησης του λαού σε εξέγερση και μετά προετοιμασία για πραξικόπημα ή ξένη επέμβαση;”
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Καζακστάν, αναφέρει από την πλευρά της η τουρκική Τζουμχουριέτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Καζακστάν και ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας προς αυτό.
Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και για την Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου 2022 και στην οποία θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στο Καζακστάν.