“Florona είναι ο συνδυασμός του ιού της γρίπης και του κορονοιού και συμβαίνει όταν κάποιο άτομο έχει γρίπη και κορονοϊό μαζί”, εξήγησε στον Focus FΜ και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο γνωστός παιδίατρος Απόστολος Ζέρβας.
“Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δεν κάνει κάτι διαφορετικό, απλώς ο ασθενής έχει δύο ιούς. Εκείνο που θα ήθελα να πω, είναι ότι έχουν επενδύσει στο φόβο, στην τρομοκρατία και στον πανικό, οι άνθρωποι είναι πανικόβλητοι” συνέχισε περιγράφοντας προσωπική του εμπειρία.
“Αυτό το διάστημα βλέπω ασθενείς ηλικίας από 20 ετών μέχρι και 75 και αυτό που διαπιστώνω είναι ότι είναι φοβισμένοι, είναι τρομοκρατημένοι. Γιατί, η τόση προπαγάνδα που έχει γίνει τόσο μεγάλο διάστημα, 2 χρόνια σχεδόν, τους έχει πανικοβάλλει.
Μία πολύ καλή μου φίλη, πρώην πελάτισσα που έβλεπα την κόρη της, έτυχε να έχει πυρετό, μου τηλεφώνησε και έτσι πήγα να τη δω. Τα μάτια της ήταν δακρυσμένα, έκλαιγε γιατί είχε πυρετό 38,5. Της έκανα ένα rapid test και μόλις της ανακοίνωσα ότι ήταν θετική, το δάκρυ ήταν πολύ περισσότερο. Της εξήγησα ότι όλα θα πάνε καλά, ότι ο ιός με τις τόσες πολλές μεταλλάξεις έχει εξασθενήσει. ότι είναι πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο λοιμογόνος. Από την εμπειρία που έχω, γιατί έχω δει τουλάχιστον 15 με 20 άτομα τις τελευταίες μέρες, η νόσος πλέον είναι πάρα πολύ ήπια. Κάποιοι κάνουν λίγο πυρετό, κάποιοι μπορεί να φτάσουν και 40, αλλά κρατάει μία δύο μέρες και οι άνθρωποι γίνονται καλά. Με τη βοήθεια φυσικά ενός θεράποντος ιατρού που να έχει εμπειρία να έχει και γνώση. Φτάνουμε στο τέλος”.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κος Ζέρβας ήταν κατηγορηματικός:
“Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Πρέπει να είμαστε λίγο σοβαροί. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος το οποίο έχει πάρα πολύ καλό καιρό. Ξέρετε ότι τα βόρεια κράτη, στη Σκανδιναβία στη Ρωσία και τα λοιπά, οι θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι στο – 15 και τα σχολεία είναι ανοιχτά. Δεν μπορώ να καταλάβω, εκεί δεν είναι άνθρωποι, τα παιδιά αυτά δεν είναι 5-6 χρόνων που πηγαίνουν στο σχολείο; Και εμείς φοβόμαστε εάν κάνει λίγο κρύο, αν κάνει -1, εάν έχει λίγο χιόνι κλείνουν τα σχολεία”.
“Ο Έλληνας δέχεται απίστευτη πίεση από τις πληροφορίες κάθε μέρα. Συντηρούν συνεχώς το θέμα. Θα σας κάνω εγώ ένα παραλληλισμό: Εάν η κακοήθεια (καρκίνος) ήταν μεταδοτική και δείχναμε εμείς οι γιατροί εικόνες από τα νοσοκομεία, για παράδειγμα να δείχναμε παιδάκια που το προσωπάκι τους είναι πραγματικά ταλαιπωρημένο από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Φανταστείτε καθημερινά να δείχνουμε φωτογραφίες με ανθρώπους από τα νοσοκομεία τα μεγάλα οι οποίοι υποφέρουν από καρκίνο.”
Αναφορικά με τα μοριακά τεστ και το κόστος αυτών, ο γνωστός παιδίατρος ανέφερε ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να παρέχεται με συνταγογράφηση.
“Από την εμπειρία που έχω από τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Κατερίνης, οι μικροβιολόγοι που δεν έχουν τη δυνατότητα ή την εμπειρία να κάνουν μοριακά τεστ, τα στέλνουν στη Θεσσαλονίκη. Κάνουν τη λήψη του υλικού από τη μύτη όπως γίνεται και όχι πολύ βαθιά στη μύτη όπως είπε ο κύριος Βασιλακόπουλος, δε χρειάζεται. Και να ξέρετε ότι καλύτερο αποτέλεσμα μας δίνει το στόμα, διότι ο ιός είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται στους σιελογόνους αδένες. Οπότε δε χρειάζεται να το βάλουμε και πολύ βαθιά στη μύτη , να τρυπήσουμε τη βάση του κρανίου. Το υλικό, όπως είπαμε το στέλνουν στη Θεσσαλονίκη και μετά από περίπου 6-7 ώρες τους στέλνουν τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά. Το κόστος του PCR καθορίστηκε από τον Υπουργό ανάπτυξης διότι εμείς, ως γιατροί, δεν μπορούμε να καθορίσουμε τιμές. Και είναι σαφής η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που εκθέτει τον κύριο Γεωργιάδη ακόμη μία φορά. Ο κος Γεωργιάδης έχει εκτεθεί ως Υπουργός Υγείας με το κλείσιμο των δύο Λοιμωδών νοσοκομείων τα οποία εκτελούσαν έργο” συνέχισε ο κος Ζέρβας.
“Ένας υπουργός ο οποίος είναι τηλεβιβλιοπώλης και είναι Υπουργός Υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύεται πολύ καλούς γιατρούς, και θα πρέπει να ξέρει ότι το νοσοκομείο Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο εγώ έκανα ειδικότητα δύο χρόνια και το οποίο το έχω υπεράνω όλων των νοσοκομείων στα θέματα των Λοιμωδών νόσων, δηλαδή αυτό που ζούμε τώρα με την πανδημία, έπρεπε να ήταν ανοιχτό τώρα. Το δε μικροβιολογικό του εργαστήριο, ήταν ένα από τα καλύτερα Αυτά να τα ξέρει ο κύριος Γεωργιάδης και να ρωτάει κάποιους ανθρώπους που έχουν εμπειρία. Το PCR έχει διαφορετικές τιμές από εργαστήριο σε εργαστήριο, άλλοι το έχουν 60 ευρώ άλλοι 45 ευρώ άλλοι 50 ευρώ Έπρεπε να είναι δωρεάν, όπως δωρεάν είναι και η γενική αίματος. Να είναι δύο και να μπορεί να συνταγογραφηθεί” , σημείωσε.