ΕΑΚΠ: Τα εργασιακά δικαιώματα και η προστασία των πυροσβεστών


Τα εργασιακά δικαιώματα και η προστασία των πυροσβεστών παράπλευρη απώλεια των αντιλαϊκών πολίτικών στην πυροπροστασία της χώρας
Επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας
κατά τη διάρκεια των συμβάντων

Με έντονο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κερασιά του δήμου Ιάσμου Κομοτηνής από τις 22 Οκτώβρη 2022.

Η εξέλιξη και αυτής της πυρκαγιάς είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στην πυροπροστασία και την δασοπροστασία της χώρας συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

Η Ε.Α.Κ.Π. είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο για τις συνέπειες που θα προκαλούνταν σε βάρος του ελληνικού λαού, του περιβάλλοντος και των εργασιακών συνθηκών των πυροσβεστών από το πρώτο στρατηγικό εγχείρημα αποσάθρωσης του μηχανισμού πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας, με την αντιεπιστημονική και εγκληματική όπως αποδείχθηκε από τα τραγικά αποτελέσματα σε βάθος 24 χρόνων, μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις!

Όλα όσα είχε προβλέψει είναι πλέον γεγονός και είτε έχουν εφαρμοστεί, είτε είναι σε εξέλιξη εφαρμογής μέχρι να επιτευχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε Ο.Τ.Α., ιδιώτες, εθελοντές και Μ.Κ.Ο. με στόχο την μείωση των κρατικών δαπανών και την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων!

Η εφαρμογή όμως αυτών των πολιτικών δημιούργησε ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους πυροσβέστες εξ’ αιτίας της εντατικοποίησης που επιβλήθηκε στην εργασία τους, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό και της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και στα πεδία των επιχειρήσεων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος μετά από πλέον των 20 ημερών μάχης και συμμετοχής πυροσβεστικών δυνάμεων από διάφορες γωνιές της χώρας προκύπτουν αρκετά ερωτήματα αλλά και πλήθος παραπόνων που δέχεται η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να μεταβούν με πεζοπορία μέχρι και τεσσάρων ωρών, προκειμένου να προσεγγίσουν τα μέτωπα της φωτιάς. Για το λόγο αυτό εφοδιάζονται με νερό και τρόφιμα 1 φορά την ημέρα. Έπειτα παραμένουν εκεί για 24ώρες τουλάχιστον και καλούνται να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες έως και 4 βαθμών! Τα οχήματα που διατίθενται για την αντικατάσταση του προσωπικού είναι λιγοστά γεγονός που προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Λόγω των παραπάνω συνθηκών έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί πυροσβεστών αλλά και ασθενειών όπως κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, εξάντληση, υποθερμία κ.τ.λ. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής με κακώσεις σε όλο το σώμα και το κεφάλι και ανάγκη για συρραφή των τραυμάτων. Μάλιστα φαίνεται πως τα συνολικά περιστατικά είναι πάνω από δέκα και παρόλο που αρκετοί συνάδελφοι επισήμαιναν τους κινδύνους, τα προβλήματα υγείας και ζητούσαν να μη διανυκτερεύσουν σε υψόμετρο 1300 - 1400 μέτρων εφόσον δεν υπήρχε και η σχετική πρόνοια και μέριμνα για αυτό, αντιμετωπίστηκαν με αδιαλλαξία αλλά και ειρωνεία σε κάποιες περιπτώσεις με φράσεις όπως «για αυτά πληρώνεστε.»! Εντύπωση προκαλούν και πληροφορίες ότι υπήρχε πρόθεση τα περιστατικά αυτά να περάσουν «στο αθόρυβο» ώστε «να μην πληγεί το ηθικό και το αξιόμαχο των υπολοίπων» ειδικά όταν αφορούσαν τραυματίες με υψηλή θέση στη διοικητική ιεραρχία.

Έτσι, το μείζον ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ικανότητα του κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση ενός συμβάντος ακόμα και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Εξάλλου η Ε.Α.Κ.Π. έχει αναφερθεί σε αντίστοιχα προβλήματα πολλές φορές όχι μόνο στο πρόσφατο αλλά και στο μακρινό παρελθόν. Αυτή τη φορά η επιτακτική ανάγκη αφορά την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια του πυροσβεστικού έργου:
  • Ποια ακριβώς είναι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και σε ποια επιστημονική τεκμηρίωση βασίζονται;
  • Πως καταγράφονται οι επιπτώσεις στην υγεία των πυροσβεστών και από ποια ιατρική ομάδα αναλύονται;
  • Στις 20 ημέρες εξέλιξης αυτού του συμβάντος ποιος ιατρός εργασίας και ποιος τεχνικός ασφαλείας συνέβαλλε με τις γνώσεις του στην καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και ανάδειξη τυχόν επιπλέον μέτρων ασφαλείας και μέσων ατομικής προστασίας που απαιτούνται;
  • Τελικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις από πού αντλούν στοιχεία ώστε να συνεχίζουν πεισματικά να αρνούνται την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο;
Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πριν ακόμα θρηνήσουμε τον επόμενο «ήρωα» του Πυροσβεστικού Σώματος επιβάλλεται η οργάνωση και δράση μέσα από τις κατά τόπους Ενώσεις των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων με το πλαίσιο διεκδίκησης της Ε.Α.Κ.Π., τόσο για την υγιεινή και ασφάλεια όσο και για λύσεις στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες. Μόνο έτσι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία θα δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις επί της ουσίας και όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας ώστε στο τέλος του ωραρίου να είμαστε πιο σίγουροι ότι θα γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Νεότερη Παλαιότερη