Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης φάνηκαν με το καλημέρα στο χώρο της υγείας αφού ο νέος υπουργός Υγείας της Κυβέρνησης, Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε πρόθυμος να τρέξει γρήγορα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υγεία και την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της. Ομως οι εργαζόμενοι και ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που εξαγγέλει η κυβέρνηση.
Για τις περιβόητες 10.000 προσλήψεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση, αποσιωπά πως θα γίνουν με τον κανόνα “μία πρόσληψη για μία αποχώρηση” και βέβαια μπροστά στις 30.000 κενές οργανικές θέσεις δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό.
Aπό τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, για την Υγεία θα δοθεί μόλις το 1,4 δισ. ευρώ και από αυτά, τα 317 εκατ. ευρώ αφορούν την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Ούτε για τα στοιχειώδη δηλαδή δε φτάνουν.
Για το αίσχος που βλέπουμε με τα συχνά περιστατικά θανάσιμων καθυστερήσεων ασθενοφόρων και τις εξαγγελίες μέτρων της κυβέρνησης: Με ευθύνη των κυβερνώντων, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει διαλυθεί κι έχει αντικατασταθεί από ιδιωτικές μονάδες. Ειδικότερα το ΕΚΑΒ, είναι υποστελεχωμένο όσον αφορά το προσωπικό, ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης έχει ελλείψεις και στον στόλο των ασθενοφόρων. Παρότι στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία υποσχεται χρόνους απόκρισης 7’ και 10’ σε κέντρο και επαρχία η πραγματικότητα είναι η τραγική που όλοι διαπιστώνουμε. Η κυβέρνηση, σκοπεύει ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ΕΚΑΒ με διπλά συνεργεία, δηλαδή Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, παραδίδοντας έτσι και το κομμάτι των πρωτογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες που θα συνεργάζονται με το δημόσιο. Κάτι που ήδη γίνεται για τις λεγόμενες «δευτερογενείς διακομιδές», δηλαδή για εξιτήρια ασθενών και για μεταφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
O Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και πάλι «μπαλώματα», με αξιοποίηση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος σε «μεικτά πληρώματα», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες βάρδιες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση. Από τη μία δηλαδή δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα του ΕΚΑΒ και από την άλλη, εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου, φορτώνονται στη ρημαγμένη Πυροσβεστική ακόμα περισσότερα καθήκοντα.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το ΕΚΑΒ, με ένα οργανόγραμμα που παραμένει το ίδιο από τη δεκαετία του '80 (!), που ακόμα και με τις ανεπαρκείς προβλέψεις του συνεχίζει να «λειτουργεί» με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, σκόπιμα παραμένει σμπαραλιασμένο. Ετσι, αυτά τα κενά έρχονται να τα «καλύψουν» με το αζημίωτο επιχειρηματικοί όμιλοι, που ήδη άλλωστε αλωνίζουν στις διακομιδές ασθενών, σε ένα «μοντέλο» διαχείρισης που αναμένεται να γενικευτεί συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Βλεπουμε την παγια κυβερνητική επιλογή, δηλ το κράτος να αποσύρεται από την ευθύνη του για την επάρκεια σε μέσα και προσωπικό ώστε να σώζεται η ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει. Υπενθυμίζεται ότι εξίσου επικίνδυνα αποτελέσματα είχε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οποία «επαρκούσαν» το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση ώστε οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο Πυροσβεστικό Σώμα να πιάσουν δουλειά στα ασθενοφόρα. Οι επιλογές αυτές οδηγούν έναν ακόμα τομέα που έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη ζωή να λειτουργεί αναλόγως με τα επιχειρηματικά πλάνα και τα σχέδια του κάθε ιδιώτη. Δηλαδή περνάει στην ευχέρεια επιχειρηματικών ομίλων το αν θα υπάρχει ή όχι επάρκεια σε μέσα για να μην κινδυνεύουν ασθενείς - επείγοντα περιστατικά.
Να μην “τσιμπήσει” ο κόσμος από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι ο ασθενής «δεν θα πληρώνει», παρόλο που θα εμπλέκονται οι ιδιώτες. Πρόκειται για ένα ακόμα ανέκδοτο, αφού οι υπηρεσίες αυτές έχουν πληρωθεί διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους μέσα από εισφορές, μέσα από άμεσες και έμμεσες πληρωμές, την άμεση και έμμεση φορολογία.
Οι συνθήκες με τις οποίες δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι ενδεικτικές για το κύμα φυγής νοσηλευτών από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι χαμηλοί μισθοί και η εργασιακή ανασφάλεια είναι τρεις παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευτών είναι συμβασιούχοι, οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ για 12ωρες βάρδιες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα έχει να υπογραφεί ΣΣΕ από το 2016, καθιστώντας εφιαλτικούς τους όρους εργασίας των νοσηλευτών. Στο δημόσιο, η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 40 ασθενείς σε έναν νοσηλευτή. Χαρακτηριστικό είναι το απαράδεκτο φαινόμενο να ανακαλούνται οι καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού.
Πάνω στην υποστελέχωση και στις αποχωρήσεις των γιατρών από το Νοσοκομείο Κορίνθου έρχεται να προστεθεί η μετακίνηση Ιατρού αναισθησιολόγου. Οπως σημειώνει η ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, το Αναισθησιολογικό Τμήμα είναι Τμήμα σαφώς υποστελεχωμένο, ενώ η καθημερινή του εφημέρευση βασίζεται απολύτως στην σύμφωνη γνώμη των Ιατρών του για υπέρβαση του ορίου των εφημεριών. Προφανές είναι οτι τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον πληθυσμό του Νομού να πολλαπλασιάζεται και τις ανάγκες σε αναισθησιολογική παρέμβαση να αυξάνονται σημαντικά (τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καρδιοαναπνευστικές ανακοπές), γίνεται κατανοητό ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου με μόνο 3 αναισθησιολόγους, όπως οι ίδιοι γιατροί διαπιστώνουν.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Η νέα Κυβέρνηση έρχεται με τη φόρα της αυτοδυναμίας να επιβάλει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα χτυπήσουν εργαζόμενους και ασθενείς. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, με σύμμαχους φορείς να αντιδράσουν, με πρώτη απάντηση την Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 12 Ιουλίου με κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.
Στον αγώνα που έχει σαν προμετωπίδα το αίτημα για “Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία” μπορούμε να αποσπάσουμε νίκες, να μην αφήσουμε την υγεία του Λαού αλλά και τις συνθήκες εργασίας στο “πάμε κι όπου βγεί” και να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα:
Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Βρίσκονται στη λίστα αναμονής 3500 απόφοιτοι διασώστες του ΕΚΑΒ, εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι
Να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας.
Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων
Καμία απόλυση των συμβασιούχων σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη, όχι εργολάβοι στα Νοσοκομεία.
Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας