Καθαρισμός οικοπέδων: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων – Έρχονται πρόστιμα - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Μαΐου 23, 2024

Καθαρισμός οικοπέδων: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων – Έρχονται πρόστιμα


Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν θα υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Η προθεσμία λήγει στις 31 Μάϊου (ενώ από το 2025 και μετά η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων θα λήγει στις 30 Απριλίου) και όσοι πολίτες δεν υποβάλουν δηλώσεις ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 (για μη υποβολή δήλωσης) έως 54.000 ευρώ αλλά και ποινή διετούς φυλάκισης για «ψευδή δήλωση».

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όπως προβλέπεται θα καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο αυτεπάγγελτα ή στο πλαίσιο καταγγελίας η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Σημειώνεται ότι το νέο μέτρο έχει προκαλέσει ανησυχία στους ιδιοκτήτες οικοπέδων ειδικά σε αυτούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής όπου υπάγεται το οικόπεδο. Όπως αναφέρουν φορείς και πολίτες, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και αναγκάζονται να την αναθέσουν σε τρίτους. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν έχει όντως γίνει επαρκής καθαρισμός ούτε εάν η συντήρηση είναι εντατική. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν εκφράσει και ιδιοκτήτες που ναι μεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η διαδικασία έχει επιτελεστεί με τον ορθό τρόπο και σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε ελεγκτή.

Ποιοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
  1. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
  2. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
  3. σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
  4. σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

O απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Όπως προβλέπεται, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες