Πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με την Ρωσία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με την Ρωσία».
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει την ρωσική προεδρία.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά από πιέσεις που δέχεται ο Ρώσος ηγέτης στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ!
Πιέσεις στον Πούτιν να ρίξει πυρηνικά
Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», σύμφωνα με έναν «ιέρακα» της εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει επιρροή και ασκεί πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υιοθετήσει έναντι της Δύσης μια πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά.
Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκληθεί ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, ψεύδονται όταν λένε πως εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους.
Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, δήλωσε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».
Στα σχόλιά του, που δημοσιεύονται εβδομάδες αφού ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να τις απωθήσουν, ο Καραγκάνοφ δήλωσε:
«Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με ένα πυρηνικό πλήγμα σε οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα εναντίον του εδάφους μας. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους μας».
Δυτικοί ειδικοί για την ασφάλεια παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις του Καραγκάνοφ ως ένα δείκτη της ρωσικής σκέψης στην εξωτερική, την αμυντική και την πυρηνική πολιτική, σημειώνει το Ρόιτερς.
Το πρακτορείο προσθέτει πως οι απόψεις του Καραγκάνοφ δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, όμως το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και τις γνωστοποιεί απ’ ευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο Καραγκάνοφ είναι η κορυφαία δημόσια προσωπικότητα που καλεί για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα δήλωσε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.
Σύμφωνα με το δόγμα που ισχύει σήμερα, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Το δόγμα αυτό είναι ανεύθυνο, έως και αυτοκτονικό, δήλωσε ωστόσο ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποτρέπει καταλλήλως τους εχθρούς της Ρωσίας και τους κάνει να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικό όπλο.
Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν επιτύχει να αλλάξει αυτή τη θεώρηση και να αποκαταστήσει την αποτροπή, δήλωσε.
Ο Καραγκάνοφ είχε καλέσει στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «συνεφέρει» τους εχθρούς της.
Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
«Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει απαραίτητα σ’ ένα γενικό πυρηνικό Αρμαγεδώνα δεν αντέχει σε κριτική», δήλωσε.
«Σας διαβεβαιώνω πως όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για βαθμιαία χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια».
Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε: «δεν καλώ να πάρουμε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, καλώ να σώσουμε τον κόσμο και τη Ρωσία. Είτε νικάμε σ’ αυτό τον πόλεμο είτε διαλυόμαστε. Η Δύση μπορεί να πολεμάει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ επωφελής γι’ αυτή. Και δεν καλώ καθόλου σε πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φθάσουμε σ’ αυτό, αλλά να σταματήσουμε πριν να πρέπει να κάνουμε μια τρομερή επιλογή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-ITAR-TASS POOL el/gr