Η Εφορία μπορεί να «βάλει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και μάλιστα μπορεί να τους αδειάσει ακόμη και εάν αυτοί έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών όπου ο ένας από τους συνδικαιούχους είναι οφειλέτης και δεν έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων ακόμη και όταν χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ.
Επίσης οι οφειλέτες για να μην δουν άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Ακατάσχετες είναι οι μηνιαίες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Διευκρινίζεται δε πως αυτό ισχύει για τις καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό. Το μέτρο εφαρμόζεται όταν υποβάλλει το φυσικό πρόσωπο την ηλεκτρονική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης με την οποία γνωστοποιεί ότι έχει έναν μοναδικό λογαριασμό.
- Εάν υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, τότε θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως αυτός είναι ακατάσχετος. Επίσης επισημαίνεται πως ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να δηλωθεί ως ακατάσχετος τόσο στην AAΔΕ όσο και στην τράπεζα, προκειμένου να ισχύει η προστασία.
- Εάν υπάρχει κοινός λογαριασμός, τότε το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα ισχύσει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους. Διευκρινίζεται όμως πως για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι συνδικαιούχοι να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό ως ακατάσχετο. Εάν δεν γίνει αυτό από τους υπόχρεους τότε κινδυνεύουν με κατάσχεση ποσών ακόμα και κάτω του ακατάσχετου ορίου, αφού το ποσό που υπάρχει στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό ανήκει στους δικαιούχους κατά ίσα μέρη.
- Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν σε έναν λογαριασμό κατατεθεί σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ και ο συνδικαιούχος του ίδιου λογαριασμού είναι οφειλέτης του Δημοσίου και δεν έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, τότε τράπεζα μπορεί να δεσμεύσει ποσό 500 ευρώ, δηλαδή ποσό κάτω του ακατάσχετου ορίου.
- Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ.
-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
-Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους.
-Το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ
-Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
-Το επίδομα θέρμανσης.
-Η επιδότηση ενοικίου.
-Τα ποσά της διατροφής.
-Οι μισθοί, οι συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαία είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
-Τα 4/5 των ημερομισθίων ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/5 αυτών για χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
-Το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα βοηθημάτων κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία ή το επάγγελμα, ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/2 αυτών για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
-Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
-Τα προνοιακά επιδόματα.
-Τα χρηματικά έπαθλα της φορολοταρίας.
-Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
-Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.