Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

Γιατί το primary-portal.gr είναι το πιο σύγχρονο αποθετήριο κοινότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί/Αγαπητές,

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-2025 συμβαδίζει με την ανακοίνωση της επίσημης λειτουργίας του πιο ολοκληρωμένου αποθετηρίου κοινότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, primary-portal.gr, στοχεύοντας στη γόνιμη και δημοκρατική αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Διεθνείς θεωρητικές μελέτες και πορίσματα ερευνών έχουν αναδείξει τη σημασία των αποθετηρίων κοινότητας στη μάθηση και τη διδασκαλία. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση τους μπορεί να ενισχύσει τη διαλογική εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών, τη δόμηση εσωτερικών κινήτρων μάθησης και αυτορρύθμισης και την καλλιέργεια γνωστικών, μεταγνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων απαραίτητων για τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία μάθησης του 21ου αιώνα. Επιπρόσθετα, μπορεί να ενισχύσει πολυποίκιλα το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών βοηθώντας στη δόμηση συμπεριληπτικών τάξεων, όπου κάθε μαθητής/μαθήτρια θα θεωρείται σημαντικός/σημαντική.

Γιατί το primary-portal.gr είναι το πιο σύγχρονο αποθετήριο κοινότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

➢ Πρόσβαση & Διαμοιρασμός Υλικού: Ο/η χρήστης λαμβάνει πρόσβαση σε σύγχρονο παιδαγωγικό υλικό του αποθετηρίου, που αφορά όλα τα μαθήματα, όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου καθώς και τις οκτώ μαθησιακές περιοχές του Νηπιαγωγείου. Επίσης, έχει τη δυνατότητα, να μοιραστεί το δικό του/της υλικό, ώστε να το δημοσιοποιήσει σε μεγάλο εύρος επισκεπτών/επισκεπτριών ενισχύοντας με τη στάση του/της την ιδέα των «ανοιχτών τάξεων». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες, σενάρια διδασκαλίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια και οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά της διδασκαλίας και μάθησης στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

➢ Κατηγοριοποίηση Υλικού: Το υλικό που ανεβαίνει στην πλατφόρμα αναφορικά με το Δημοτικό μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες, όπως Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Τέχνες, κ.ά., ενώ το υλικό που απευθύνεται στο Νηπιαγωγείο ταξινομείται ανά μαθησιακές περιοχές, όπως Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη, Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Τέχνες, Φυσική Αγωγή, Κοινωνικές Επιστήμες & Τ.Π.Ε. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να βρίσκουν εύκολα το υλικό που αναζητούν.

➢ Πολυμέσα & Μορφές Υλικού: Η πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίζει διάφορα είδη υλικού, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο, ήχο, παιχνίδια και διαδραστικά μαθήματα, προσφέροντας έτσι μια ποικιλία επιλογών στους/στις χρήστες.

➢ Λειτουργία Forum & Chatrooms για δημοκρατική διακίνηση ιδεών: Ο/η χρήστης δύναται να μετέχει σε συζητήσεις, εκφράζοντας βιώματα, προβληματισμούς, επισημάνσεις, παροτρύνσεις επί των εκπαιδευτικών διαδικασιών και να μοιραστεί καλές πρακτικές διδασκαλίας με τη χρήση forums και ιδιωτικών δωματίων συνομιλίας (chatrooms), δομημένων στα πρότυπα διεθνών ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών forums. Έτσι, έχει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί σε μια κοινότητα εκπαιδευτικών, όπου οι "φωνές" των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σεβαστές και θεωρούνται εχέγγυα προς ένα δημοκρατικό, δίκαιο και συμπεριληπτικό σχολείο του μέλλοντος.

➢ Ανατροφοδότηση & Αξιολόγηση: Στα πλαίσια της αξιολόγησης για τη μάθηση και ως μάθηση, οι χρήστες μπορούν να αξιολογούν το υλικό που έχει ανέβει στην πλατφόρμα και να αφήνουν σχόλια για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους χρήστες.

➢ Ανοικτό Εκπαιδευτικό Περιβάλλον για μαθητές/μαθήτριες: Το μαθητικό δυναμικό μέσω της συμμετοχής του στην κοινότητα του αποθετηρίου primary portal.gr μπορεί να παρωθηθεί στην απόκτηση γνωστικών, μεταγνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

➢ Προσβασιμότητα & Συμπερίληψη: Στο συγκεκριμένο αποθετήριο κοινότητας έχει ενσωματωθεί κουμπί προσβασιμότητας προσφέροντας μια πιο φιλική εμπειρία περιήγησης στα άτομα με αναπηρίες. Έτσι, έγινε προσπάθεια το ιστολόγιο να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου πιο συμπεριληπτικού και προσβάσιμου για όλους κι όλες.

➢ Πολυγλωσσική περιήγηση: Η δυνατότητα πολυγλωσσικής περιήγησης συμβάλλει στην ισότιμη πρόσβαση, αποκρυσταλλώνοντας αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Επίσης, ευνοείται η επικοινωνία και η διεθνής συνεργασία εκπαιδευτικών, χωρίς γλωσσικούς περιορισμούς, διευκολύνοντας την ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και τη συμμετοχή σε forums, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου παγκόσμιου δικτύου μάθησης.

Τέλος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα μετασχηματισμού αρχών κοινωνικής δικαιοσύνης σε εκπαιδευτικές πράξεις, η πρόσβαση κι η εγγραφή στο primary portal.gr είναι δωρεάν!!!

Website: https://primary-portal.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/people/Primary-Portal/61558154891609/ Instagram: https://www.instagram.com/primaryportal.gr/
YouTube: https://www.youtube.com/@PrimaryPortal
TikTok: https://www.tiktok.com/@primaryportal.gr

Στηρίξτε το έργο μας κι ελάτε να μοιραστούμε τη γνώση στην πιο σύγχρονη κοινότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!!!

Με εκτίμηση,

Oι Άνθρωποι του primary-portal.gr

Ιδρυτής & Διαχειριστής,

Βασίλειος Μπαστουνάς

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος,

Μάριος Οικονόμου

Δημιουργοί Περιεχομένου (Κοινωνικά Δίκτυα),

Μαρία Βρέντζου, Μικαέλα Δάσκου

Συντονιστές/Συντονίστριες Eκπαιδευτικού Yλικού & Forum Δημοτικού, Βρισηίδα Αρβανίτη, Γεωργία Βουλγαρίνα, Κατερίνα Βασιλειάδη, Κυριακή Καμπέρη, Φωτεινή Μαρτυγάκη,

Νικολέττα Μπεζεργιάννη, Άνθιμος Παλτατζίδης

Συντονίστρια Eκπαιδευτικού Yλικού & Forum Νηπιαγωγείου, Ελένη Αθανασούλα





Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.