Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

ΟΧΙ των δημάρχων της Κορινθίας στην ένταξη των ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ

Ένωσαν τη φωνή και τις δυνάμεις τους οι έξι δήμαρχοι της Κορινθίας, απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις για αναγκαστικές συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή της Κορινθίας. 

Στο χθεσινό (14/10) ιστορικό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων και οι έξι δήμαρχοι της Κορινθίας ομόφωνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο στις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις της ΔΕΥΑ όσο και στην επέκταση της ΕΥΔΑΠ στις υπηρεσίες ύδρευσης της Κορινθίας...

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν θα συναινέσουν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις των τοπικών ΔΕΥΑ, οι οποίοι αποτελούν βασικούς παρόχους ύδρευσης και αποχέτευσης. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία ότι τέτοιες κινήσεις θα αποδυναμώσουν την αυτονομία των δήμων και θα προκαλέσουν προβλήματα στη διαχείριση του νερού σε τοπικό επίπεδο.

 

Με ένα στόμα, μια φωνή, απέρριψαν την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποστερούσε από τους δήμους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ΕΥΔΑΠ ως εξωτερικός φορέας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων και μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών, με γνώμονα τις διαφορετικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή σε σύγκριση με την πρωτεύουσα.

 

Ωστόσο, οι δήμαρχοι εμφανίζονται θετικοί στις προαιρετικές και συναινετικές συγχωνεύσεις μεταξύ των δήμων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων μερών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη τέτοιων μέτρων και να μην επιβάλλονται ενέργειες από την κεντρική διοίκηση.

 

Η στάση αυτή αποτελεί μια κοινή θέση των τοπικών αρχών στην Κορινθία, που φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαχείρισης των υδάτων και της αποχέτευσης, απορρίπτοντας κάθε κίνηση της Κυβέρνησης που μπορεί να βλάψει την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών.

 

Δείτε την τοποθετήσεις των Δημάρχων...

 

Νίκος Σταυρέλης (Δήμαρχος Κορινθίων):

 

 

Γιώργος Γκιώνης (Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων): 

 

 

Σπύρος Σταματόπουλος (Δήμαρχος Σικυωνίων):

 

 

Θανάσης Μανάβης: Δήμαρχος Βέλου - Βόχας

 

 

Κώστας Φρούσιος (Δήμαρχος Νεμέας):

 

 

Βλάσης Τσιώτος (Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης):

 



Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.