Αναλυτικά οι δηλώσεις του Θ.Μόσχου
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι συζητήσεις για την αξιοποίηση εντόμων για παραγωγή προϊόντων, αλλά και για απευθείας κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η ΕΑΑΡ (Ευρωπαϊκή Ενωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα workshop με τίτλο «Insect Genetic IMProvement, IMPlementation, IMPact» (εντομογενετική βελτίωση, εφαρμογή, αντίκτυπος), εστιάζοντας στις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας. Η πρώτη και βασική αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του τεχνικού συμβούλου του, Θωμά Μόσχου, που σε διαδικτυακή τοποθέτηση ανέφερε:«Θεατές στον αφανισμό μας, λοιπόν, αφού προωθούν πλέον την παραγωγή τροφίμων από έντομα, περιθωριοποιώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία που στήριξαν για αιώνες τις τοπικές κοινωνίες και τη διατροφική επάρκεια. Αυτό είναι το εναλλακτικό και πράσινο μέλλον που θέλουμε; Αντί να στηρίξουν τον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον…».
Συγκεκριμένα, στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η ΕΑΑΡ (Ευρωπαϊκή Ενωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα workshop με τίτλο «Insect Genetic IMProvement, IMPlementation, IMPact» (εντομογενετική βελτίωση, εφαρμογή, αντίκτυπος), εστιάζοντας στις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας. Η πρώτη και βασική αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του τεχνικού συμβούλου του, Θωμά Μόσχου, που σε διαδικτυακή τοποθέτηση ανέφερε:«Θεατές στον αφανισμό μας, λοιπόν, αφού προωθούν πλέον την παραγωγή τροφίμων από έντομα, περιθωριοποιώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία που στήριξαν για αιώνες τις τοπικές κοινωνίες και τη διατροφική επάρκεια. Αυτό είναι το εναλλακτικό και πράσινο μέλλον που θέλουμε; Αντί να στηρίξουν τον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον…».