Βιταμίνη Β12: Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία; - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Βιταμίνη Β12: Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία;


Της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη
Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του μυελού των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος,  την ακεραιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και των λευκοκυττάρων. Είναι σημαντική επίσης για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή απορρόφηση φυλλικού οξέος , το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή διάθεση της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.
Μετά την είσοδο της Β12 στο σώμα μέσω των τροφών, αρχίζει η απορρόφηση της βιταμίνης μέσω ενεργητικού και παθητικού μηχανισμού. Ο παθητικός μηχανισμός αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης και πραγματοποιείται μέσω του στόματος, του δωδεκαδακτύλου και του ειλεού. Ο κύριος μηχανισμός, ωστόσο της απορρόφησης είναι ενεργητικός και περιλαμβάνει την ενεργητική έκκριση από το στομάχι του ενδογενούς παράγοντα, ο οποίος μεταφέρει την βιταμίνη, συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς στο έντερο και στη συνέχεια ενώ ο ενδογενής παράγοντας καταστρέφεται, η βιταμίνη απελευθερώνεται στο αίμα.
Μέρος της βιταμίνης αποθηκεύεται στο ήπαρ ενώ η περίσσια απεκκρίνεται από το νεφρό.
Ενώ η έλλειψη της Β12 είναι αρκετά συχνή στην κλινική πράξη, η υψηλή Β12, αποτελεί σπανιότερο εργαστηριακό εύρημα, που συνήθως ανακαλύπτεται σε εργαστηριακές μετρήσεις, χωρίς ειδικά συμπτώματα.
Οι επιπτώσεις από την χαμηλή Β12, είναι:
  • Η αναιμία,
  • Η υπογονιμότητα
  • Πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα
  • Απώλεια βάρους
  • Ωχρό ή κιτρινωπό δέρμα
  • Διάρροια
  • Προβλήματα εμμήνου ρύσεως
  • Μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  • Γενική αδυναμία των μυών
  • Σύγχυση
  • Αμνησία
Υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12
Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν υψηλά επίπεδα Β12 είναι μακρύς.
Τα πιο συνήθη αίτια είναι:
Φάρμακα
Ηπατικές παθήσεις
Κακοήθη νοσήματα
Αιματολογικά νοσήματα
Μεταβολικές διαταραχές
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12
Η ανεπάρκεια της Β12, προκαλείται από μια ποικιλία καταστάσεων και νοσημάτων που συνδέονται είτε με χαμηλή διαιτητική πρόσληψη είτε με κακή απορρόφηση. Η αμιγής χορτοφαγία που δε συνοδεύεται από παράλληλη χρήση ενισχυμένων τροφίμων, η ύπαρξη αντισωμάτων στον ορό που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συμπλέγματος Β12-ενδογενούς παράγοντα, το aids, η παγκρεατίτιδα, το σύνδρομο τυφλής έλικας, η γαστρεκτομή, η ατροφική γαστρίτιδα, ορισμένα φάρμακα, είναι ορισμένα μόνο από τα αίτια της χαμηλής Β12.
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.
Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.
Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα
  
http://enallaktikidrasi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες